Articol scris în mai 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 23 (Soare) și 43 (Pământ)
Această contemplare este despre modul în care ori avem tendința să ieșim din cercurile vicioase în care ne-am băgat ori soluțiile noastre de ieșire ne mențin blocați acolo. Avem tendința să gândim simplu și eficient ori complicat, încercând să le arătăm celor din jur cât de deștepți suntem?
CHEIA 23
Siddihi / Esență: Chintesență
Darul: Simplitate
Umbra: Complexitate
Cheia 43
Siddhi / Esență: Epifanie
Darul: Percepție / Perspicacitate
Umbra: Surzenie
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Chintesența, calea către 0
- Când complexitatea ne pune mâncarea pe masă
- Surzenia care ne duce în capcana complexității
- Reînvățarea simplității
- Transmutarea dictaturii minții
1. Chintesența, calea către 0
Siddhi-ul cheii 23 este Chintesența, este drumul nostru către sursă, reprezintă ceea ce rămâne după ce dăm tot bagajul jos și permitem să fim unul/una cu Întregul. Fiecare dintre noi este conectat la tot ceea ce este în jur, această legătură ne permite să ne conectăm la orice și oricine, atât timp cât ne deschidem. Am pus atât de mult sclipici în identitatea noastră, în personalitatea noastră încât a ajuns să fie extrem de dificil să ne deschidem.
De aceea există exerciții precum Constelații Familiale, acolo jucând un rol preluând din câmpurile celor care joacă acea scenă. Un astfel de exercițiu ne poate ajuta să avem Epifanii (Siddhi-ul cheii 43) care să ne conducă spre Chintesență (Siddhi-ul cheii 23). Aceste tipuri de exerciții funcționează atât timp cât ne permitem să renunțăm temporar la tot ceea ce cunoaștem și pur și simplu să intrăm în joc, să descoperim ce este acolo.
Ne-am atașat atât de mult de personalitatea noastră încât ne-am îndepărtat de esența noastră și astfel de multe ori nu ne putem bucura de ceea ce trăim. Fix acest atașament nesănătos ne provoacă suferință, noi încercând de fapt să scăpăm de aceasta prin regulile impuse de identitatea pe care ne-am asumat-o.
Tu cine ești în absența corpului tău?
În ultima perioadă am putut să observ modul în care mintea îmi este o unealtă în această viață însă eu nu sunt doar mintea mea. Mintea este o parte din ființă, o parte esențială pentru experiența mea aici, însă nu este totul. Există o esență în spate, o esență care urmărește totul și este neutră la ceea ce se întâmplă. Acea esență este modul în care accesăm Siddhi-ul cheii 23, Chintesența, când totul devine atât de simplu încât dispare.
În momentele în care scriu aceste rânduri, a ieșit un koan (scurte propoziții, fraze, poezii ori istorioare menite să ajute omul să atingă iluminarea prin a înțelege paradoxurile și a transcende limitările minții) care ne duce către Chintesență. Koan-ul este: Imaginează-ți o linie care are 0cm grosime.
2. Când complexitatea ne pune mâncarea pe masă
Unul dintre efectele secundare ale modului în care umanitatea a evoluat, este părăsirea simplității și îmbrățișarea complexității. Am ajuns chiar să credem și să respectăm oameni care spun și știu lucruri complexe din diverse domenii, lucruri pe care nu le înțelegem. De ce facem asta? Pentru că am ajuns să credem că dacă e complicat, e exact ceea ce trebuie, fie că vorbim de medicină, de inginerie, de birocrație, etc.
Am creat o cultură în care dacă e complicat, este perfect, pentru că e mai greu să fie înțeles și/sau copiat de concurență.
Complexitatea este doar o altă modalitate prin care am ales să ne separăm de ceilalți, să negăm faptul că suntem interconectați, pentru a primi diverse beneficii, de imagine, sociale, familiale, etc. Astfel, alegem să ne complicăm viața, în loc să o simplificăm, considerând că astfel lăsăm o “bușitură în Univers” (după cum spunea Steve Jobs) și poate ne remarcă cineva.
