Articol scris în iunie 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 57 (Soare) și 51 (Pământ).
Această contemplare este despre motivațiile noastre, modul în care ne manifestăm emoțiile și încrederea noastră în proces și în viață.
CHEIA 12
Siddihi / Esență: Puritate
Darul: Discriminare
Umbra: Vanitate / Orgoliu
CHEIA 11
Siddhi / Esență: Lumină
Darul: Idealism
Umbra: Obscuritate
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Puritatea, Sfântul Graal al omenirii
- Echilibrul dintre Cer și Pământ
- Orgoliul Umbra care ne oprește din a observa realitatea
- Discriminarea, Darul care ne arată realitatea așa cum este
- Transmutarea Orgoliului și Obscurității
1. Puritatea, Sfântul Graal al omenirii
Siddhi-ul cheii 12 este Puritatea și ce putem spune despre această stare Siddhică… Sper să îmi vină cuvintele pentru că acum stau și mă uit la ecran ca vaca la OZN, mi se pare imposibil să interpretez în cuvinte ceea ce nu poate fi interpretat vreodată ci doar simțit. De fiecare dată când un om a încercat să pună ghearele pe acest Siddhi, a făcut-o nu pentru a transmite miracolul acestuia ci pentru a controla.
Puritatea este peste tot, a spune că ceva este pur iar altceva nu, este doar o judecată bazată pe o opinie, pe o părere care nu are legătură decât cu modul limitat în care percepe realitatea. Fiecare dintre noi percepe diferit realitatea și astfel există miliarde de păreri despre ceea ce este sau nu pur.
Siddhi-ul cheii 11, partenerul de programare a cheii 12, este Lumina și aceasta este calea către inteligența divină, către ceea ce mintea noastră nici măcar nu poate concepe însă o putem simți. Puritatea este calea către această inteligență divină și calea ei este calea unde nu mai este nevoie de discriminare.
Fiecare om este construit din aceleași “cărămizi” ca ceilalți, avem celule, avem organe, avem creier. Putem spune că celulele lui Hitler erau mai impure ca ale lui Iisus și că nu ar fi trebuit să existe? Asta ar spune umbra cheii 12, Orgoliul, care crede că știe diferența între bine și rău. Cele două Siddhi-uri ne arată că nu există separare între bine și rău, că acestea există doar în mintea noastră.
Dacă un urs atacă un om, am putea spune că acel urs este rău? Dacă o albină polenizează culturile și astfel omul are ce să mănânce, putem spune că acea albină este bună? Dacă așa este, să împușcăm toți urșii și să ne apucăm de apicultură?
2. Echilibrul dintre Cer și Pământ
Când omul acționează din umbra cheii 12, Vanitatea / Orgoliul, crezând că știe ce este bine și ce este rău, ajunge să creeze de fiecare dată dezechilibru. Conform paragrafului trecut, dacă am împușca toți urșii am dezechilibra lanțul trofic.
Cheile 12 și 11 ne arată echilibrul între ceea ce poate fi posibil și ceea ce poate fi adus în realitate în acest moment.
În I Ching, hexagrama 12 are în trigrama inferioară Pământul (trei linii deschise) iar hexagrama 11, Cerul (trei linii închise). Am putea spune că cele două chei / hexagrame ne arată drumul către “precum în Cer, așa și pe Pământ”. Acest echilibru dintre Cer și Pământ nu poate fi gândit, este mult prea complex, este ca și cum am încerca să controlăm mental fiecare celulă din corp, acest echilibru poate fi însă simțit.
Fiecare om poate simți dacă acțiunea pe care dorește să o inițieze susține acel echilibru ori îl zdruncină. După cum am scris mai sus, o acțiune care aduce dezechilibrul nu este rea, precum nu este nici bună, în inteligența divină totul se echilibrează la un moment dat cumva. Totuși, o acțiune care aduce dezechilibru ne va afecta cel puțin indirect ulterior.
Pentru că omul modern s-a îndepărtat de simțire, de busola sa internă, a creat o societate care suferă efectele dezechilbrelor provenite din acțiunile sale.
