Articol scris în aprilie 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 21 (Soare) și 48 (Pământ).
Această contemplare este despre modul în care ne trăim viața, ne trăim viața ca autoritate în ceea ce înseamnă deciziile noastre ori oferim altora, necunoscuți, controlul asupra noastră și îi lăsăm pe ei să ia decizii pentru noi. Totodată putem contempla și dacă respectăm ori nu respectăm autoritatea celorlalți și facem tot ceea ce putem să le controlăm mecanismul decizional.
CHEIA 21
Siddihi / Esență: Vitejie
Darul: Autoritate
Umbra: Control
Cheia 48
Siddhi / Esență: Înțelepciune
Darul: Abilitate
Umbra: Inadecvare
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Vitejia înțeleaptă
- Autoritatea care deține controlul
- Manipularea “mâinilor forte”
- Marketing bazat pe control sau pe autoritate?
- Călcăm strâmb și ne vindecăm de durerea de gleznă
1. Vitejia înțeleaptă
Este momentul să contemplăm Siddhi-ul cheii 21, Vitejia. Oare ce face Vitejia aceasta, putem fi viteji cu adevărat? Părerea mea e că orice Siddhi este mai mult o stare, un câmp decât o trăsătură de caracter. Da, un Siddhi poate fi întrupat dar asta înseamnă că aducem acea stare în corpul nostru și îi folosim potențialul.
Un om nu are cum să fie viteaz însă are cum să fie în Vitejie. Când cineva încearcă să fie viteaz nu are cum să nu eșueze pentru că în loc să se golească pentru a primi Vitejia înăuntru și astfel de a o manifesta, încearcă să o emuleze folosindu-se mai multe de forță. Din păcate am înțeles Vitejia ca fiind atributul războinicului mai mult, când colo, are mai mult legătură cu Înțelepciunea (Siddhi-ul cheii 48, partenerul de programare a cheii 21).
Vitejia în absența Înțelepciunii este doar Control (Umbra cheii 21) provenit din Inadecvare (Umbra cheii 48).
Mulți au încercat să fure acest concept, vitejia, pentru a obține avantaje de imagine, sociale, politice, afective, etc. Cheia 21 este o cheie legată de voința noastră pusă în slujba comunității. Oare cui îi oferim voința noastră? Suntem conștienți de acest aspect sau alegem să fim mânați într-o direcție care nu are legătură cu nevoile noastre?
În trecut dar și în prezent oamenii a fost și încă sunt mânați să meargă la războaie ori să participe la răscoale ori revoluții. La fel și în relații, ne jucăm cu voința celor dragi și ei se joacă cu voința noastră. Siddhi-ul Vitejiei este, pentru mine, ca sabia Arhanghelului Mihail care taie legăturile nesănătoase din viața noastră, legături care ne țin închiși într-o temniță pe care noi ne-am creat-o și pe care am tot consolidat-o în timp.
De aceea e atât de importantă Înțelepciunea, pentru a recunoaște întunericul și lumina, a face diferența între ceea ce ne este benefic și ceea ce nu este benefic. Înțelepciunea ne conduce către nevoile noastre și către aliații noștri iar Vitejia este unealta care ne protejează tot timpul în acest deziderat.
2. Autoritatea care deține controlul
Trăim într-o societate plină de oameni disperați după control și mai ales să îi controleze pe ceilalți. Numai o societate de nesimțiți (oameni care nu se simt) poate să considere că dacă noi controlăm în mod direct viața, ne este cu adevărat bine. Rezultatul este întotdeauna artificial, nu oferă împlinire ci doar o satisfacere temporară a unei insatisfacții care nu dispare vreodată.
Nu cred că este întâmplător că ne îndreptăm cu pași rapizi către o societate artificială doar punem preț pe imaginea artificială, pe corpuri artificiale, pe măști…
Ai observat că te simți cu adevărat împlinit/ă doar atunci când viața te surprinde, când ești uimit/ă de ceea ce observi, de modul în care viața ți-a pus în cale o oportunitate, fără a o forța. Ai observat cât de frumoase sunt sincronicitățile? Acestea se întâmplă fără un plan stabilit de dinainte, acestea se întâmplă când suntem în flux, când suntem în flow.
A fi în flow este singura stare care ne oferă împlinire și toți cei care își folosesc geniul nativ în viața de zi cu zi știu foarte bine despre ce scriu. Restul, habar nu au, consideră că geniul nativ este un fel de Moș Crăciun, nu l-a văzut nimeni însă se știe că are un sac infinit cu cadouri.
Starea de flow, de flux, aceasta se întâmplă când Darul cheii 21 se manifestă, Autoritatea. Când omul are curaj să își trăiască viața care i se potrivește, Autoritatea sa controlează de pe fundal totul. În loc ca omul să controleze mental totul, lasă viața să controleze ce se poate controla.