Ai observat cum unii oameni își complică viețile încercând să câștige sume enorme de bani? Ce cred că le va aduce acei bani, liniște, revenire la simplitate (Darul cheii 23)? La fel ne complicăm cu joburile, cu profesiile, cu totul. Am inventat școli de 12 ani, am inventat facultăți pe care să le facem după cei 12 ani de școală, toate acestea pentru a învăța cum să ne descurcăm în societate? Cel mai amuzant este că am inventat și o facultate care să te ajute să înțelegi legea, astfel încât să îi ajuți pe cei care trebuie să o respecte, să o înțeleagă mai bine.
Ca să înțelegi codul comercial îți trebuie ceva timp, cred că și cei care l-au creat nu îl înțeleg prea bine, ca să îți calculezi taxele, impozitele și să depui declarații la organele statului ai nevoie de multe ori de contabil pentru că altfel s-ar putea să greșești. Tu observi cât de mult ne-am complicat?
Când ceva se complică, altcineva câștigă beneficii ca să te ajute să „descurci ițele complicăciunii”.
Ne-am blocat în această capcană a complexității, considerăm că fără ea nu ne putem descurca, însă în realitate ne îngreunăm viețile, ne chinuim din ce în ce mai mult și ne îndepărtăm de esența noastră, de autenticitatea noastră, de pasiune. Când pasiunea trebuie să aibă contabil câți vor mai fi motivați să și-o cultive?
3. Surzenia care ne duce în capcana complexității
Umbra cheii 43, partenerul de programare a cheii 23, este Surzenia și când ne blocăm în această umbră avem tendința să încercăm să rezolvăm o problemă fără a ține cont de ecuația acesteia. Ai observat cum cei mai mulți dintre cei care ne conduc, când încearcă să rezolve o problemă, creează multiple alte probleme în schimb. E ca vorba aceea: „am vindecat boala însă pacientul a murit”.
Cei mai mulți conducători nu ascultă, nu percep modul în care suntem interconectați și astfel ei cred că ceea ce au în minte, aceea este soluția ideală. Însă de multe ori, soluția ideală este cea mai proastă soluție. De aceea există soluția potrivită pentru situația unică și originală, soluție potrivită care este doar un pas către soluția ideală.
Acesta este motivul pentru care revoluțiile nu au adus beneficii prea mari pentru populație, aceea era soluția ideală, care atunci când a fost aplicată, de multe ori a dus țara în provocări și mai mari ca înainte. Asta nu înseamnă că revoluțiile au fost rele (ori bune) ci doar că așteptările revoluționarilor s-ar putea să fi fost nerealiste.
Când suntem surzi la modul în care toate lucrurile sunt conectate, ajungem de cele mai multe ori să creăm dezechilibre.
Observăm această abordare pe bucățele, peste tot, de la medicină, la administrație, în relații, familii, peste tot. Această abordare a creat o complexitate (Umbra cheii 23) și mai mare și astfel la provocări multiple pentru că e ca și cum ai încerca să astupi o gaură dintr-o sită, crezând că astfel apa nu va mai trece prin acea sită.
Când suntem “surzi” la ceea ce ne spune cealaltă “bucățică”, pierdem contactul cu realitatea și astfel de aici se naște dictatura lui „eu știu mai bine”.
4. Reînvățarea simplității
Darul cheii 23 este Simplitatea și reușim să accesăm acest dar atunci când începem să devenim conștienți de realitatea noastră. Darul Simplității este menit să traducă Complexitatea și astfel să o facă accesibilă. Fără o abordare holistică, lucrurile vor fi greu de înțeles, dacă vom continua să împărțim pe bucățele totul, le vom tot împărți și le vom tot împărți, până când probabil vom uita de unde am plecat.
Abordarea holistică ne ajută să înțelegem care bucățică este în dezechilibru și astfel să înțelegem care este soluția potrivită, pentru a o sprijini să ajungă din nou în echilibru.