Putem spune că trăim într-o societate unde Raiul este pe Pământ, când o mare parte din populație suferă de depresie, anxietate ori alte tulburări mintale? Putem spune că trăim într-o societate unde Raiul este pe Pământ, când marea majoritate a populației trăiește în sărăcie ori la limita ei? Putem spune că trăim într-o societate unde Raiul este pe Pământ, când educația pe care o primim în școala obligatorie ne deconectează de geniul nostru nativ pentru a fi rotițe ale unui sistem care nu ne servește?3
3. Orgoliul, Umbra care ne oprește din a observa realitatea așa cum este
Totuși, umbra cheii 12, Orgoliul, ne oprește din a observa evidențele și ne face să susținem dezechilibrul și pe cei care îl provoacă. Este amuzant pentru mine cum, de cele mai multe ori, omul votează fix politicianul care să își persecute opoziția, astfel persecutând direct sau indirect și pe cel care îl votează. Orgoliul ne împinge să credem că noi avem singurul răspuns corect, că doar ca noi este bine.
Orgoliul ne împiedică să percepem pe celălalt și de aici apar judecățile de valoare, apar superioritățile și intră în scenă celebrul triunghi al lui Karpman: victimă, persecutor, salvator. Orgoliului îi place nespus de mult să fie într-unul din cele trei roluri, doar îi conferă cumva o scenă cu un reflector ațintit asupra sa. Paradoxal, umbra cheii 11, partenerul de programare a cheii 12, este Obscuritatea.
Acesta este motivul pentru care orgoliul nu se mulțumește vreodată cu ceea ce viața îi oferă, doar tot timpul se simte în obscuritate. Oricât de mult ar încerca să dea din coate, orgoliul nu poate ieși la suprafață, câteodată se simte ca în nisipul mișcător, afundându-se pe măsură ce se zbate.
Când suntem în obscuritate (umbra cheii 11), totul pare negativ, degeaba, intrăm într-un fel de război cu viața, dând vina direct ori indirect pe creator, reproșându-i erorile pe care le-a făcut. Umbra cheii 11 ține de negativism, de a percepe viața printr-o lentilă bine aburită, orgoliul întărind această percepție, ducând-o la rang de adevăr universal valabil.
Nu mă crezi? Atunci să te întreb ceva, ai avut vreodată în față o persoană care orice i-ai fi spus, nu dorea să își părăsească povestea tristă pe care și-o tot repeta? Nu doar persecutorul este în umbra orgoliului ci și persoana care alege să își joace rolul de victimă în continuu. De salvator, nu mai zic… Dacă am recunoaște că poveștile pe care ni le spunem nu reprezintă adevărul universal, am reuși să ne folosim orgoliul pentru cauze mai înalte, pentru a păși pe calea noastră.
Însă când picăm, mulți dintre noi intră într-o uitare de Sine profundă și Orgoliul devine conducător suprem.
Atunci este testul care ne definește viața, dacă atunci când picăm, ne credem poveștile triste pe care ni le spunem ori dacă alegem să suferim în demnitate și să învățăm să ne ridicăm. Doresc să îți mai spun ceva amuzant, cele mai multe dintre poveștile triste pe care ni le spunem nu sunt ale noastre ci ne-au fost transmise de bunici, părinți, școală, prieteni, societate ori chiar prin ADN de strămoși îndepărtați.
4. Discriminarea, Darul care ne arată realitatea
Discriminarea este un Dar amuzant prin numele său, nume pe care îl ascociem de multe ori cu Orgoliul care discriminează pentru că știe mai bine ca ceilalți. Darul discriminării ne vorbește despre modul în care ne folosim Orgoliul, nu pentru a ne confirma adevărurile noastre absolute, poveștile triste pe care ni le tot repetăm ci pentru a percepe realitatea fix așa cum este.
Vrei o modalitate simplă prin care să discerni între Darul și Umbra cheii 12? Dacă da, ți-o ofer cu drag și este inspirată din Human Design. Cheia 12 este o cheie de manifestare, este prezentă în centrul energetic al Gâtului și am putea spune că manifestarea darului cheii 12, Discriminarea, ridică oamenii, îi susține iar umbra cheii 12, Orgoliul, îi doboară, îi coboară.
