Articol scris în august 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 29 (Soare) și 30 (Pământ).
Această contemplare ne invită să ne evaluăm dacă am ales să trăim ușor ori am căzut în capcana lui “eu trebuie să mă chinui pentru a dovedi că merit să trăiesc”.
CHEIA 29
Siddihi / Esență: Devotament
Darul: Angajament
Umbra: Dezinteres (a face lucruri fără tragere de inimă)
Cheia 30
Siddhi / Esență: Beatitudine
Darul: Lejeritate
Umbra: Dorință
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Devotamentul față de NIMIC
- Angajamentul față de Lejeritate
- O lume a dezinteresului
- Ce facem cu dorințele?
- Transmutarea Dezinteresului și Dorinței
1. Devotamentul față de NIMIC
Siddhi-ul cheii 29 este Devotamentul, Siddhi care ne invită să ne întrebăm cui îi oferim devotamentul nostru. Răspunsul pe care l-am găsit este că devotamentul nostru poate fi oferit doar NIMICULUI. Nimicul de fapt nu este chiar nimic cu adevărat, precum nici golul nu este gol. Hai că filosofez, însă când vine vorba de Siddhi-uri nu am cum altfel. Siddhi-urile sunt legate de non-dualitate, ele reprezintă sămânța creației, nu putem vorbi despre ele decât în paradoxuri.
Astfel, NIMICUL este esențial pentru că paradoxal, acesta conține întreaga creație. Când ne concentrăm pe ceva, când ne punem energia pe ceva, pe un lucru ori obiect ori persoană, rămânem în creație, deci nu atingem Siddhi-ul Devotamentului. Când însă suntem devotați NIMICULUI, a nu se înțelege că alegem să nu fim devotați, orice s-ar întâmpla este mai mult decât nimic, este magic.
În acest mod, NIMICUL devine ORICE și TOTUL, astfel Devotamentul este acolo, indiferent de circumstanțe. Când omul este, spre exemplu, devotat divinității, fără să aibă așteptări de la divinitate, orice îi dă divinitatea este important. Dacă îi oferă ceva frumos, minunat, se bucură omul, dacă îi oferă ceva provocator, acel ceva este o lecție sau o oportunitate de a descoperi mesajul de la divinitate.
Astfel viața devine cu adevărat vie pentru omul care o trăiește, simțind Beatitudinea (Siddhi-ul cheii 30) cum îi arde ego-ul, personalitatea, astfel devenind unul cu divinitatea. Siddhi-ul cheii 30, partenerul de programare a cheii 29, este greu de tradus în română, în engleză cuvântul este “rapture”. Pot descrie acest Siddhi prin modul în care este construită hexagrama 30 din I Ching, aceasta fiind alcătuite din două trigrame ale focului.
Astfel, hexagrama 30 este legată de foc iar Siddhi-ul Beatitudinii este cel care mistuiește tot ceea ce înseamnă greutate, rămânând doar esența, autenticitatea, punctul din creație care nu are cum să nu fie devotat creației, prin simpla sa existență. Doar mintea noastră ne face să credem că suntem în război cu viața, cu ceilalți, în realitate suntem interconectați cu toții.
Când revenim la NIMIC, cunoaștem cine suntem cu adevărat, motivul existenței și totul de acolo este doar un bonus. Viața noastră este un bonus, dacă pășim pe calea realizării de Sine. Dacă nu, viața noastră devine o greutate, o spun din experiență, devine un chin cu repetiție, o suită de dezamăgiri și răniri succesive.
2. Angajamentul față de Lejeritate
Darul Angajamentului (Darul cheii 29) ne vorbește despre implicarea 100%, minte, trup și suflet și ar fi recomandat să fim sinceri, suntem implicați cu adevărat atunci când lucrurile sunt ușoare, sunt lejere (Darul cheii 30). Când lucram în mediul corporatist întâlneam des problema demotivării angajaților și a lipsei de productivitate. În aproape toate situațiile, motivul demotivării și a lipsei de productivitate era faptul că angajatul nu făcea ceea ce i se potrivea, ceea ce îi venea natural, angajatul se chinuia.