Hai să luăm lucrurile la nivel macro, dacă noi ne considerăm ca fiind parte a Întregului, atunci când avem o situație de rezolvat, includem întregul, prin intenție, prin manifestare, prin ceea ce e nevoie. Dacă nu ne considerăm parte a Întregului ci o bucățică separată și rătăcită, probabil vom considera că suntem în competiție cu celelalte bucățele și vom încerca să fim mai presus de ele, ori vom ceda sub presiunea pe care noi am pus-o pe noi.
Fiecare dintre noi are un rol, fiecare are un geniu nativ care este complementar cu al altora, această abodare este extrem de simplă și omul ajunge acolo în mod natural, fără a se forța și fără a forța pe ceilalți. Chiar dacă pare complicat pentru alții, geniul nostru nativ este simplu pentru noi, este natural, este acolo.
Însă, într-o lume care a ales să se chinuie, o lume care a pus chinul și suferința ca niște căi către succes, a îți folosi geniul nativ este mult prea simplu și deci nu este conform condiționărilor/programelor care spun că viața ar trebui să fie chinuitoare și grea. Tu știi că am întâlnit persoane care atunci când câștigau bani cu ușurință, prin geniul lor nativ, mi-au spus că: “eu cum să câștig bani atât de ușor, mi se pare foarte ciudat, că ceva este în neregulă”.
Iată cum nu permitem geniului nostru nativ să se manifeste și astfel să ne simplifice (Darul cheii 23) viața, alegând să ne complicăm (Umbra cheii 43) existența. Rulăm programe pe care le considerăm adevărul absolut, nedorind să ieșim din ele, de parcă am avea cu toții comportament obsesiv-compulsiv. Darul cheii 43, partenerul de programare a cheii 23, este Perspicacitatea, este darul prin care Percepția noastră se deschide față de potențialitate și astfel putem observa ceea ce respingem, doar pentru a ne complica și ceea ce permitem pentru a avea o experiență de viață bună.
Cheia 43 este cheia deschiderii minții care permite deschiderea inimii. Fără deschiderea minții și a inimii, rămânem blocați în cercuri vicioase care ne complică viața. Revenirea la simplitate nu presupune a renunța la confortul vieții moderne ci presupune istețime, presupune perspicacitate, astfel încât să ne dăm seama de modul în care luăm decizii, de ce ținem cont când luăm decizii și de acolo să realizăm ce avem de făcut. Putem să reînvățăm simplitatea, reînvățând cum să “ne dăm la o parte din calea noastră:s pentru a ne lăsa geniul nativ să se manifeste în lume.
5. Transmutarea dictaturii minții
Când luăm decizii exclusiv mental, de cele mai multe ori ajungem să ne complicăm existența (Umbra cheii 23), doar acele decizii sunt luate din teama de a nu pierde ceva și astfel nu așteptăm să realizăm ce ne transmite busola noastră internă. Sunt unii oameni care au ales să trăiască așa zise stiluri de viață sănătoase tot din dictatura minții, încercând cumva să își arate superioritatea față de cei care nu fac asta.
Sunt oameni care din dictatura minții își asupresc semenii, ori din poziții de conducere în companii / firme ori ca învățători sau profesori la școală ori din poziții alese ori în familie. Cei mai mulți dintre aceștia habar n-au că acțiunile lor sunt provenite din Surzenie (Umbra cheii 43) și că în loc să rezolve lucruri, mai mult le complică. După cum am scris mai sus, când ceva se complică, se creează o nouă oportunitate pentru cei care d-abia așteaptă să îți ceară bani pentru a îți descurca ițele.
Cele mai multe joburi, inclusiv al meu, provin din faptul că cineva a complicat lucrurile.
Într-o lume ideală, nu ar fi nevoie de serviciile mele, poate ar fi folosite în alte scopuri (entertainment), dar nevoie nici gând. Pentru a ajunge la simplitate, o mulțime din locurile de muncă actuale vor dispărea treptat și vor fi înlocuite cu unele care să fie conform nevoilor noastre. Tu îți dai seama cât de înspăimântătoare este ultima propoziție pentru majoritate?
Așa că majoritatea, cel mai probabil, va încerca să se agațe de complicăciune, ba chiar va complica lucrurile și mai mult, și mai mult, și mai mult. La un moment dat “mămăliga va exploda” și de acolo păzea. Oricum asta face majoritatea și acum, doar ne așteptăm să avem o criză economică puternică cel puțin o dată pe deceniu.