Fiind o cheie de manifestare emoțională, este important ca expresia acestei chei să fie una care să vină din luciditate, din claritate, nu din impuls. Când acționăm impulsiv, Orgoliul este acolo. Cum cheia 12 este legată de interacțiunile sociale, am putea spune că atunci când acționăm impulsiv față de oameni, doborându-i cu judecăți de valoare, tot ce facem este să ne separăm de aceștia și astfel să rămânem singuri, în obscuritate (Umbra cheii 11).
Cheia 11 este o cheie legată de poveștile din viața noastră și pentru a avea aceste povești, avem nevoie de ceilalți. Dacă tot lăsăm Orgoliul să preia controlul, șoptindu-ne cum să fim mai puri și mai imaculați, ajungem să trăim o viață cu prea puține experiențe și prea puține povești demne de transmis mai departe. Evoluția cere experiențe, cere ca lucruri să se întâmple, dacă noi suntem blocați într-un mod fixist, mental de a percepe viața, s-ar putea să ne blocăm evoluția și să devenim frustrați.
Darul cheii 11 este Idealismul și avem nevoie de a tinde către un ideal. Aș putea spune că avem nevoie de naivitate conștientă pentru a ne bucura de experiențele vieții. Dacă te întrebi ce înseamnă naivitatea conștientă, este simplu, să devenim adepții habarnismului. Când recunoaștem că nu știm, că poveștile triste pe care ni le tot repetăm nu reprezintă adevărul absolut, putem experimenta viața și altfel. Altfel, o să rămem blocați în faptul că noi știm că viața este de rahat și tot ce o să facem este să ne dovedim în fiecare zi asta.
Ai observat că omul negativist, blocat în propriul său orgoliu, are tendința să aleagă fix situațiile în care are de suferit, tocmai pentru a își confirma că are dreptate?
Ai observat cum oamenii care sunt afectați puternic de rana trădării intră fix în relațiile unde aceștia să se simtă trădați, ba mai mult, îi împing, de cele mai multe ori inconștient, pe ceilalți să îi trădeze? Hai că viața este amuzantă atunci când avem curajul să o percepem din darul Discriminării.
Acest Dar este fantastic, este ca acel om insuportabil care îți spune adevărul în față însă pe care, în mod paradoxal, nu te poți abține să nu îl placi. Prin Darul Discriminării descoperim tot ceea ce iubim în această viață, nu degeaba cheia 12 este cheia îndrăgostirii. Darul Discriminării te face să te îndrăgostești de viață, să iubești faptul că viața se exprimă prin tine, prin individualitatea ta.
În Umbră, Orgoliul se îndrăgostește de alți oameni ori chiar de obiecte, pentru a își dovedi că viața te duce întotdeauna către suferință. Omul care tot vrea să se îndrăgostească de alți oameni, fără a fi îndrăgostit de viața din acesta, tot ce vrea este să sufere. Cred că cel mai groaznic lucru pe care ți l-ai putea dori este ca o altă persoană să se îndrăgostească de tine, fără a fi îndrăgostită de viață și deci de propria persoană.
Discriminarea ne ajută să realizăm ceea ce este potrivit pentru noi și ceea ce nu este potrivit pentru noi în fiecare moment. Ceea ce este potrivit pentru noi acum, s-ar putea să nu mai fie potrivit pentru noi într-un an, Darul Discriminării ne arată cu exactitate asta. Când, însă, Orgoliul este la butoane, ne agățăm cu disperare de iluzii și încercăm, tot cu disperare, să le aducem în realitate și dacă prin minune se întâmplă asta, ne chinuim, tot cu disperare, să le menținem. Observi prin ce chinuri trecem, chinuri pe care tot noi ni le-am adus în realitate?
Pentru a simți Darul cheii 12, este important să te iubești pe tine așa cum ești, lăsând standardele de puritate deoparte. Din această iubire de Sine, orice surplus sau lipsă este dus către echilibru, fie că vorbim de kilograme, fie că vorbim de condiționări mentale, fie că vorbim de bani ori alte chestii materiale. Când te iubești pe tine, îi poți iubi și pe ceilalți, fix așa cum sunt și astfel îi susții în procesul lor de vindecare.
