Cheile Genelor – Cheia 10 (alături de cheia 15)

Orlando Daniel

Orlando Daniel

Articol scris în decembrie 2020 cu ocazia tranzitului cheilor 10 (Soare) și 15 (Pământ).

Această contemplare este despre naturalețe și modul în care percepem naturalețea noastră dar și a celorlalți. Totodată mai putem contempla dacă putem să gestionăm naturalețea celorlalți ori încercăm să îi schimbăm să fie copia noastră fidelă.

CHEIA 10
Siddihi / Esență: Existență
Darul: Naturalețea
Umbra: Obsesia de sine

CHEIA 15
Siddhi / Esență: Înflorire
Darul: Magnetism
Umbra: Apatie / Lâncezeală / Dobitocie

Cuprinsul articolului de astăzi:

  1. Existența, greutatea de a fi om
  2. Ne otrăvim singuri crezând că ne hrănim
  3. Naturalețea – Darul care inspiră
  4. Diversitatea – cheia către o evoluție ușoară
  5. Schimbarea apare doar atunci când un ciclu se încheie

1. Existența, greutatea de a fi om

Oare cât de ușor ne este să fim și atât? Oare ce înseamnă doar să fim? Să stăm pe loc, să ne mișcăm, să vorbim, să nu vorbim, să iubim să nu iubim? De fiecare dată când încercăm să conceptualizăm un Siddhi, ajungem aproape garantat înapoi la umbră. Fiecare om crede că a găsit cheia Existenței perfecte și o “vinde” mai departe.

Părinții cred că știu cum trebuie să fie copiii, profesorii cum trebuie să devină studenții, unul dintre parteneri crede că știe cum trebuie să fie celălalt, celălalt cum trebuie să fie … Ai înțeles ideea, încercăm să ne schimbăm reciproc, considerând că am găsit Existența potrivită pentru A FI.

Siddhi-ul Existenței nu judecă modul de a fi a nimănui, judecata este doar a omului. Fiecare dintre noi are liberul arbirtru pe care îl folosește cum crede că e mai benefic pentru Sine și pentru cei din jur. În momentul în care considerăm că știm mai bine pentru altcineva și îl forțăm pe acel om să se schimbe, tot ce facem este să credem că suntem buricul Pământului, fără de care Pământul nu se va învârti vreodată.

Existența este doar existență, bună, rea, pură, impură, divină, profană, este tot existență. Doar obsesia de sine (Umbra cheii 10) poate considera că are dreptate tot timpul și în același timp că ceilalți nu au. Greutatea Existenței apasă puternic pe umerii celor prinși în umbra obsesiei de sine. Nu cred că este ceva mai greu decât pur și simplu SĂ FII pentru cineva care consideră că totul este despre el/ea.

2. Ne otrăvim singuri crezând că ne hrănim

Naturalețea (Darul cheii 10) este Magnetică (Darul cheii 15). Naturalețea inspiră și creează câmpul potrivit creșterii. Măștile prin care ne ascundem naturalețea, eh, acelea crează “toxine” pe care singuri ni le servim și apoi le mai servim și altora.

În multe companii și firme se servesc aceste “toxine” ca mic dejun, prânz și cină. Cum să fii tu când șeful / șefa se așteaptă ca tu să fii după cum vor ei. Umbra obsesiei de sine este prezentă la datorie și creează apatie, lâncezeală, dobitocie (Umbra cheii 15). Știți cum e, orice cauză are un efect.

Când omul este blocat în propria obsesie de sine nu poate realiza cauzele pe care le-a creat în trecut, pur și simplu se consideră îndreptățit și consideră că viața trebuie să îl răsplătească.

Toxinele de care menționam mai sus, ajung să fie moneda de schimb preferată a celor care aleg această umbră să le fie casă. Ne otrăvim reciproc considerând că ne hrănim, că ne ajutăm să creștem, să evoluăm. Considerăm că fără aportul nostru suplimentar, evoluția nu s-ar întâmpla. Observi sămânța obsesiei de sine în această credință?

3. Naturalețea – Darul care inspiră

Cheia 10 este despre comportamentul uman, care începe în acordarea cu natura și mediul înconjurător și se termină în a fi una cu natura și cu mediul. În umbră, povestea cheii 10 începe de la frica de tot ceea ce este natural și se termină în ipocrizie.

