Articol scris în mai 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 24 (Soare) și 44 (Pământ).
Această contemplare este despre buclele mentale în care ne „prindem urechile” și modul creativ prin care ulterior ieșim din ele.
CHEIA 24
Siddihi / Esență: Liniște
Darul: Inventivitate
Umbra: Dependență
Cheia 44
Siddhi / Esență: Sinarhie
Darul: Colaborare
Umbra: Interferență
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Liniște, mintea se relaxează
- Dependența de idei și poveștile pe care ni le tot repetăm
- Noi ce căutăm de fapt?
- Inventivitatea, Darul care ne scoate din bucluc
- Dependențele potrivite
1. Liniște, mintea se relaxează
Siddhi-ul cheii 24 este Liniștea, un Siddhi pe care mulți dintre noi d-abia așteaptă să îl simtă. De mici mintea ne-a fost suprastimulată și astfel am fost obișnuiți să ne folosim mintea ca interferență (Umbra cheii 44 – partenerul de programare a cheii 24) ce ne ține departe de simțirea noastră, de geniul nostru nativ.
Omului condus de propriile condiționări nu îi place liniștea, o consideră ca fiind neproductivă și în același timp îi blochează accesul către țintele sale. Adevărul este că nu știm să primim liniștea, nu suntem obișnuiți astfel. Dacă ne uităm la cei care trăiesc foarte simplu, la țară, fără tehnologie, aceștia sunt mult mai liniștiți ca cei care trăiesc dependenți (Umbra cheii 24) de tehnologie în mediu urban. Ritmul lor este mult mai încet și au momente dese de pauză.
Liniștea este Siddhi-ul care ne ajută să ieșim din dictatura minții. Dacă ai observat că ai o minte care te sabotează, îți recomand să contempli acest Siddhi. Nu va fi ușor, cel mai probabil mintea hiperactivă se va zbuciuma serios, însă cu practică suficientă, liniștea îți va fi la îndemână.
Când mintea este liniștită, întreg organismul funcționează optim, toate inteligențele contribuie și există o colaborare (Darul cheii 44) strânsă în interiorul nostru. Am putea spune că o minte liniștită ne ajută să colaborăm și cu cei din jurul nostru, doar Siddhi-ul cheii 44, partenerul de programare al cheii 24, este Sinarhia. Când Liniștea este prezentă putem înțelege rolul nostru în situațiile din viața noastră și astfel putem alege fix colaborările care ne sunt benefice.
O minte liniștită este o minte relaxată și o minte relaxată este o minte care cu adevărat ne servește. Altfel, încercăm să trecem prin provocările vieții cu o minte epuizată, suprasolicitată și deci o minte ineficientă.
2. Dependența de idei și poveștile pe care ni le tot repetăm
Cheia 24 este o cheie mentală și individuală și reprezintă modul în care fiecare dintre noi preluăm idei, ori din exterior, ori reciclate din interior. Când ideile ne servesc ființa, mintea se poate odihni, când ideile ne trezesc răni ori traume, mintea se simte nevoită să intervină, să găsească o soluție, ceva, orice. Imaginează-ți mintea suprastimulată ca fiind un doctor nevoit să facă gardă 36 ore și fix când să plece, intervine încă o urgență pe care trebuie să o primească, pentru că nu a venit doctorul care să îl înlocuiască.
Dacă nu avem grijă de mintea noastră, face cearcăne și din cauza oboselii nu mai poate percepe cu luciditate ce se întâmplă. Motivul pentru care ne suprasolicităm mintea îl regăsim în umbra cheii 24, dependența. Devenim dependenți de propriile noastre idei și apoi le rulăm în buclă în continuu. Unele dintre aceste depdendențe ne sunt benefice, altele, din păcate, ne pot păstra blocați în suferință.
Motivul pentru care suferim emoțional este pentru că ne repetăm aceeași poveste tristă, considerându-ne victime și punându-i pe unii în rol de persecutori. Povestea are nevoie de un salvator, de omul sau de situația ori chiar obiectul care ne poate scoate din buclă. Cheia 24 este o cheie individuală iar darul său este inventivitatea, am putea spune că este de datoria noastră să găsim ieșirea din buclă.
Chiar așa și este, doar că asta nu înseamnă că nu ne putem folosi de ce avem în jurul nostru. Inventivitatea (Darul cheii 24) presupune a folosi în mod inteligent resursele pe care le avem, astfel încât să mergem mai departe. Nu degeaba partenerul de programare a cheii 24 este cheia 44 cu al ei dar al colaborării. Cheia 44, este o cheie tribală (socială) și este despre modul în care interacționăm cu exteriorul, ori ne lăsăm conduși de frică și ne ferim de exterior ori ne lăsăm ghidați de bucuria de fi și de a experimenta viața și astfel să alegem colaborările potrivite.
