Subiectul de astăzi este unul delicat, vorbim despre modul în care oamenii din jurul nostru, chiar dacă ne doresc binele, pot deveni toxici pentru noi în anumite circumstanțe. În același timp, este posibil să devenim și noi toxici pentru cei din jurul nostru, fără să ne dăm seama, crezând că le dorim binele.
Ce este important de specificat este că atunci când scriu un astfel de articol, judec un comportament, nu omul care manifestă acel comportament. De fiecare dată când menționez “vampir energetic” în acest articol, mă refer la comportamentul de moment al omului, nu la calitatea sa. Un om poate avea acum un comportament de tip vampir energetic iar în câteva ore sau zile, prezența sa să fie benefică. Din păcate, ne-am creat o cultură în care judecăm omul în funcție de comportamentul său de moment, fără a ține cont de faptul că fiecare dintre noi avem momentele noastre de cădere.
Cum ne dăm seama de comportamentul de tip “vampir energetic”? O să răspund la această întrebare, folosind comportamentul opus, când suntem echilibrați mental și emoțional. Când simțim că ne putem susține ființa, când individualitatea noastră înflorește, în mod natural respectăm individualitatea celorlalți și mai ales nevoile lor. Când simțim că ne descurcăm, când ne simțim stabili în interior și în exterior, nu avem de ce să „vampirizăm” pe altcineva.
Când, însă, ne simțim copleșiți, nesusținuți, când lucrurile nu merg cum ne-am dori și nu putem face pace cu asta, mulți dintre noi au tendința de a dezvolta un comportament de tip: “vampir energetic”. Am putea să denumim acest timp de comportament, pentru a ne fi mai ușor de înțeles, o încercare de parazitare mentală și emoțională a celuilalt, pentru a ne atinge un scop care conștient ori inconștient nu include și binele celuilalt. De multe ori vampirul crede că are binele celuilalt în vedere însă în realitate nu este așa.
Cel mai probabil, unul dintre motivele principale pentru un astfel de comportament este lipsa de respect față de propria ființă, care apoi este exteriorizată în lipsa de respect față de ceilalți. Când ne respectăm ființa, când ne respectăm nevoile, când ne respectăm corpul, înțelegem și onorăm individualitatea celorlalți. În acele momente, nu avem nevoie să ne descărcăm bagajul mental și/ori cel emoțional, nu avem nevoie să îi convingem pe ceilalți să ne facă pe plac, nu simțim să deversăm vorbe sau emoții în curtea altuia, fără a îl întreba dacă este în regulă să facem asta.
Un om cu comportament de tip “vampir energetic” nu ține cont de persoana pe care o are în față ci doar de scopul său. În acele momente, nu se creează o conexiune hrănitoare ci una otrăvită. Atunci intră în scenă “cântecul hipnotic al vampirului energetic”. De ce acceptăm astfel de conexiuni? Pentru că mulți dintre noi așa au fost învățați, să nu stabilească limite sănătoase și să nu fie sinceri.
Astfel, alegem să punem măști pentru a fi social acceptați de cât mai mulți oameni, doar trăim într-o cultură a vedetismului. Dacă acționăm pentru a fi acceptați, purtând măști, suntem prada preferată pentru cei cu comportament de tip, vampir energetic. Când observă că li se permite, vampirii energetici se vor hrăni.
Hrana preferată a vampirilor energetici o reprezintă oamenii care tot încearcă să fie buni, să nu supere, să nu fie în conflicte cu alții.
Chiar dacă acesta este un ideal nobil, dacă nu suntem buni în mod autentic, organic, pentru că așa simțim ci doar evităm suferința care vine din a supăra pe cineva care ne persecută, atunci ar fi bine să ne pregătim pentru a fi “vampirizați”.
Amuzant este că vampirul energetic consideră că primește ceea ce are nevoie și astfel continuă să paraziteze pe cine îi iese în cale. În realitate, oricât de mult ar parazita, nu va fi vreodată satisfăcut și astfel va dori mai mult și mai mult.
Omul echilibrat mental și emoțional se hrănește din conexiunile potrivite, astfel neavând nevoie de excese, accesând în mod organic ceea ce viața îi oferă și oferind la rândul său “hrana sănătoasă” pentru ceilalți.
Putem observa comportamentul de tip vampir energetic și în mulți dintre așa zișii lideri ai companiilor, organizațiilor, partidelor politice. Aceștia nu sunt mulțumiți cu ce viața le oferă și astfel caută mai mult și mai mult, totul dacă se poate. Pentru a își atinge scopul, nu contează câți oameni seacă, îi consideră a fi prețul care trebuie plătit pentru succesul lor. Dacă încerci să mulțumești un astfel de om, îți garantez că nu vei reuși să faci asta, nu când “îi ies colții” și “îi este sete”.