Scriind aceste rânduri, acum observ și că denumirea celui care lucrează pentru alții, pe bază de contract, este angajat. Aceasta este încă o dată dovada modului în care am ales, ca societate, să mimăm viața fără să o trăim. Considerăm că dacă cineva semnează un contract cu noi, trebuie să execute indiferent dacă acelui om îi va veni ușor sau nu. Am înlocuit contractul cu simțirea și umanitatea. Am înlocuit contractul cu înțelegerea nevoilor noastre și a celor din jur.
Dacă observăm puțin societatea modernă, cele mai multe inițiative antreprenoriale nu sunt legate de umanitate și de nevoile autentice ale omului ci de obținerea profitului. Angajatul a ajuns să fie o unealtă pentru obținerea profitului, nimic mai mult. Dacă angajatul nu obține profit sau dacă nu susține obținerea profitului, este dat afară. Având în vedere că una dintre rănile profunde ale umanității este respingerea, cred că realizezi cât de mult afectează această dinamică între angajat și angajator întreaga societate.
Nu există în realitate angajatul, acesta este un mit inventat de cei care doresc să profite de energia altora pentru a obține profit. Angajamentul (Darul cheii 29) nu poate veni doar din semnarea unui contract, angajamentul vine cu mult înaintea serviciului oferit. În societatea modernă vrem angajament fără să fi creat o realație înainte, vrem angajament pentru că noi considerăm că avem puterea, cunoașterea și resursele materiale. Acesta este modul în care vrem să construim pe mai departe societatea? Dacă da, doar semănăm semințele conflictului, războiului între oameni.
Angajamentul (Darul cheii 29) vine ca un rezultat direct al modului în care gestionăm Dezinteresul, astfel dacă nu ne interesează viața oamenilor care lucrează pentru noi ci doar serviciile pe care ni le oferă, asta nu înseamnă că profităm de aceștia. Dacă am sta într-o relație fără să ne intereseze persoana cu care relaționăm, asta nu înseamnă că profităm de aceasta. Nu spun că a profita de cineva este bun ori rău, cu toții avem tendința să facem asta, doar trăim pe tărâmul umbrelor, mulți dintre noi au chiar fantezii despre a profita de alții și încă o dată o spun, nu este ceva bun ori rău asta ci pur și simplu este de contemplat.
Când realizăm acțiunile noastre și consecințele acestora, doar atunci putem să decidem ce vom face ulterior și să ne asumăm rezultatul acțiunilor noastre. Poate când vom realiza ceea ce facem, vom putea crea o realitate în care noi nu ne mai chinuim, nu îi mai chinuim și pe ceilalți ci trăim o viață lejeră, astfel fanteziile noastre în care profităm de cei din jur să se îndeplinească însă aceștia, fiind în Lejeritate (Darul cheii 30) și Angajament (Darul cheii 29) față de ei și puterea lor să accepte conștient și cu bucurie.
Știu că ceea ce am scris mai sus poate părea paradoxal însă atunci când suntem în puterea noastră, putem intra în jocurile altora, să realizăm ce se întâmplă și chiar să ne facă plăcere. E ca și cum într-o seară am juca Monopoly cu prietenii și chiar dacă îi falimentăm pe aceștia, să fie o experiență cu zâmbetul pe buze pentru toți. Angajamentul (Darul cheii 29) vine în mod natural când avem Lejeritatea (Darul cheii 30) să ne bucurăm de viață.
3. O lume a dezinteresului
Singurul motiv pentru care societatea aceasta este încă funcțională, chiar dacă produce „pe bandă” chin și suferință, este pentru că nu suntem capabili să stăm față în față cu cine am devenit, nu ne cunoaștem și astfel nu putem observa acțiunile noastre și consecințele acțiunilor noastre. Suntem într-o transă generalizată în care considerăm că totul este perfect așa cum este, ba chiar am ridicat pozitivismul la rang de artă.
Ce fel de societate are nevoie de pozitivism pentru ca oamenii să nu pice fără acesta? Peste tot ni se livrează „negativism pe pâine”, tocmai pentru că avem o viziune mult prea pozitivă a noastră, altfel nu ar fi această “nevoie”. Ai observat cum părinții încearcă cu disperare să le fie bine copiilor lor? Dacă copilul plânge, imediat sar pe acesta și îi spun să nu mai plângă, câteodată livrându-i păcăleli ca să nu mai plângă.