Ai observat că atunci când îți repeți povestea ta tristă tinzi să nu mai ai luciditate și să percepi pe cei din jur ca fiind inamicii tăi? Sau se mai poate întâmpla exact invers, în acele momente să fii atras/ă fix de oamenii nepotriviți și/sau de situații care nu sunt benefice pentru tine în acel moment.
Ai tendința să îți repeți aceleași povești în care ești victimă și astfel să suferi ori ai reușit să integrezi acele povești și acum fix ceea ce te ducea adânc în suferință, să îți ofere luciditate și decizii benefice? Când facem pace cu poveștile noastre și ieșim din faimosul triunghi, victimă – persecutor – salvator, începem să ne îndreptăm către nevoile noastre și astfel să avem în jur oamenii potriviți care să ne susțină și pe care și noi, la rândul nostru, să îi susținem prin prezența noastră, prin modul nostru de a fi.
3. Noi ce căutăm de fapt?
Când mintea noastră este lucidă, realizăm căror persoane și căror situații și inițiative dăm importanță. Dacă suntem cu adevărat sinceri cu noi, putem observa exact locurile unde investim timp, energie și resurse, astfel fiindu-ne mai ușor să ne evaluăm deciziile și rezultatele acestora. Când ne blocăm în cercurile vicioase ale dependenței de anumite tipare mentale nebenefice, ne trezim fără timp, fără energie și fără resurse suficiente pentru a ne ocupa de ceea ce este cu adevărat important pentru noi.
Spre exemplu, un om care își pune profesia mai presus ca orice altceva din viața sa, s-ar putea să nu realizeze că astfel creează dezechilibre în celelalte arii ale vieții sale. Dependența de ideea că profesia este cheia către reușită s-ar putea să nu îi aducă vreodată împlinirea pe care o caută. Putem face o paralelă cu dependența de heroină, unde persoana dependentă caută cu disperare senzația pe care a avut-o prima oară când a luat drogul.
Cam așa procedăm cu toate dependențele noastre, fie că e dependență de substanțe ori de profesie ori de sex ori alcool, căutăm ceva ce am simțit la un moment dat. Aș putea interpreta că în realitate căutăm Liniștea (Siddhi-ul cheii 24), căutăm Întregul și Sinarhia (Siddhi-ul cheii 44) care guvernează Întregul, căutăm sensul în această viață.
Capcana pe care am descoperit-o este că mental nu prea avem cum să descoperim acest sens al vieții noastre. Sensul vine doar prin simțire, prin integrare și prin întruprare. Oricât de mult am încerca să găsim răspunsuri cu ajutorul minții, tot ce vom face este să găsim și mai multe întrebări.
De aceea, dacă ne blocăm în dependențe de persoane ori de substanțe, ori de job, sex ori altceva, considerând că am găsit răspunsul pe care îl căutam, vom fi foarte rapid dezamăgiți. Dacă nu mă crezi, observă comportamentul unui om îndrăgostit și etapele prin care trece. În primă fază se creează atașamentul obsesiv față de cealaltă persoană, atașament care se poate transforma destul de repede în dependență. Imediat cum cealaltă persoană se comportă într-un mod care să îi spulbere așteptările omului îndrăgostit, acesta cedează sub greutatea propriei sale dezamăgiri.
Pentru mine este ciudat cum oamenii tot vor să se îndrăgostească, observ acest comportament și la mine câteodată și cred că ține tot de căutarea Liniștii, considerăm că acea persoană este poarta către desăvârșirea noastră. Pot spune că într-adevăr, poate să fie, însă la un moment dat poarta se va închide și atunci noi ce vom face?
4. Inventivitatea, Darul care ne scoate din bucluc
Când singuri ne-am băgat în situații care nu ne sunt benefice și unde suntem nevoiți să consumăm mult mai multe resurse (temporale, energetice, materiale) față de cele pe care le avem disponibile, există o singură soluție: Inventivitatea (Darul cheii 24). Când accesăm acest dar, accesăm dependențele potrivite, accesăm situațiile care ne vor trage la mal și ne vor ajuta să revenim către un anume echilibru intern.
Inventivitatea și colaborarea ne invită să folosim ce avem în jur, să ne găsim aliații și astfel să ne găsim susținerea potrivită. Pentru mine, cei care îmi sunt clienți, de cele mai multe ori îi recunosc ca aliații mei în această viață. Fără susținerea lor făceam foamea ori eram obligat să mă chinui la joburi care nu mi se potriveau.