Dacă te întrebi cum recunoști “cântecul hipnotic al vampirului energetic”, este simplu, simți că ceva nu este în regulă, simți că acolo nu este o conexiune sănătoasă, acolo există doar vampirul și hrana sa. Pe vampir nu îl interesează de tine și de nevoile tale, de aceea câteodată cântecul său este mai mult o deversare de informații ori emoții pentru a îți slăbi apărarea și pentru a nu întâmpina rezistență. În această situație, de multe ori vampirul va pleca revigorat, poate chiar îți va mulțumi pentru că l-ai ajutat iar tu vei fi secătuit însă mândru că ai putut fi de ajutor.
Ai fost vreodată într-o astfel de situație?
Alteori, cântecul hipnotic al vampirului energetic este mai subtil, prin vorbe puține, încercând să te facă să “îți scoți grumazul” la înaintare de bună voie. Aici vampirul îți arată că nu te acceptă și că va trebui să dansezi după cum îți cântă, dacă dorești validarea sa. Dansul tău te va duce într-o situație în care drenarea ta este subtilă și te mai și bucuri pentru asta: “m-a băgat în seamă!”.
Caracteristica principală a vampirului este lipsa sa de sinceritate. Și când îți spune că este sincer, îți spune asta doar pentru ca tu să îi permiți să se hrănească. Vampirul nu te respectă, nu îți respectă nevoile și interacțiunile cu acesta nu se simt hrănitoare ci mai mult grele, apăsătoare și epuizante.
Indiferent dacă interacțiunile sunt fizice ori online, îți recomand să observi acest comportament și la tine dar și la ceilalți. De fiecare dată când tu nu ții cont de nevoile celor cu care interacționezi și când ceilalți nu țin cont de nevoile tale când interacționează cu tine, acolo este vampirism. Când primesc o solicitare de vampirizare, o refuz. Dacă primesc un telefon în care cineva se plânge de cât de greu îi este, refuz să stau la discuții. Dacă primesc un email în care cineva deversează vorbe ori emoții fără să mă fi întrebat dacă sunt de acord, șterg imediat emailul.
Dacă acel om nu mă tratează ca egalul său și nu îmi spune cu ce pot să îl susțin, astfel încât să decid dacă pot sau nu, atunci nu mă interesează. Am fost vampirizat de atâtea ori încât îmi dau seama care sunt efectele pe termen scurt, mediu și lung și refuz să le ascult “cântecul”. Câteodată mă mai păcălesc, doar vampirii sunt șmecheri, însă cum îmi dau seama, le închid robinetul. Știi vorba aceea de la americani: “fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me (m-ai păcălit o dată, să îți fie rușine, m-ai păcălit de două ori, să îmi fie mie rușine)” .
Manipularea este arma principală a vampirului energetic iar cântecul său hipnotic este modalitatea prin care manipulează. O să observi uneori cum vampirul încearcă să te manipuleze prin a te face să crezi că pierzi ceva dacă îl refuzi, alteori vampirul te va face să te simți prost dacă îl refuzi, alteori te va amenința că fără hrana ta nu poate și că viața nu are rost fără „suculețul” de la tine. Vampirul nu acceptă NU și nu acceptă limitele tale ci tot timpul dorește să își asigure pe termen scurt, mediu și/sau lung parazitarea.
Acum bomba, cei mai mulți oameni sunt vampiri energetici fără să își dea seama. Comportamentul acesta este folosit ca o modalitate de supraviețuire pentru că nimeni nu i-a învățat că există altceva. Acești vampiri nu realizează că ceea ce ei cred că este hrană, nu are nutrienții necesari și astfel oricât de mult s-ar hrăni, tot degeaba este.
Acesta este motivul pentru care oamenii, atunci când devin cu adevărat conștienți de ei, renunță la vampirizare și devin vulnerabili, deschiși și cu limite sănătoase peste care nu te lasă să treci. Vulnerabilitatea lor este de neprețuit și o oferă atunci când aceasta este acceptată și onorată. Dacă punem limite sănătoase și refuzăm comportamentul de tip vampir energetic, ajungem să ne înconjurăm de oameni lângă care putem fi vulnerabili și astfel vom putea fi vulnerabili mai tot timpul.
Vulnerabilitatea în absența puterii, este doar o strategie de vampirizare: „eu mă fac că sunt vulnerabil, astfel încât să îți dai garda jos”. A trăi cu inima deschisă presupune a avea stabilitatea necesară, a avea puterea necesară de a susține ce este în exteriorul nostru. Fără putere, fără încredere în noi și în viață, ne închidem rapid și de multe ori rămânem închiși.
Vulnerabilitatea vine cu simțirea, cu puterea, vine alături de curaj. Nu este ușor să recunoaștem că avem momente de vampirizare însă dacă nu facem asta, rămânem cu acest comportament și nici nu ne va fi bine.
Tu mai pui botul la „cântecul hipnotic al vampirului energetic”?
Fie ca inima să Ni se deschidă, mintea să Ni se recondiționeze și corpul să Ni se vindece!
Orlando