Am devenit dependenți de bine și de aceea ne este rău, acesta este motivul. Când ajungem într-o extremă, o descoperim acolo pe cealaltă. În loc să ne obișnuim cu ambele fețe ale monedei, alegem una și ne atașăm cu disperare de aceasta și astfel îi învățăm pe copiii noștri asta. Înainte, copilul trecea prin testul maturizării, când învăța să se descurce, fiind susținut subtil de tribul său, fără ca tribul să intervină direct.
Dezinteresul (Umbra cheii 29) pe care îl manifestăm ca societate vine din faptul că ne-am obișnuit ori cu binele și acum căutăm răul ori pentru că ne-am obișnuit cu răul și căutăm binele. Dacă picăm în această capcană, angajamentul nu are cum să se creeze pentru că tot timpul suntem într-o căutare, într-o fugă după ceva. Angajamentul (Darul cheii 29) vine atunci când ne-am oprit și ne-am asumat viața, destinul, cunoscându-ne suficient cât să ne manifestăm geniul și astfel să realizăm că tot ceea ce avem de făcut este să ne dăm la o parte din calea noastră.
Când geniul nostru se manifestă, acesta ne deschide calea către Lejeritate, pentru că ceea ce facem prin geniul nostru nu are cum să fie chinuitor, provocator poate însă chinuitor nu. Stând de vorbă cu oamenii, mi s-a spus că ceea ce fac eu și modul în care scriu și cât scriu, ar fi chinuitor pentru ei. Pentru mine nu este pentru că acesta este unul dintre modurile în care geniul meu se manifestă, tot ce am de făcut este să îi ofer timp și spațiu și apoi călătoria începe. Când vine vorba de scris, începe cu câteva rânduri și se termină după câteva pagini, totul fiind făcut cu și din Lejeritate, fără a mă agăța de vreun rezultat ci doar fiind mirat la final de ceea ce a ieșit.
Geniul nostru este magic, fiecare dintre noi îl avem și îl putem folosi în serviciul nostru. Dacă deja ai descoperit asta și geniul tău lucrează pentru tine, atunci cred că ai simțit cuvintele pe care le-am scris mai sus.
4. Ce facem cu dorințele?
Scriam mai sus că ne chinuim reciproc și că acest chin ne este familiar, de aceea îl menținem. Parcă am fi cu toții într-o societate lovită de sindromul Stockholm, fraternizând cu agresorul și susținându-l pe acesta să rămână la putere. Altfel cum am putea să oferim atât de multă energie și respect unor oameni care tot ceea ce fac este să profite de timpul, de energia, de viața noastră?
Aici intervin dorințele (Umbra cheii 30), acestea ne opresc de multe ori din a ne evalua, din a observa realitatea așa cum este. Motivul pentru care nu observăm abuzurile de la nivel de societate, este pentru că suntem mult prea blocați în dorințele noastre și în încercarea de a le obține. Prioritatea noastră nu este binele nostru cu adevărat ci îndeplinirea dorințelor. Îl căutăm cu disperare pe duhul din lampă și credem că dacă l-am găsit viața noastră ar fi mai bună.
Rezultatul este că ne amânăm viața, chinuindu-ne ani de zile pentru a obține eliberarea mult căutată, eliberare care credem că vine prin îndeplinirea dorințelor. Ba chiar am ajuns să îi privim cumva cu invidie pe cei care reușesc să își creeze o viață în care aceștia trag ca niște boi la căruță, considerând că aceștia dețin secretul pe care noi nu îl putem îndeplini: mai multă muncă ce va duce la îndeplinirea mai multor dorințe. Acești oameni abuzează de ei și de cele mai multe ori, abuzează și de cei din jurul lor și tot ceea ce fac este să se obișnuiască cu chinul, ajungând în timp să le fie “acasă’.
Dacă este nevoie să ne chinuim pentru atingerea unei dorințe, oare asta nu înseamnă că poate nu este timpul, încă, pentru ca acea dorință să devină realitate? Chiar dacă s-ar îndeplini, am mai avea energia necesară pentru a ne bucura de aceasta, suntem pregătiți pentru îndeplinirea acesteia? Mulți oameni vor bani, mulți bani și cred că dacă îi vor obține viața lor va deveni perfectă. Alții consideră că o relație de cuplu le-ar face viața perfectă, alții consideră că o casă mare le-ar face viața perfectă. Oare câți dintre acei oameni sunt pregătiți pentru a primi în viața lor efectele îndeplinirii dorințelor lor?
