Articol scris în decembrie 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 26 (Soare) și 45 (Pământ).
Această contemplare ne invită să ne întrebăm cât de bine ne adaptăm vieții, dacă ne lăsăm mândria să ne blocheze în a juca aceleași roluri care ne duc către suferință ori dacă alegem să renunțăm la statutul de om special pentru a descoperi statutul de om esențial vieții.
CHEIA 26
Siddhi / Esență: Invizibilitate
Darul: Șiretenie
Umbra: Mândrie
CHEIA 45
Siddihi / Esență: Comuniune
Darul: Sinergie
Umbra: Dominanță
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Invizibilitatea, dezlegarea de la dogme
- Viața ca joc de rol
- Rezultate sustenabile pe termen lung
- Încrederea în viață, Șiretenia supremă
- Transmutarea Mândriei și Dominanței
1. Invizibilitatea, dezlegarea de la dogme
Siddhi-ul cheii 26 este Invizibilitatea și ne arată importanța Nimicului. În cele mai multe culturi, se pune accent pe a fugi de Nimic pentru a deveni Totul, fără a realiza că Totul nu se poate fără Nimic. Siddhi-urile sunt paradoxale pentru că acestea conțin extremele, Siddhi-urile fiind câmpurile care susțin creația, deci tot ceea ce există.
Un om care întrupează Invizibilitatea (Siddhi-ul cheii 26), ca stare Siddhică, își joacă rolul fără vreun aport al ego-ului rănit, al mecanismului defensiv care ne protejează de suferință. Pentru acest om, instinctul de supraviețuire nu mai contează, pentru că deja l-a întrupat, nu se mai teme viață pentru că a devenit viață, nu se mai teme de moarte pentru că a devenit moarte. Acest om a devenit Nimicul care îl poartă către Tot.
Comuniunea (Siddhi-ul cheii 45) cu Totul este prezentă atunci când Invizibilitatea (Siddhi-ul cheii 26) a fost întrupată. Omul care nu mai este îndemnat de propriul ego rănit să devină cunoscut ori bogat ori cu o imagine impecabilă, devine fix cine este menit să devină, jucându-și rolul care i se potrivește ca o mănușă și astfel simțind împlinirea care vine la pachet cu acceptarea și urmarea propriului destin genetic.
Totuși, Siddhi-urile transcend destinul genetic, ADN-ul nostru fiind poarta de intrare către acestea însă cu primul pas făcut, omul dispare, nu pentru că este distrus ci pentru că nu mai simte separare. A trăi iluminarea presupune a dispărea pentru moment pe tărâmul Siddhic ca apoi să ne întoarcem înapoi în corp. Momentele de iluminare îl ajută pe om să își înțeleagă limitările și astfel să înțeleagă că este menit să trăiască viața în corp cu toate “bunele și relele” asociate.
Invizibilitatea (Siddhi-ul cheii 26) ne susține pentru a trăi fără a ne lega de dogme, de reguli, chiar de morală, pentru că dacă ne-am lega de acestea, am face-o pentru a obține anumite beneficii de imagine ori sociale ori chiar materiale. Invizibilitatea (Siddhi-ul cheii 26) ne vindecă de tirania condiționărilor pentru că le face inutile, condiționările șoptindu-ne că pentru a trăi bine este necesar să ne ridicăm deasupra celorlalți ori să ținem capul plecat pentru ca sabia să nu îl taie.
Invizibilitatea (Siddhi-ul cheii 26) întrupată ne asigură că nu avem nevoie de condiționări, condiția noastră fiind suficientă, Comuniunea (Siddhi-ul cheii 45) cu creația fiind moștenirea noastră. Avem un rol în această viață, există un echilibru pe care acel rol îl susține. A întrupa Invizibilitatea (Siddhi-ul cheii 26) presupune a juca acel rol fără a ne identifica cu acesta, cu beneficiile pe care le aduce la pachet. Invizibilitatea (Siddhi-ul cheii 26) ne poate duce să jucăm orice fel de rol, poate fi un rol de președinte ori unul de scriitor ori unul de spălător de vase ori unul de măturător al străzii.
Avem de învățat din fiecare rol pe care viața ni-l aduce pentru că suntem tot timpul în Comuniune (Siddhi-ul cheii 45) cu Întregul. Întruparea Invizibilității (Siddhi-ul cheii 26) ne ajută să nu ne mai zbatem, să nu ne mai agităm ci să acceptăm în totalitate ceea ce trăim, bucurându-ne de această oportunitate de a experimenta viața sub această formă. Cum întruparea Siddhi-urilor nu este o „muncă” pe termen scurt, este benefic să ne trăim viața în funcție de cum și ceea ce simțim, să trăim conform cu cine suntem azi nu conform cu cine am putea fi peste 10 ani.