Când mai observ comentarii ale unor oameni “bine intenționați” care vor să impună doar anumite moduri prin care oamenii să facă bani, mă întristez, pentru că îmi dau seama că aceștia pot influența alți oameni să rămână blocați în suferința lor. Pe mine nu mă mai deraiază pentru că am înțeles că aceștia sunt ca termitele pe care le inviți în casă, îți mănâncă toată mobila și apoi îți mai și râgâie în drum spre ieșire, mulțumindu-ți pentru ospitalitate.
Cheia 44 are fix această temă, ai grijă pe cine bagi în casa ta, în spațiul tău interior. Nu toți oamenii ne sunt aliați în această viață, unii dintre ei sunt blocați într-un cerc vicios al dependenței (mentale) de suferință și astfel, direct ori indirect, nu ne doresc cu adevărat binele. Când îi putem recunoaște și pe cei care ne sunt aliați și pe cei blocați în propria suferință, ne relaxăm și ne bucurăm de viață pentru că înțelegem că noi alegem în ce povești ne băgăm.
În cazul meu, inventivitatea m-a ajutat pentru a trece peste o situație financiară dificilă, situație care mi-a solicitat 4 ani pentru a o rezolva. Dacă ascultam pe cei care „îmi doreau binele” și îmi spunea să fiu „trainer serios” în continuare, făceam ceva din obligație și care nici nu îmi oferea susținerea financiară necesară. Inventivitatea m-a ajutat să îmi folosesc geniul nativ, să scriu în jur de 700 – 800 de articole în ultimii 4 ani și astfel cei care aveau nevoie de serviciile mele să mă poată găsi mai ușor.
Rândurile acestea le scriu la 12 jumătate noapte în prima zi de Paște și mă bucur că pot face asta acum, mă bucur de fiecare rând. Munca nu mai este muncă, este o plăcere continuă de care nu sunt dependent, alegând momentele în care să o fac și când să mă opresc. Inventivitatea ne ajută pe fiecare dintre noi să găsim ieșirea din buclele mentale ale noastre dar și ale „binevoitorilor” din jurul nostru, a termitelor inconștiente bucuroase că cineva le hrănește orgoliul și le dă dreptate.
Cred că ai observat că atunci când ieși din buclele mentale ale altora, când ieși din zona lor de confort, când ai curajul să îți folosești inventivitatea, de multe ori aceștia te trag la răspundere. Dacă îți vezi de viața ta și îi lași pe ei să își vadă de viața lor, s-ar putea să ai mai mult de câștigat decât dacă încerci să le faci pe plac dependențelor lor. Nu uita, cheia 44 este cheia Sinarhiei, atunci când ești în colaborarea potrivită, rolurile pe care le jucați vin natural, vin în curgere, fără forțare.
5. Dependențele potrivite
Am scris mai sus despre dependențele potrivite ca fiind modul în care inventivitatea ne ajută să ieșim din bucluc. Înainte de a scrie despre acestea, îți readuc aminte că în această viață suntem pe tărâmul umbrelor, nu avem cum să scăpăm de ele, chiar dacă ne punem în fund și ne plângem că nu este corect. Ce putem face cu umbrele este să găsim moduri creative prin care să le folosim.
Dependențele potrivite ne ajută să construim mai mult decât distrugem. Atât timp cât ne permitem să le schimbăm atunci când momentul o cere, cu ajutorul darului inventivității, suntem în siguranță. Dacă nu ne luăm atât de în serios ideile, percepțiile și ne păstrăm mintea curată, precum a unui începător, orice dependență va putea fi folosită pentru a ne susține în această viață.
În cazul meu pot menționa dependența de a scrie astfel de articole pentru a nu pierde contactul cu transmisiunea Cheile Genelor și cu cei din comunitate. Cât timp o astfel de dependență mă servește, o voi urma. Când voi simți că nu mai doresc să o urmez, mă voi opri. Darul Inventivității cu siguranță mă va ajuta să găsesc alte modalități, alte dependențe, mai potrivite.
Unii oameni sunt dependenți de relații, atât timp cât acele relații îi servesc și ei sunt în serviciu acolo, MINUNAT, au descoperit o dependență potrivită pentru ei. Dacă nu ne mai este teamă de umbre, în acest caz de umbra dependenței, putem găsi modalități creative prin care să o folosim și să ne fie bine.