Ipocrizia este observată atunci când este evident că omul se comportă diferit față de cum propăvăduiește. Vorba românească: “fă ce zice popa, nu ce face popa” scoate în evidență esența ipocriziei pe care fiecare dintre noi o cunoaște, nu doar “popa”.

Le cerem altora să fie într-un mod în care noi încă nu putem.

Naturalețea (Darul cheii 10) inspiră fără a încerca. De fapt, când omul încearcă, pică în ipocrizie. Când omul este, totul se face prin acesta. Naturalețea este ușoară, lejeră, relaxantă pentru că presupune o adaptare completă la situație și astfel omul devine unul cu situația. Oare ce este mai perfect ca un om care a devenit unul cu mediul său în acel moment, care a intrat în flux?

Prezența unui astfel de om nu are cum să nu fie observată, este imposibil. Când omul este în naturalețea sa, inspiră imediat și de multe ori “iremediabil”. Motivul este pentru că nimic nu este mai magnetic (Darul cheii 15) precum exemplul personal.

Vrei ca cei din jur să spele vasele? Spală-le în mod natural, fără a încerca, doar spală-le. Vrei ca cei din jur să fie mai buni cu ceilalți, fii tu, nu încerca, doar fii.

4. Diversitatea – cheia către o evoluție ușoară

Exemplul personal autentic, exemplu care vine ca urmare a unor integrări, este cea mai puternică forță pe care o putem întâlni. Problema e că nu am fost crescuți în virtutea exemplului personal. Celor mai mulți dintre noi ne-au fost arătate niște măști și ni s-a spus că acestea reprezintă Calea.

Știi tradiția de la tăierea moțului sau ruperea turtei unde copilul este pus să aleagă din mai multe obiecte pentru a i se ursi profesia? Toate acele obiecte reprezintă speranțele părinților, familiei și neamului însă câte dintre ele îl reprezintă pe copil? Poate părea un joc nevinovat și chiar ar putea fi, dacă acel copil nu ar crește alături de acele așteptări conștiente sau inconștiente ale celor apropiați.

“Fă-te doctor sau avocat ca să ai reputație si bani” ori inginer ca unul sau ambii părinți. “Nu te lăsăm să devii ci îți impunem cum să fii”, acesta ar fi motto-ul familei puse pe a urmări „binele copilului”. Un om care este, ca regulă, inconștient în viața sa, nu are cum să știe ce e mai bine pentru cineva pentru că nici pentru el/ea nu știe. Și totuși, acești oameni sunt cei care acționează cel mai des pentru a îi schimba pe cei din jurul lor.

Cei care trăiesc în acord cu naturalețea, nu au nevoie să îi schimbe pe ceilalți ci sunt curioși despre ceilalți. Naturalețea presupune diversitate, doar natura are nevoie de diversitate pentru a prospera. Cei prinși în umbra obsesiei de sine, nu suportă diversitatea, o consideră o amenințare la adresa măștilor pe care le poartă.

Totuși, natura ne arată clar, diversitatea este cheia. În evoluția omului s-a observat că atunci când copilul a fost conceput de părinți născuți în zone diferite, din fonduri genetice diferite, acel copil a avut șanse mai mari să se adapteze, în mod natural, în ambele medii, ale ambilor părinți. Dacă un părinte a crescut la munte iar celălalt la mare, copilul are șanse mari să poată “înflorească” în oricare dintre cele două medii.

Totuși ce se întâmplă la nivel mondial? Se acceptă diversitatea? Nici gând și un motiv este pentru că acest concept, diversitate, a fost răpit. Diversitatea presupune acceptare venită în mod natural, prin arderea karmei, nu o forțare, nu o impunere asupra altora. Ceea ce se întâmplă în Statele Unite și Canada cu folosirea unor prenume speciale pentru definirea identității, vine fix din umbra obsesiei de sine care strigă schimbă-te tu ca mie să îmi fie bine.