Viața ne oferă de fiecare dată conform cu cine am devenit, astfel ne oferă pe rezonanță ceea ce este potrivit pentru noi. Umbra dorinței ne îndeamnă să ieșim din acest flux, astfel scoțându-ne din zona noastră de confort pentru a evolua. După cum am tot scris, umbrele nu sunt rele, precum nu sunt nici bune, sunt niște unelte pe care dacă le folosim într-un mod creativ și benefic pentru noi și pentru întreg, aducem Darurile la suprafață. Dorința este o umbră și această umbră ne ajută să evoluăm, dacă însă ne-am blocat în această umbră și ieșim din flux, fără a găsi un „flux superior”, e ca și cum am pleca cu vaporul din port fără a mai ajunge în alt port, devenind pierduți pe apă.
Angajamentul, dacă nu este îndreptat către echilibru, către flux, către Întreg, ne duce către a ne pierde în această viață. Dacă alergăm după iluzii, după îndeplinirea unor dorințe, fără a ține cont de efectul asupra noastră a acestui proces, dacă nu ținem cont de faptul că atunci când obținem ceva, vom da cu siguranță altceva la schimb, ajungem blocați în umbrele Dezinteresului (Umbra cheii 29) și a Dorinței (Umbra cheii 30).
Cum să mai ne implicăm în ceva, când orice am face ne oferă și mai multă dezamăgire și suferință? Acesta este motivul pentru care am ajuns în acest punct, în societatea noastră. Ni s-au livrat iluzii, ni s-au stimulat și ni se stimulează în continuare ideea că dacă ne îndeplinim dorințele, totul va fi bine, observăm că asta nu este posibil, devenim dezamăgiți și „ne băgăm picioarele” în ea de viață. De aici, fiecare pentru el/ea și totul devine ca în junglă, degeaba punem reguli și legi, acestea ne fac și mai dezinteresați de noi și de ceilalți, poate doar ne bagă în frică însă, în timp, regulile și legile doar amână inevitabilul, când nu ne va mai fi frică și nu le vom mai respecta. Atunci se observă cu adevărat dacă am cultivat, ca societate, angajamentul sau doar l-am mimat.
Dacă am renunța la legi în acest moment și s-ar crea haos, asta înseamnă că fundația pe care ne-am construit societatea este crăpată, înseamnă că nu am cultivat în comunitățile noastre Angajamentul și Lejeritatea ci am impus, prin acțiunile noastre, Dezinteresul și îndeplinirea Dorințelor. Un om care trăiește în Lejeritate, pentru că și-a descoperit puterea, ce motivație ar avea să folosească puterea altuia pentru a își îndeplini dorințele, înțelegând că puterea sa este suficientă pentru a obține, prin rezonanță, tot ceea ce are nevoie? Un om care trăiește în acord cu geniul său, ce motivație ar avea să canibalizeze geniul altuia, înțelegând cât de unici, originali și creativi suntem?
5. Transmutarea Dezinteresului și Dorinței
Pentru a lucra cu aceste umbre, este important să înțelegem profund cauzalitatea și modul în care viața echilibrează totul. Când înțelegem profund prețul pe care îl plătim pentru dezinteresul nostru și pentru îndeplinirea dorințelor noastre, putem să alegem conștient care dorințe pot fi îndeplinite și care nu. Viața tinde către eficiență, cu cât funcționăm mai eficient, cu atât prețul plătit va fi mai mic și cu atât viața ne va fi mai Lejeră (Darul cheii 30), trăind în Angajament (Darul cheii 29) față de noi și de Întreg.
Ai observat cum umanitatea plătește prețul pentru îndeplinirea dorințelor tuturor celor implicați în societate și mai ales celor cu bani și putere? Întotdeauna există un preț și chiar dacă îl putem duce ori nu, este important să îl înțelegem. Când un om este aliniat cu viața ce îi animă Sinele, cu Întregul, înțelege în corpul său acel preț, astfel, pe măsură ce intră din ce în ce mai în profunzimea procesului, ia decizii din ce în ce mai benefice pentru Sine și indirect și pentru ceilalți.