Suntem în rolul potrivit tot timpul, suntem în rolul pe care îl jucăm conform cu cine am devenit astăzi.
2. Viața ca joc de rol
Nu puțini oameni au încredere în viață, în rolul pe care l-au primit, considerând că nu au primit rolul potrivit. De aici s-a creat stilul de viață al societății moderne, bazat pe competiție, pe obținerea unei funcții importante ori acumularea continuă de resurse, ori pe a avea o imagine respectată, pe a obține validare socială. Astfel, am creat împreună, ca umanitate, o societate a separării, a lipsei de încredere în viață și deci în cei din jurul nostru.
Acum, pe bună dreptate, cum să ai încredere în cei din jur când observi tot ceea ce se întâmplă în lume? Răspunsul la întrebarea aceasta o regăsim în ceea ce am scris mai sus, suntem tot timpul în rolul potrivit. Oamenii care, spre exemplu, fură sunt în rolul potrivit pentru a ne arăta că există alți oameni care au acumulat exces de resurse. Viața cere ca astfel de oameni să existe pentru a echilbra balanța, doar viața tinde întotdeauna spre echilibru.
În loc să recunoaștem că un dezechilibru vine pentru a semnala un alt dezechilibru, Mândria (Umbra cheii 26) nu ne lasă, considerându-ne mai presus ca ceilalți, mai presus ca viața, în rol de ființă perfectă care trăiește printre ființe imperfecte. Fiecare dintre noi intră în Mândrie (Umbra cheii 26), pentru că umbra este o frecvență pe care cu toții o accesăm.
De aceea introspecția este o unealtă valoroasă, pentru că ne ajută să înțelegem stările prin care corpul nostru trece. Alături de introspecție, avem încă o unealtă valoroasă, contemplarea, unealtă care ne ajută să transmutăm umbrele și să accesăm frecvențele superioare. Contemplarea folosește energia umbrei pentru a facilita atingerea unui ideal prin adaptare continuă și creativitate, acesta fiind darul.
Mândria (Umbra cheii 26) nu poate fi contracarată, această energie cere a fi folosită. Faptul că ne considerăm măreți, mai presus ca ceilalți, ființe divine, toată această motivație poate fi folosită pentru a simți puterea Întregului și astfel pentru a realiza că măreția nu vine din fapte ci este o moștenire pe care o avem cu toții. Prin transmutarea Mândriei (Umbra cheii 46) descoperim că ceilalți sunt la fel de măreți ca noi, nu există cu adevărat o separare și astfel învățăm să colaborăm și să prosperăm împreună, nu separat.
3. Rezultate sustenabile pe termen lung
Darul cheii 26, Șiretenia, apare atunci când Mândria (Umbra cheii 26) nu ne mai decide acțiunile și astfel nu ne mai identificăm cu Dominanța (Umbra cheii 45, partenerul de programare a cheii 26). Viața ne pune, însă, în situații în care dominăm însă acele situații sunt menite pentru a echilibra, nu pentru a produce un dezechilibru.
Spre exemplu, atunci când creștem un copil ori un animal de companie, Dominanța este acolo, la fel și Mândria, nu avem cum fără cele două. Șiretenia (Darul cheii 26) presupune a ne folosi mândria pentru a domina într-un mod creativ, fiind dispuși să învățăm și astfel să ne deschidem. Să îți ofer un exemplu, copilului dacă îi impui să se culce la o anumită oră ori să se trezească la o anumită oră, s-ar putea să rămână cu niște sechele ulterior și la vârsta adultă să nu înțeleagă de ce are insomnii ori nu se poate trezi dimineața.
Dacă părintele, în acest caz, găsește o modalitate creativă prin care să își influențeze copilul să se culce devreme și să se trezească devreme, a accesat darul Șireteniei (Darul cheii 26). O astfel de modalitate poate să fie legată de oferirea unui rol potrivit vârstei copilului și pe care acesta să îl joace cu plăcere, rol care să necesite culcatul și trezitul devreme.
În societatea modernă am asanat creativitatea, înlocuind-o cu copiatul și mimarea. De aceea, să îi spui unui părinte care nu își folosește constant geniul creativ să fie creativ cu copilul său, nu va duce la niște rezultate benefice ci cel mai probabil va frustra atât de mult părintele încât își va folosi Mândria (Umbra cheii 26) pentru a se închide din ce în ce mai mult și astfel va folosi preponderent Dominanța (Umbra cheii 45) în forma ei brută pentru a obține rezultatele dorite.