Cum cineva să te accepte când tu nu te accepți pe tine însuți? Este imposibil! Dacă acei oameni care impun (nu doar sugerează) acele prenume de gen s-ar accepta cu adevărat și ceilalți i-ar accepta, nu ar avea încotro. Naturalețea este magnetică, te face să îți dorești să fii tu și să permiți celuilalt să fie.

5. Schimbarea apare doar atunci când un ciclu se încheie

Chiar dacă cerem altora să se schimbe, asta nu înseamnă că aceștia se vor schimba atunci când noi vrem. Șansele ca acest fapt să se întâmple sunt infime și mai mult, forțarea acelor oameni le poate întârzia momentul schimbării. E un fel de glumă cosmică e ca și cum viața ne spune: “vrei să îl schimbi pe X, eh, uite că nu o să se schimbe acum, o să se schimbe când vreau EU”.

Și viața acceptă schimbarea doar după ce s-a produs integrarea care duce la schimbare. Integrarea presupune experiențe repetate și prin aceste experiențe se va produce “rescrierea” ADN-ului. Omul poate integra tipare care să nu îl servească ori tipare care să îl servească. Pentru a schimba un tipar nebenefic cu unul benefic, omul pornește în călătoria inițiatică a eroului și astfel redescoperă smerenia față de Sine și față de viață.

Doar omul care are curajul să se lase „rescris” prin experiențele vieții sale este omul care nu este prins în capcana propriei sale identități și personalități. Omul care se identifică mult prea puternic cu ceva, cu orice, o să descopere că stagnează și că viața și lumea din jur merge mai departe, când acesta parcă stă pe loc. Acel om o să considere că lumea a luat-o în jos, că „pe vremea mea lucrurile erau altfel, erau mai bune” și o să dorească să „rescrie” lumea pentru a fi ca înainte. Nicio șansă, ceea ce a fost, a trecut. Chiar dacă s-ar întoarce, ar fi doar o ciorbă reîncălzită de prea multe ori, și-a pierdut gustul.

Singura cale este Înainte iar Naturalețea ne ajută să ne adaptăm fiecărui moment. Astfel ne păstrăm magnetici, vii, în putere. Când omul este în Naturalețe, umbra obsesiei de sine îl servește, este acolo pentru a îl orienta întotdeauna către momentul prezent astfel încât să îi fie bine, să trăiască bine și astfel să îi inspire și pe ceilalți să trăiască bine. Așa Înflorim (Siddhi-ul cheii 15) cu toții și Existența (Siddhi-ul cheii 10) devine suficientă. Altfel ne tot „stroflocăm” să ne schimbăm reciproc și în realitate schimbăm nimic.

CURAJ ÎN A ÎȚI ÎMBRĂȚIȘA NATURALEȚEA ȘI A ÎȚI MANIFESTA MAGNETISMUL PRINTRE CEILALȚI

P.S. Sunt recunoscător vieții și vouă pentru sprijinul vostru financiar, fie că vine din participarea la cursuri ori programe ori prin donații, pentru că mă ajută să am momentele de pauză necesare și liniștea pentru a crea și astfel de a îmi folosi geniul nativ în această viață. Pentru că în fost în trecut și mai sunt și în prezent persoane care doresc să mă susțină financiar, prin donații, pentru materialele pe care le ofer în mod gratuit pe Facebook și pe site-ul https://orlandostoicescu.ro, am ales să mă înscriu pe platforma Patreon pentru a primi donații lunare de la voi, cei care simțiți să faceți asta. Orice sprijin financiar mă ajută să îmi îmbunătățesc calitatea exterioară a vieții pentru a îmi susține procesul interior care duce la scrierea acestor articole. Pagina pe care se pot face donații recurente (lunare) este: https://www.patreon.com/orlandostoicescu . Vă rog să donați doar dacă vă permiteți și cât vă permiteți. Eu voi continua să postez aceste articole indiferent dacă vor fi sau nu donații. Mulțumesc ?

Dacă ți-a plăcut articolul, îmi poți oferi orice altceva dar nu o cafea (nu beau cafea :) ) sub forma unei mici donații. Această donație poate fi unică sau poți alege să fie lunară (în cazul în care dorești să susții scrierea acestor articole și menținerea lor în această formă gratuită pentru toți).

Mulțumesc ❤️
Orlando

Doresc sa donez aceasta suma  
ro_RORomână