Dacă nu am mai susține îndeplinirea dorințelor celor cu putere și bani, dorințe care produc dezechilibre pe toate planurile, individuale, culturale, sociale, de mediu, atunci acei oameni nu ar mai avea cum să le îndeplinească. Dacă noi am fi mult mai conștienți la ceea ce susținem în viața noastră și când vine vorba de deciziile cu impact preponderent personal dar și când vine vorba de deciziile cu impact preponderent social, lucrurile ar începe să se echilibreze și astfel, ne-am putea bucura cu toții de acestă lume și de această viață.
În acest moment, pentru că marea majoritate a oamenilor sunt blocați în umbrele Dezinteresului și Dorinței, ne blocăm reciproc în a ne bucura de moștenirea pe care am primit-o. În această lume, s-a propagat ideea că doar dacă ai putere și bani, doar atunci te poți bucura de viață, astfel am ajuns să creăm o societate în care fiecare încearcă să ajungă în vârf. Care este prețul, însă, pentru această luptă împotriva semenilor noștri?
Dacă te întrebi cum poți transmuta umbra Dezinteresului (Umbra cheii 29), îți recomand să te întrebi ce simți când faci ceva, orice. Observă dacă faci lucrurile fără tragere de inimă ori dacă te implici minte trup și suflet în acțiunile tale. Când te-ai prins că ești în Dezinteres, îți recomand să nu acționezi pentru a ieși de acolo, astfel tot în Dezinteres vei ajunge, cel mai probabil. Iubește-ți dezinteresul, pentru că acesta îți arată că ai urmat o iluzie și îți arată o cale care te-a dus să te înțelegi mai bine. De multe ori, ne înțelegem mult mai bine atunci când descoperim ce nu ni se potrivește decât când descoperim ceea ce ni se potrivește, pentru că atunci când descoperim ceea ce ni se potrivește, s-ar putea ca acea potriveală să vină dintr-o iluzie. Ție nu ți s-a întâmplat în viața aceasta să te îndrăgostești de o persoană care să îți fi făcut viața mai puțin lejeră?
Când putem trăi cu Dezinteresul, când nu ne mai afectează această umbră, descoperim, fără efort, Angajamentul.
Altfel, căutăm cu disperare să găsim implicarea ideală, relația perfectă, jobul perfect, viața perfectă și niciodată nu vom fi mulțumiți, astfel că vom dori o altă implicare, o altă relație, un alt job, o altă viață. Observi capcana acestei umbre? Dezinteresul nu este aici pentru a fi înlăturat ci pentru a fi îmbrățișat. Când te iubești pe tine nu numai când ești într-o stare bună ci și atunci când ești trist/ă, demotivat/ă, fără chef, fără energie, atunci ești cu adevărat în prezent, nu îți amâni viața.
Darul Angajamentului (Darul cheii 29) te invită să îți trăiești viața cu de toate, cu bune, cu rele, având încredere că totul tinde către echilibru. Doar smuciturile noastre ne dezechilibrează. Darul Angajamentului ne invită să iubim și ceea ce nu este ideal în viața noastră, înțelegând profund că pe măsură ce înaintăm în proces, lucrurile se vor echilibra din ce în ce mai mult și nu vom mai căuta idealul în exterior.
Dacă te întrebi cum poți transmuta umbra Dorinței (Umbra cheii 30), răspunsul este simplu, prin conștiență. Când ești conștient/ă de tine, realizezi ce dorință poate fi îndeplinită și care dorință mai bine s-o lași neîndeplinită pentru că prețul ei este mult prea mare. Când suntem conștienți de dorințele noastre, nefiind pierduți în ele, e ca și cum primim de la viață un meniu cu prețul plătit pentru fiecare dorință pe care am dori să o îndeplinim.