Sper ca pe viitor, din ce în ce mai mulți oameni să își aducă aportul în societate prin geniul lor nativ, nu susținând sau mărind dimensiunile „complicăciunii”. Sper ca din ce în ce mai mulți oameni să simplifice lucrurile și să ne susțină pe toți în a ne simplifica viața. De aceea e important ca fiecare dintre noi să facem asta, să căutăm echilibrul, nu excesul din frica de a nu avea lipsă.
Dictatura minții poate fi depășită doar prin descoperirea puterii interioare, a geniului nativ, prin a descoperi că există o cale mult mai simplă, o cale naturală pentru a face lucrurile. Mă uitam acum ceva vreme la un documentar despre un trib izolat din Africa, trib ce le cerea celor care îi vizitau să nu le mai aducă lucruri că nu au nevoie de acestea. Membrii tribului erau vibranți, trăiau în acord cu natura și o fată la vârsta adolescenței spunea că este fericită și că îi place să cânte indiferent de starea pe care o are. Pentru omul modern, omul complicat, simplitatea acelor oameni este ciudată, “cum să fie fericiți dacă nu au pat cu spumă de la Nasa ori noul Iphone?”.
Simplitatea pentru acei oameni înseamnă susținerea pe care o au acolo și când un om se simte susținut, are o toleranță imensă la ceea ce le pune viața în cale. Din studiile medicale, știm că apropierea, atingerea, sentimentul că suntem susținuți, creează „cocktailuri chimice” în interiorul nostru care ne fac să ne simțim bine și chiar să tolerăm durerea, câteodată chiar să nu existe. Tu ai observat cum omul modern nu mai poate tolera durerea, are nevoie de pastilă pentru orice fel de au. Că scriu aceste rânduri nu înseamnă că sunt împotriva pastilelor, sunt situații în care acestea sunt absolut necesare, aici doar fac o comparație între modul în care noi, oamenii moderni, civilizați, tolerăm durerea și cum o tolerează cei care trăiesc în acel trib pe care îl menționam mai sus.
Acei oameni din trib știu să se deschidă unii față de ceilalți, știu să se apropie unii de ceilalți, astfel corpul lor îi susține. Mulți dintre oamenii așa zis civilizați habar n-au cum să facă asta, habar n-au cum să se apropie de alți oameni, doar li s-a inoculat de mici că sunt niște bucățele rătăcite și pierdute, în competiție cu alte bucățele rătăcite și pierdute.
Din dictatura minții, mulți dintre noi au ajuns să trăiască deconectați de la ritmurile naturale, în blocuri din orașe mari, aglomerate, poluate. Amuzant și tragic în același timp este că oamenii tot vin și măresc aceste orașe, considerând că astfel vor fi alături de mult mai mulți oameni, că le va fi mai bine și din punct de vedere financiar. Tu ai observat câți oameni de la oraș sunt cu adevărat împliniți? Eu, aproape peste tot, am întâlnit oameni nemulțumiți, triști, chiar depresivi unii dintre ei.
Dictatura minții i-a dus în acea situație și ar fi bine să realizeze asta. Procesul decondiționării și recondiționării mentale, emoționale și fizice, proces despre care vorbesc și scriu în ultimii 5 ani, este calea către a reînvăța să ne apropiem de oameni, să ne reconectăm la natură, la Întreg. Este posibil să dureze ceva timp, însă rezultatele vin progresiv și putem observa cum deciziile noastre devin din ce în ce mai potrivite pentru noi.
Darul cheii 43 în limba engleză, este „Insight” și dacă am deconstrui acest cuvânt am ajunge la a îl traduce ca fiind „privirea în interior”. Putem continua prin a interpreta că Simplitatea (Darul cheii 23) vine odată cu „Privirea în interior” (Darul cheii 43). Câți oameni așa ziși civilizați au această abilitate de a privi în interior? Ne mai întrebăm de ce lucrurile au tendința să se complice (Umbra cheii 23) din ce în ce mai mult?