Umbra cheii 44 este interferența și ne arată ce se întâmplă atunci când nu ne putem detașa de dependențele noastre, acestea vin și se bagă peste bucuria noastră și ne aruncă direct în suferință. Interferențele sunt ca niște bruiaje care opresc colaborarea din interior dar și colaborările din exterior. Interferențele sunt acele termite de care menționam mai sus, câteodată sunt niște idei nebenefice pe care ni le repetăm obsesiv alteori sunt oameni care ne repetă obsesiv ideile lor care nu ne sunt benefice.
Când descoperim o interferență, și nu îi mai permitem accesul, permitem geniului nostru nativ să se manifeste. Câteodată, oamenii din jur, pentru a nu suferi, ne introduc o astfel de interferență menită să ne influențeze să ne comportăm cu ei doar într-un anumit mod, altfel amenințându-ne că vor pica în suferință. Dacă acei oameni nu ne pot susține ființa, ce mai caută pe lângă noi? Doresc cumva să ne salveze de noi înșine? Doresc să își salveze ego-ul rănit pentru că nu știu cum să își permită să se vindece?
Responsabilitatea fiecăruia dintre noi este față de propria persoană, dacă noi trăim în bucurie și în serviciu, îi înspirăm și pe alții să facă la fel. Dacă cineva dorește să ne schimbe, chiar dacă acea schimbare s-ar putea să ne fie benefică, tot o inteferență este. Acei oameni vor să ne facă dependenți de ideea lor, de percepția lor și astfel să devină și a noastră. Sprijinul adevărat se face prin ființa noastră, la fel cum sprijinul celorlalți vine în mod natural prin ființa lor. Astfel se creează colaborarea care vine din libertate, din curgere și care lasă frâu liber inventivității să vină.
Colaborările care se realizează în mod organic, acelea sunt dependențe potrivite pentru noi. Unele dintre ele vor ține mai puțin, altele mai mult, dacă nu ne atașăm de ele, observăm că viața ne oferă tot timpul oportunități prin care să ieșim din bucluc și că viața are grijă să avem în jur oameni care să ne susțină, dacă le permitem, normal.
Dacă realizăm asta, atunci de ce mai suferim că o relație s-a încheiat? De ce mai suferim că am pierdut un loc de muncă? De ce mai suferim? Cred că suferim pentru că ne este teamă că nu ne vom putea descurca, suferim pentru că noi consideram acea dependență ca fiind permanentă. Aici este de fapt secretul unei vieți împlinite, a înțelege că pe tărâmul umbrelor nimic nu este permanent și că totul este temporar și este necesar să fie temporar. Caracterul temporar ne împrospătează viața, ne oferă acces către următorul nivel, ne deschide calea către inventivitate (Darul cheii 24) și către Liniște (Siddhi-ul cheii 24).
Dacă ai obiceiul să te blochezi în tipare de gândire, nu îți face griji, nu ești singur/ă. Tocmai de aceea îți recomand să găsești oameni care să nu își ia atât de în serios propriile idei și să înveți de la aceștia. Aceia sunt maeștrii tăi, te vor ajuta să te detașezi de suferință și să îți trăiești viața simțind din ce în ce mai mult Liniștea. Dacă încerci să rezolvi mental blocajul în tipare, o să îți fie foarte greu, pentru că vei tinde să înlocuiești un tipar cu altul. Rezolvarea o găsești în detașarea de atașamente, în a trăi viața lăsând-o să te inspire, nu încercând să forțezi lucrurile să fie fix cum vrei tu astfel încât să nu suferi.
Calea către Liniște presupune a nu îți mai crede ideile ci a te bucura de ele și când timpul lor a trecut să le lași să plece acolo unde este nevoie de ele. Liniștea vine când suntem în flux, primind ce avem nevoie și oferind ceea ce nu mai avem nevoie dar alții au. Imaginează-ți o lume unde oamenii primesc bani și excesul îl oferă celor care au nevoie. Aceasta este lumea unde Sinarhia (Siddhi-ul cheii 44) este prezentă și Liniștea (Siddhi-ul cheii 24) ne binecuvântează acțiunile.
CURAJ ÎN A FI INVENTIV/Ă ȘI A GĂSI DEPENDENȚELE POTRIVITE PENTRU TINE ȘI SĂRBĂTORI FERICITE!
P.S. Din 17 mai voi fi parte a unui proiect alături de alte 7 persoane, proiect care se va ocupa (în mod practic) de legătura dintre Nutriție, Mișcare și Spirit și unde mă voi ocupa fix de ceea ce presupune înțelegerea dependențelor și modul în care le putem folosi și transcende. În curând vom anunța detaliile însă ce îți pot spune este că participarea îți va oferi susținere consistentă pentru 2 luni și jumătate pentru a îți crea obiceiuri sănătoase pentru însănătoșirea corpului, minții și cultivarea bucuriei de a fi.