Am înțeles autoritatea ca fiind o persoană care dictează și controlează cu o mână forte totul. Acea persoană este doar fricoasă, este un laș în viață, nimic mai mult, nimic mai puțin. Dacă te uiți în jur, este plin de oameni cuprinși de lașitate și care acționează din ea. Știi vorba aia, într-o lume plină de nebuni, nebunia este normalitate, la fel putem spune și despre o lume plină de lași, lașitatea este norma.
3. Manipularea “mâinilor forte”
În România este o vorbă, „dacă vrei să obții ceva, trebuie să țipi mai tare ca celălalt”. Suntem disperați după control, să controlăm totul și acesta este și motivul pentru care am pus, de cele mai multe ori, la conducere așa zise „mâini forte”, “tătuci” care să îi țină în frâu pe cei răi, care ne controlează. Observi paradoxul?
Am pus la conducere oameni meniți să îi controleze pe cei care ne controlează pe noi. Rezultatul este că ne-am luat stăpâni noi care să ne controleze, doar că altfel… Stupid, nu?
Umbrele controlului și inadecvării ne fac să ne comportăm ca niște personaje din Caragiale, trăind inconștienți și luând decizii amuzante dintr-o convingere pe care o considerăm că vine din propria vitejie. În realitate vine din propria frică și când luăm decizii din frică, ne putem lua la revedere de la nevoile noastre.
Observi cum cei care votează din convingere “mâini forte”, ajung ulterior să se plângă că nu își (mai) pot îndeplini nevoile? Ca rezultat, se răscoală împotriva acestora, pentru a îi înlocui cu alte „mâini forte”. Nu-i așa că e amuzant?
De ce vrem atât de mult să fim controlați (Umbra cheii 21)? Răspunsul e simplu și îl știi foarte bine, când omul se simte inadecvat (Umbra cheii 48) în fața vieții, nu știe cum să își trăiască viața, apelează la exterior pentru a îi spune cum să facă asta. Motivul pentru care educația contemporană standardizată creează sclavi ideali este pentru că un sclav care nu a cunoscut vreodată libertatea, își va crește copilul în singurul mod în care știe, ca un sclav. Avem câteva generații bune de sclavie modernă, ne-am vândut timpul, energia, geniul nativ doar pentru a aparține unei societăți care nu ne-a primit cu brațele deschise ci cu mâna întinsă după șpagă.
Poate par dur în această contemplare, asta iese din și prin mine acum. Poate Siddhi-ul Vitejiei a venit și mi-a făcut o vizită, cine știe, simt cât de tăios și precis este acest Siddhi. Nu este nevoie să mergem la război sau să facem răscoale, Vitejia se simte, este aici pentru a ne readuce în comunitățile potrivite, lângă oameni care să ne susțină.
4. Marketing bazat pe control sau pe autoritate?
Dacă observăm puțin modul în care se face marketing în această perioadă, este pur și simplu NEBUNIE CURATĂ. Se folosesc algoritmi prin care inteligența artificială să ghicească ce ai dori să cumperi, astfel încât produsul sau serviciul să ajungă fix la victima ideală. Până să descoperim acest truc, marketingul era despre a manipula clientul să creadă că produsul sau serviciul este venit fix de la Dumnezeu și este un produs / serviciu mult mai bun ca a altora (concurența).
Știi care a fost rezultatul acestui fel de a face marketing? O mulțime de produse cu adevărat bune au dispărut în favoarea unor produse slabe calitativ însă cu o “vrăjeală” (provenită din marketing) mai strălucitoare. Marketingul clasic a luat proerbialul rahat și l-a învelit în staniol, oferindu-l mulțimii pentru a îl consuma.
Cele mai multe produse se fac, în acest moment, exclusiv pentru bani. Sunt impersonale, artificiale și care nu te mulțumesc ci doar îți satisfac temporar insatisfacția. Ca majoritate, am renunțat la a mai crea produse sau servicii din pasiune, folosind marketingul bazat pe beneficiul produsului / serviciului. Cei puțini care fac asta nu vor duce vreodată lipsă de clienți, pentru că un lucru făcut din geniul nativ atrage. Ce este important de menționat este că marketingul bazat pe autoritate nu va duce la vânzări multe, nu va aduce sume imense de bani ci va aduce fix vânzările potrivite și banii potriviți pentru nevoile noastre.
Spune-i asta unui om care din cauza inadecvării pe care o simte, vrea să îi controleze pe ceilalți prin “puterea” pe care sumele imense de bani i-o oferă. Spune asta companiilor disperate după profit… Așa am creat această societate cu o distribuție a veniturilor care ne arată că exterm de foarte puțini oameni dețin marea majoritate a resurselor.
Am picat în această capcană a marketingului bazat pe control și inadecvare. Hai că ai văzut reclamele care îți arată unde ești inadecvat/ă, oferindu-ți imediat soluția minune pentru asta. Cam asta facem și noi cu ceilalți, îi facem să se simtă inadecvați și îi controlăm.