Ce nu realizează părintele este că un copil dominat nu ajunge să fie un adult creativ. Folosirea brută a Mândriei și Dominanței (Umbrele cheilor 26 și 45) chiar dacă rezultatele pe termen scurt sunt cele scontate, pe termen mediu sau lung pot aduce dezechilibre cel puțin la fel de mari ca cele inițiale. Șiretenia (Darul cheii 26) ne ajută să ne folosim resursele creative din plin pe termen scurt, pentru a obține rezultate echilibrate pe termen mediu și lung.
Sustenabilitatea umană apare atunci când omul a învățat să își folosească resursele, când face din viața sa o artă, când viața sa devine artă în mișcare. Dacă omul doar urmează niște dogme, niște reguli menite să îi aducă împlinirea și fericirea, s-ar putea să descopere la un moment dat că nu și-a cultivat abilitățile necesare pentru a se descurca în viață. În România, există exemplul multora dintre cei care au luat 10 pe linie la școală și apoi s-au trezit la vârsta adultă că, în realitate, nu au obținut astfel abilitățile necesare pentru a prospera.
4. Încrederea în viață, Șiretenia supremă
Sustenabilitatea umană poate fi obținută prin a trăi în acord cu natura, cu ritmurile naturale. Ceea ce lipsește în multe dintre școli este cursul practic de supraviețuire în natură. În societatea modernă, ne-am separat atât de mult de natură, considerând-o periculoasă, încât abilitățile pe care le dobândim în copilărie nu sunt legate de îndeplinirea nevoilor autentice umane ci de îndeplinirea unor nevoi artificiale care cultivă în copil folosirea brută și nealchimizată a Mândriei și Dominanței (Umbrele cheilor 26 și 45).
Când pui un copil să concureze cu un alt copil pentru a obține un premiu, fără a cultiva și colaborarea între aceștia, dezvolți adulți mândri dar fără substanță, adulți care încearcă să se domine reciproc degeaba. Dacă pui acei adulți într-o situație de supraviețuire în natură, își pot lua mândria și dominanța și să și-o vâre adânc în partea dorsală, pentru că nu îi va ajuta.
Diferența între folosirea alchimizată și nealchimizată a Mândriei este dat de rezultat, Șiretenia (Darul cheii 26) aducând colaborare, aducând Sinergie (darul cheii 45), pe când Mândria nealchimizată ducând la lipsă de colaborare, la singurătate, la slăbiciune. Ai observat tăria celor care au trăit în sălbăticie, în munți, ai observat mândria lor? Ai observat cum își folosesc mândria pentru a se apropia de oameni, de semenii lor? Ai observat cum aceștia se pot băga pe sub pielea oricui, adaptându-se ușor situațiilor rămânând însă puternici?
Darul cheii 26, Șiretenia, este darul celor care pot influența pe oricine, pot influența de la oameni de rând la conducători de țări. Aceștia au puterea da a nu își pune ego-ul rănit mai presus de conexiunea cu alți oameni, astfel fac ca lucrurile să meargă și ca resursele să ajungă acolo unde este nevoie de ele. În absența Șireteniei (Darul cheii 26), oamenii ajung să tindă către a acumula exces de resurse, prin Dominanță (Umbra cheii 45), pentru că le este teamă că nu se vor descurca altfel.
Neînfricarea oamenilor care au trăit alături de natură vine din conexiunea cu această, cum să se sperie de dominanța unui alt om, când aceștia înțeleg că dominanța aceea nu are vreo șansă în fața naturii? Ei nu dau doi bani pe averile celorlalți, pe așa zisă putere a lor, pentru că realizează că adevărata putere nu stă în câți bani ai ori ce funcție deții ci dacă ești în contact cu viața, dacă ești destul de Șiret (Darul cheii 26), de creativ pentru a te descurca în dialog direct cu viața, dacă trăiești în Sinergie (Darul cheii 45) cu viața.
Omul neînfricat este omul care înțelege cât de slab este singur în fața Întregului. Aceasta este esența Invizibilității (Siddhi-ul cheii 26), când realizăm că suntem Nimic în raport cu Totul. Noi ca ființe umane, avem în medie 1,7 metri, doar Galaxia noastră are 100.000 înmulțit cu 9.5 înmulțit cu 10 la puterea 15 metri. Având în vedere că sunt, din ultimele estimări, aproximativ două trilioane de galaxii în univers, în plus existând și spațiul vast dintre acestea, ne putem face o idee despre cât de neînsemnați suntem, ca mărime fizică.