Menționez că a iubi pe cineva nu înseamnă a îi susține un comportament (auto)distructiv ci a îl accepta și cu acesta și a decide în consecință de cauză ce ai de făcut. Darul Discriminării știe foarte bine soluția. S-ar putea ca a iubi pe cineva să ducă la separarea de acel om, înțelegând că nu putem să îl susținem în modul în care își dorește. Depinde de fiecare situație și depinde dacă soluția vine exclusiv din minte sau vine din simțire, din nevoile noastre autentice care sunt interconectate cu nevoile autentice ale celor din jurul nostru.
5. Transmutarea Orgoliului și Obscurității
Umbrele celor două chei, dacă sunt manifestate fără a fi alchimizate, duc la separare și suferință și de multe ori fac omul să se simtă ca fiind în conflict cu viața, neînțelegând de ce viața are ceva cu omul. Orgoliul ne duce către competitivitate, încercând să devenim demni de sfințenie prin a îi elimina treptat pe ceilalți iar Obscuritatea ne duce către a ne ascunde de potențialul nostru, de geniul nostru nativ, considerând că oricum nu interesează pe nimeni ce avem de adus în această lume.
Am putea interpreta că ajungem în competiție cu oricine din exteriorul nostru, competiție care în niciun caz nu este bazată pe geniul nostru nativ. Nici nu ar avea cum, geniul nostru nativ este complementar cu al altor oameni… Nu degeaba hexagrama 12 este interpretată de unii specialiști ca fiind hexagrama geloziei, picăm în capcana competitivității și uităm de geniul nostru, de bucuria noastră, de pasiunile noastre, de ceea ce iubim cu adevărat.
Când suntem geloși pe alții, că ne-ar putea lua ceea ce noi avem, acela este Orgoliul nostru care vorbește, nu este geniul nostru nativ.
Așa că pentru a transmuta cele două umbre, este recomandat să îi percepem pe ceilalți în totalitatea lor, nu doar prin filtrul pe care noi îl alegem, pentru că vor fi situații în care vom percepe oamenii printr-un filtru roz, chiar dacă Darul Discriminării ne spune că nu avem cum să susținem acel om iar alteori printr-un filtru negru, punându-l direct în categoria “de nefrecventat”, chiar dacă acel om este cu adevărat potrivit pentru noi în acel moment.
Am descoperit (și pe pielea mea), că mulți oameni resping parteneri cu adevărat potriviți în detrimentul unora nepotriviți, doar pentru că filtrele lor mentale susținute de Orgoliu, așa le-au spus.
Totuși ce putem face cu Orgoliul? Răspunsul pe care Richard Rudd ni l-a oferit în cartea Cheile Genelor mi se pare precis, absolut nimic. Cu cât încercăm să ne cizelăm Orgoliul, tot în Orgoliu suntem. Orgoliul vine ca urmare a mecanismului defensiv pe care ni l-am creat în această viață și pentru a reuși să îl transcendem, avem nevoie de experiențe. Orgoliul singur se cizelează, atunci când înțelege.
Orgoliul nu este bun și nici rău, de aceea primul pas este să facem pace cu acesta. Fiecare dintre noi este orgolios în felul său și fiecare dintre noi are propriile sale particularități, aș putea să le numesc metehne. Îmbrățișarea Orgoliului ne duce la a îl asculta dar a nu face întotdeauna ceea ce ne spune. Nu cred că este întâmplător că Discernământul (Darul cheii 13) vine imediat după Discriminare (Darul cheii 12).
Discriminarea, devine astfel, o folosire rafinată a Orgoliului prin care ne susținem dar în același timp îi susținem pe ceilalți. În loc să ne dăm în cap că nu suntem încă suficient de puri sau în loc să le dăm altora în cap că nu sunt suficient de puri, alegem să ne susținem pe noi așa cum suntem și să îi susținem pe ceilalți, cum putem, așa cum sunt. Când ne iubim propriul Orgoliu, începem să iubim Orgoliul celorlalți, observând modurile prin care aceștia au reușit să supraviețuiască acestei jungle moderne.