Dacă, prin rezonanță, suntem pregătiți să primim în viața noastră îndeplinirea unei dorințe, aceasta va aduce și mai multă Lejeritate (Darul cheii 30). Dacă nu suntem pregătiți pentru îndeplinirea dorinței și totuși o îndeplinim, va aduce provocări suplimentare, ne va chinui. Dacă înțelegem asta, nu mai avem de ce să ne chinuim. Provocări cu siguranță vor fi însă ne putem bucura de acele provocări, pentru că ni se potrivesc. Provocările care vin ca urmare a îndeplinirii unor dorințe pentru care suntem pregătiți, nu sunt chinuitoare ci doar ne deschid calea către a crește, a evolua cu Lejeritate (Darul cheii 30).
Aceste două chei despre care am scris astăzi ne pot ajuta să ne înțelegem suferința, ambele fiind parte a circuitului colectiv abstract, circuit care ne duce către cheile 47 și 64, chei care ne arată calea către ieșirea din suferință prin experiență. Experiențele potrivite ne eliberează treptat de suferință, chiar dacă, independent de acele experiențe, poate încă mai plătim un preț al îndeplinirii unei dorințe din trecut. Când, însă, ne-am plătit datoriile și am integrat Angajamentul și Lejeritatea în viața noastră, viața nu are cum să nu fie frumoasă, simțind puternic cum Siddhi-urile Devoțiunii (Siddhi-ul cheii 29) și Beatitudinii (Siddhi-ul cheii 30) ne suțin.
CURAJ ÎN A ÎȚI TRĂI O VIAȚĂ ÎN CARE SĂ ÎȚI IUBEȘTI DEZINTERESUL, SĂ ÎȚI CULTIVI ANGAJAMENTUL ȘI LEJERITATEA SĂ ÎȚI FIE CALEA!
P.S. Dacă ceea ce ai citit este pe sufletul tău și dorești să îți cultivi Darurile, alchimizând Umbrele, te putem susține, eu și cu Ana Maria Chioc, prin programul online de 4 luni, Secvența de Activare. Este a șasea oară când, împreună cu Ana, susținem acest program și de fiecare dată a fost o experiență revelatoare pentru noi și pentru cei care s-au implicat în parcurgerea acestui program.
Programul este dedicat celor care sunt la început cu Cheile Genelor și doresc susținere pentru a lucra de la 0 cu această unealtă (Secvența de Activare fiind primul pas) și celor care lucrează de ceva timp cu cheile însă simt nevoia de inspirație și de parcurgerea într-un cadru organizat a acestei secvențe.
Programul începe în 17 septembrie 2021 și se termină în 25 ianuarie 2021. Vom explora împreună fiecare sferă și cale din Secvența de Activare și mai ales rolul liniilor. Ceea ce vom parcurge în program te poate ajuta să interpretrezi secvența noastră de activare a ta dar și a celor dragi.
Secvența de Activare este primul pas și cel mai important dintre toate, pentru că aici discutăm despre mecanismul decizional, despre provocările prin care trecem în această viață și despre ce presupune manifestarea geniului nativ ce ne duce în stabilitate. Ce vei primi:
- 8 materiale noi (diferite de cele din carte) despre fiecare cale și sferă din Secvența de Activare. Este ca și cum ai primi o carte nouă despre Secvența de Activare. Materialele vor fi oferite înaintea fiecărui webinar.
- 8 webinare în care vin cu lămuriri și exemplificări pe profilul vostru, pentru a înțelege mai ușor modul în care puteți interpreta calea sau sfera
- 4 sesiuni de sharing facilitate de Ana Maria Chioc, sesiuni în care sunteți susținuți prin a integra informația din materiale și webinare
- Acces în grupul secret de Facebook împreună cu ceilalți participanți
- Răspundem la întrebări și facem tot ceea ce putem pentru a oferi lămuriri despre cum puteți interpreta Secvența voastră de activare dar și a celor dragi.
Costul pentru toate cele 4 luni îl considerăm mai mult decât rezonabil și este de 2000 lei. Poți plăti și de pe firmă, dacă te ajută. Dacă nu poți plăti întreaga sumă, există posibilitatea de a plăti în 2 rate de 1000 lei, 4 rate de 500 lei sau 5 rate lunare de 400 lei. Pentru a te înscrie, te rugăm să completezi acest formular: https://forms.gle/TozWxqCkK4yuaxdH9 .
Pentru mai multe detalii despre program (vom pune programul actualizat al webinarelor în această săptămână): https://redpill.ro/program-online-secventa-de-activare .