Uită-te în relații, enorm de mulți oameni sunt în relații pentru a îl butona pe celălalt, pentru a îi controla mișcările. Rezultatul este simplu, niciunul nu se simte bine acolo, este doar o căsnicie a maniacilor puși pe a se distruge reciproc. Dacă celălalt a „călcat strâmb” (a făcut ceva ce noi considerăm că nu trebuia să facă), îl crucificăm, pentru că noi nu permitem să facem asta.
5. Călcăm strâmb și ne vindecăm de durerea de gleznă
Am ajuns la concluzia că singura modalitate prin care putem ajunge să ne dăm seama că ne putem descurca în această viață (Darul cheii 48 – Abilitatea), este să fim conștienți apoi să ne permitem să „călcăm strâmb” și să ne bucurăm de asta.
Un om conștient va călca strâmb nu cât să își rupă glezna ci cât să își dea seama cât de flexibilă este.
Astfel, descoperă Înțelepciunea (Siddhi-ul cheii 48), doar a descoperit cum să se descurce (Darul cheii 48 – Abilitatea). Hai să fim sinceri cu noi și cu ceilalți, dacă, spre exemplu, nu știm să cântăm la un instrument muzical, în procesul de învățare, o să măcelărim ceva melodii. Dacă nimeni nu ne-a învățat echilibrul, pentru a îl atingem, va trebui să mergem în extreme, pentru a ne da seama care este punctul din mijloc care le unește.
Dacă tu îi ceri cuiva să fie perfect, controlându-i mișcările, îl oprești pe acel om din a învăța ce înseamnă să fie om.
Darul cheii 21, Autoritatea, presupune a avea încredere în faptul că te poți descurca indiferent de ce aleg cei de lângă tine. Autoritatea este despre modul în care ne adaptăm voința, controlul este despre cum ne focusăm continuu voința doar într-o direcție, fără a cerceta ulterior dacă direcția aceea ne mai servește.
Pentru a putea transmuta mai ușor controlul (Umbra cheii 21) și inadecvarea (Umbra cheii 48), este important să facem pace cu ele și să realizăm că nu avem cum să controlăm necunoscutul. Cheia 48, în Umbră, este horror, este întunericul, este necunoscutul. Când ne împrietenim cu această Umbră, putem naviga mult mai ușor prin necunoscut (Darul cheii 48 – Abilitatea), prin întuneric, revenind la lumină, doar avem la îndemână sabia Vitejiei.
Totodată, cheia 21 este tribală iar cheia 48 este colectivă, niciuna dintre cele două chei nu este individuală, ceea ce înseamnă că doar alături de aliații noștri, de tribul nostru, putem naviga cu ușurință prin fricile colective (din cheia 48).
Tragi-comic este că dacă încercăm să controlăm oameni, aceștia nu vor deveni vreodată aliații noștri ci vor fugi de noi mai ceva ca Usain Bolt de linia de start.
Oferă-i unui om libertate totală de a fi și vei putea observa dacă acel om poate fi sau nu aliatul tău. Ai observat acele căsnicii care se destramă și unul sau ambii spun că nu credeau că celălalt putea să fie atât de groaznic. Motivul, pentru mine, este simplu, s-au controlat reciproc punând niște măști pentru îi face dezirabili și astfel a menține anumite aparențe. Ulterior cuiva (sau ambilor) i-a căzut masca și de aici a început spirala descendentă.
Totuși cum descoperim linia fină între control și autoritate? Pentru mine este simplu, controlul îl folosim cât timp nu avem încredere în fluxul vieții, autoritatea venind atunci când încrederea în noi și în viață ne permite să fim și astfel să învățăm. Autoritatea presupune a avea curaj să intrăm în fiecare moment în întuneric, la fel cum Iisus a călătorit în iad pentru a salva sufletele pierdute de acolo. Să nu uităm că Vitejia gestionează Autoritatea și Controlul.
Când avem curaj să fim, asta însemnând să fim nătăfleți câteodată, pasionali alteori, învățăcei în anumite situații, în altele profesori, când avem curaj să fim cum suntem în prezent, nu cum ne-am dori să fim în viitor, în acel moment descoperim că avem resurse suficiente. Doar când vrem să fim altcineva, atunci intervin controlul și inadecvarea, dacă ne permitem să fim noi și să fim conștienți (este esențial să fim conștienți în această societate) Autoritatea și Abilitatea scot la suprafață geniul nostru nativ care ne aduce tot ceea ce avem nevoie în această viață și ne aduce fix cât avem nevoie, nu mai mult, nu mai puțin, astfel încât să putem duce.
CURAJ ÎN A FI PROPRIA TA AUTORITATE CARE SE BUCURĂ DE SINCRONICITĂȚILE ADUSE DE TRAIUL ÎN FLUX!