Probabil de aceea încercăm să compensăm cu ego-ul nostru, pentru a compensa lipsa de mărime fizică cu realizări exterioare. Când înțelegem că noi suntem viață, că noi suntem parte a Universului, mărimea noastră fizică nu mai contează, înțelegând că suntem o celulă a acestui organism pe care îl putem numi viață. Părem a fi invizibili, ca mărime, însă în realitate suntem esențiali pentru viață, avem un rol pe care îl jucăm pentru a echilibra balanța, pentru a ajuta organismul să evolueze până se va transcende pe sine însuși.
La nivel micro, asta facem fiecare dintre noi, ne echilibrăm în interior pentru a ne transcende pe noi înșine, pentru a trece la nivelul următor. Șiretenia (Darul cheii 26) ne ajută să ne folosim abilitățile pentru a face ca lucrurile să meargă, să deblocăm energia (Darul cheii 45 – Sinergia), să existe un echilibru între a oferi și a primi, am putea spune că Șiretenia (Darul cheii 26) este calea către a fi în flux.
5. Transmutarea Mândriei și Dominanței
Oriunde omul se consideră mai presus ca alți oameni, acolo umbra Mândriei (Umbra cheii 26) și-a făcut cuib. Mândria, alături de Dominanță (Umbrele cheilor 26 și 45) blochează fluxul natural al lucrurilor, de aceea mai sus am scris despre cât de important este să revenim către natură, să observăm schimbarea, să observăm trecerea anotimpurilor, să observăm cum în natură există viață precum există și moarte, pentru a nu ne mai teme de vreuna dintre acestea.
Ai stat vreodată de vorbă cu un om care nu te putea asculta, care o ținea pe a lui, de parcă era un disc blocat ce repeta aceleași cuvinte? Ai observat că orice i-ai fi spus acelui om, nu ajungea la inima sa? Acel om, de teamă pentru a nu fi dominat, își folosea mândria sa, cunoștințele sale, experiențele prin care a trecut, pentru a îl împuternici să domine. Ai observat frica pe care nu o recunoștea, pe care îi era teamă să o lase iasă la iveală? Ai simțit-o?
Dacă dorești să transmuți umbra cheii 26, Mândria, recomandarea pe care o am este să observi când te-ai blocat, când ești ca “o placă stricată”, acela este momentul să faci cunoștință cu fricile tale. Fără a le cunoaște, fără a le lăsa să îți fie camarazi de drum, nu vei avea abilitățile necesare pentru a te adapta.
De obicei, acele momente momente de tipul “placă stricată” pe care le trăiești, sunt legate de rănile tale. Câteodată ne este teamă să le accesăm, să ne vulnerabilizăm, considerând că cei din jur ne-ar domina astfel și alegem să dominăm noi. Totuși, repetând aceleași cuvinte în continuu, fără a asculta, nu prea ne face niște dominatori prea grozavi, nu?
Șiretenia (Darul cheii 26) folosește frica precum o resursă și astfel ne oferă motivația, avântul și voința de a ne adapta. Ai observat că pentru mulți oameni, doar când “le-a ajuns cuțitul la os”, d-abia atunci încep să se deblocheze, să devină creativi? Dacă am cultiva creativitatea, pas cu pas, nu ar fi nevoie să ajungem să ne trezim în momente de disperare. Totuși, suntem oameni și câteodată rolul ne duce să ajungem acolo, pentru a ne readuce pe calea noastră benefică.
Pentru a alchimiza umbra cheii 45, Dominanța, este esențial să observăm ce rol jucăm în acest moment, cine am devenit și să respirăm adânc în acest rol, onorându-l și realizând ce avem de făcut în continuare. Dacă încercăm să forțăm obținerea unui alt rol, rămânem blocați în Dominanță, rolul ni se va schimba în mod natural atunci când l-am îndeplinit pe precedentul.
Spre exemplu, dacă observăm că în relații, tot ajungem să jucăm un rol de persoană trădată, a ne forța să fim într-o relație în care să nu fim trădați ne va aduce și mai multă neliniște și nevoie de a domina. A respira profund în trădare, a face pace cu aceasta, devine calea de a transcende trădarea și astfel, prin darul Sinergiei (Darul cheii 45) viața să poarte acolo unde este nevoie de noi.
Când am suferit din cauza unei răni, precum cea a tradării, iar acum nu ne mai afectează, atunci putem intra în relații în care să fim trădați fără probleme, nu? Paradoxal, fix faptul că nu ne mai afectează rana trădării, ne va ține departe, prin rezonanță, de relații în care să fim trădați. Este o vorbă pe parcă o știu de când m-am născut însă am înțeles-o mult mai târziu, “obții ceva atunci când nu mai ai nevoie de acel ceva”.