Când te duci către alt om dintr-un loc de acceptare, dintr-un loc de înțelegere, acolo miracole se pot întâmpla. Discriminarea poate să ne conducă spre prietenii cu oameni pe care înainte îi consideram dușmani ori către relații profunde cu oameni pe care înainte “nu dădeam doi bani”, considerând că nu ne potrivim cu ei. Discriminarea ne arată că emoțiile pot fi folosite pentru a ne apropia, nu doar pentru a ne separa, doar prin emoții putem încerca să traducem iubirea.
Dacă te întrebi ce poți face cu Umbra cheii 11, Obscuritatea, acest bătrânel negativist care urăște tinerii și lumea, prezent în fiecare dintre noi, este simplu, să îl iubim. Și bătrânelul din noi are nevoie de iubire, nu? Doar astfel, în timp, poate înțelege că nu e ceva în neregulă cu lumea, ea este așa datorită sau din cauza unor cauze din trecut. Astfel, bătrânelul nostru negativist ajunge să perceapă Lumina (Siddhi-ul cheii 11) și realizează că este suficient negativism în lume, e nevoie și de puțin Idealism (Darul cheii 11), de o rază de pozitivism autentic, integrat.
Astfel, Obscuritatea îmbrățișată ne conduce către a ne înțelege cauzele pentru care am ajuns unde am ajuns, a ne înțelege povestea și astfel a ne creiona, dacă este nevoie, o nouă poveste care să fie mai „pe sufletul nostru” (Darul cheii 11 – Idealismul).
Fiecare dintre noi are o poveste, fiecare dintre noi este efectul unor cauze din trecut, multe dintre ele fiind imposibil de controlat din partea noastră. Unele povești sunt triste, altele sunt mai vesele, trecutul a trecut, contează cum trăim în prezent și cum ne așternem să trăim în viitor. Aici intervine cheia 11 și întreg circuitul experențial din care face parte această cheie (alături de cheile 64, 47, 56, 33, 13, 46, 29, 42, 53, 41, 30, 36 și 35), ne ajută să ne rescriem povestea, să ne (re)scriem ADN-ul.
Cheia 11 ne invită la experiență, Idealismul este aici pentru a fi întrupat, nu doar filosofat. Idealismul fără întrupare este doar Orgoliul care dictează de pe tron, fără a mișca vreun mușchi în direcția dictată.
Vrei o viață mai bună? E simplu, experiementează viața. Astfel, înveți să te asculți, înveți să te ridici după ce pici. Orgoliul neiubit de posesor nu vrea să pice vreodată, urăște asta, de aceea urăște experiența. Totuși, învățăm enorm de multe după ce picăm și motivul pentru care picăm nu este pentru că viața ne urăște ci pentru că alegerile noastre au venit dintr-o separare față de viață. Picajele noastre emoționale sunt cele care ne aduc mai aproape de noi, de nevoile noastre. Ai observat asta în viața ta?
Dacă da, atunci probabil ai picat de atât de multe ori încât dacă picajul emoțional ar fi sport olimpic, aveai atât de multe medalii de te dădeau afară din casă.
Drumul către Puritate, către Lumină, ne este asigurat, tot ce avem de făcut este să ne iubim, să iubim, să ne susținem, să susținem prin manifestarea geniului nostru nativ și de acolo povestea noastră va ieși una frumoasă, chiar dacă „ne-am mai și luat-o”.
CURAJ ÎN A ÎȚI IUBI ORGOLIUL PENTRU A TE AJUTA SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI CU DESĂVÂRȘIRE DE VIAȚĂ!
P.S. Că tot am menționat gelozia în acest articol, mâine (sâmbătă) 19 iunie, la ora 10:00 dimineața susțin online un eveniment special denumit: “De vorbă cu Gelozia, Posesivitatea și Invidia, despre Iubire”. O să abordez aceste trei umbre din perspectiva locului de unde acestea vin, cum le putem transmuta și legătura lor cu câmpul Iubirii. Dacă dorești să participi, evenimentul este bazat pe donație (donație recomandată de 100 lei) și te mai poți înscrie aici: https://forms.gle/uaV9MjdQRJVBonAa7