Când privim în interior, la un moment dat ajungem la Epifania (Siddhi-ul cheii 43) care ne conduce către Chintesență (Siddhi-ul cheii 23), astfel acolo putem spune că am înțeles la nivel celular ce avem de făcut.
Pentru a transcende dictatura minții, este important să devenim conștienți de noi, de corpul nostru, de ființa noastră, să putem privi în interior și să ne regăsim simplitatea. Tu ai observat câți oameni își complică viața, doar pentru că privesc în exterior, fără a privi în interior? Ai observat câți oameni stau în relații abuzive, găsind scuze pentru persecutorii lor? Ai observat câți oameni stau la joburi care nu li se potrivesc și se chinuie, uitând de geniul lor nativ?
Da, am observat și eu că sistemul este construit în așa mod încât să susțină mentalitățile de victimă, persecutor și salvator însă este responsabilitatea fiecăruia să nu mai jucăm aceste roluri. Victima, persecutorul și salvatorul sunt niște roluri care vin din identificarea cu bucățica și nu cu Întregul. Victima crede că este singură și neajutorată, fără însă a căuta sprijin, persecutorul crede că dacă nu persecută, va fi persecutat de alte bucățele iar salvatorul crede că fără aportul său, Soarele nu va fi mâine dimineață pe cer.
Niciunul dintre aceste roluri nu pot fi parte a unei comunități precum tribul izolat din Africa, pe care l-am menționat mai sus, niciunul dintre aceste roluri nu susțin conexiunea, deschiderea și vulnerabilitatea. Aceste roluri ne predispun către o toleranță mică la viață și astfel ne complicăm viața din ce în ce mai mult și ne mai și doare.
Când transcendem dictatura minții, aceste roluri nu ne mai sunt necesare, descoperind complementaritatea minților noastre și astfel mintea devine un aliat de nădejde, nu un tartor fricos care ne apără de noi înșine. Astfel, cu mintea sănătoasă și așezată, deciziile noastre ne simplifică (Darul cheii 23) viața și indirect o simplifică și pe a celor din jur.
CURAJ ÎN A ÎȚI SIMPLIFICA VIAȚA PRIN MANIFESTAREA GENIULUI TĂU NATIV ÎN LUME!
P.S.: Alături de Hajnal Ibolys Beres și Ana Maria Chioc, sâmbătă 15 mai, la ora 10:00 avem un eveniment special dedicat Inelului Încercărilor (Codonii STOP 12, 33 și 56). O să fie o experiență în care o să contemplăm împreună la ce am spus STOP, la ce putem spune STOP și de ce de multe ori este aproape imposibil să spunem STOP. Costul este de 101 lei și dacă dorești să te înscrii, astăzi este ultima zi de înscriere (am scris acest articol vineri 14 mai ? ). Formularul de înscriere este: https://forms.gle/LuYxpSPrw2nvuotx7
P.S 2. Alături de alți 7 oameni dragi, din 17 mai dăm drumul la un program de 11 săptămâni, program menit să ne ajute să dezvoltăm obiceiuri sănătoase prin practică, fără forțări și fără “așa trebuie”. Mintea noastră are nevoie să i se arate că ceva îi este benefic și că prin repetiție, își va crea un nou obicei. Programul este denumit: “Program de sănătate holistică” și abordează sănătatea din perspectiva nutriției, mișcării, somnului și sănătății mentale și emoționale. 8 facilitatori te vor susține în această perioadă pentru a te înțelege mai bine și a îți crea noi obiceiuri benefice pentru tine.
Am și eu două intervenții în care evidențiez mecanismul nostru decizional și modul în care ne putem gestiona dependențele pentru ca ulterior să le transmutăm în mod organic. Într-una dintre acestea o să abordez profilele Human Design și Cheile Genelor a celor care vor participa pentru a evidenția vulnerabilitățile posibile și modalități prin care pot lua decizii benefice cu ajutorul acestora.
Dacă ești interesat/ă de ceea ce am scris mai sus, aici găsești pagina cu descrierea programului: https://evolutioncoaching.lpages.co/nutritie-miscare-spirit/