În cazul exemplui de mai sus, obținem o relație în care trădarea să nu mai fie o problemă atunci când nu mai avem nevoie de o relație în care trădarea să nu mai fie o problemă.
Primim tot ceea ce avem nevoie, chiar și trădări, abandonuri, umilințe, respingeri, nedreptăți, toate acestea fiind menite să ne înțelegem mai bine. Dacă nu am fi avut nevoie de ele, nu ni s-ar fi întâmplat. Sunt oameni care nu fură, nu pentru că așa trebuie ci pentru că așa simt și astfel nu au parte de hoți. Ba mai mult, când pierd ceva, dacă o altă persoană găsește, le returnează ceea ce au pierdut. În Sinergie (Darul cheii 45), fiecare avem roluri care colaborează cu alte roluri, fie că ne place ori nu asta.
Rolul nostru atrage rolurile necesare pentru ca piesa să se joace.
Un om blocat în Mândrie (Umbra cheii 26) nu va dori să își înțeleagă rolul și astfel se va plânge de rolurile celor din jurul său, îi va considera că sunt mai prejos ori mai presus și că trebuie să se ferească de aceștia. Va folosi Dominanța (Umbra cheii 45) ca armă, își va construi ziduri înalte în care se va izola de ceilalți, de viață, fără să realizeze că cei din jurul său au venit pentru ca piesa să poată fi jucată.
Noi căutăm acele personaje, conștient ori inconștient, altfel, prin rezonanță, nu ne-am fi atras reciproc. Nu există cu adevărat victime și persecutori, există povești care sunt jucate pentru a ne învăța pe toți câte ceva. Dacă viața te-a pus în rol așa zis negativ în viața cuiva, dacă înțelegi asta, realizezi piesa pe care tu ai dorit să o joci.
Piesele noastre se întdepătrund, toate piesele noastre sunt legate între ele, în realitate jucându-se o singură piesă, o singură poveste, aceea a vieții.
Cultivarea conștienței, cultivarea echilibrului te va duce către a înțelege din ce în ca mai bine în ce piese joci și ce ai de făcut de acolo, cum să te adaptezi și să ieși din acele povești, dacă asta dorești. A te plânge că ești în piesele nepotrivite nu te ajută, pentru că asta înseamnă că nu ți-ai dat seama că nu ai cum să fii vreodată în vreo piesă nepotrivită, ești în cea mai potrivită piesă pentru tine în acest moment. Dacă simți suferință când citești aceste cuvinte, folosește ceea ce am scris mai sus pentru a te motiva să cultivi conștiența, introspecția, contemplarea. Cere ajutor și Sinergia (Darul cheii 45) îți va răspunde pentru a te învăța să îți accesezi Șiretenia (Darul cheii 26).
Pentru că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru este doar rezultatul pieselor care se întrepătrund între ele, în timp devine simplu de a naviga prin acestea. De aceea, dacă în acest moment ești în suferință emoțională din cauza poveștilor de viață în care ești, îți spun că este nu numai posibil, aș putea spune că viața îți garantează că îți poate fi mult mai bine, dacă alegi calea înapoi către tine. Unealta tu o alegi, poate fi un om, poate fi o carte (cum este Cheile Genelor), poate fi psihologia, poate fi prietenia (calea cea mai simplă dintre toate).
Nu ești o persoană atât de specială pe cum crezi, ești însă esențială pentru viață. Omul mai special ca ceilalți este de multe ori singur și neînțeles, pentru că nu realizează că propria sa Mândrie (Umbra cheii 26) l-a separat de ceilalți. Omul care realizează că este esențial vieții, este înconjurat de viață, de susținere, de sincronicități. Omul care realizează că este esențial vieții, cultivă viața pe oriunde ar fi, nu vrea mai multe resurse decât are nevoie și nici nu acceptă să facă compromisuri pentru firimituri. Omul care realizează că este esențial vieții își înțelege rolul, îl joacă și merge mai departe, înțelegând că numai Mândria (Umbra cheii 26) îl poate bloca în a juca un rol toate viața, rolurile schimbându-se pe măsură ce le integrează.
Cele două chei 26 și 45 ne încurajează, arătându-ne că este posibil să mergem mai departe, chiar dacă ne este greu câteodată. Când nu mai avem nevoie de o viață fără greutăți, apare viața fără greutăți, îți las aceste cuvinte pentru a le contempla.