Cheile Genelor – Cheia 37 (alături de cheia 40)

Orlando Daniel

Orlando Daniel

Articol scris în februarie 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 37 (Soare) și 40 (Pământ).

Această contemplare este despre modul în care negociem cu ceilalți, ne considerăm egalii lor pentru că ne-am asumat ființa ori ne considerăm inferiorii ori superiorii lor pentru că fugim, fugim de noi și de cei din jur. Scriind acest articol, îmi dau seama că este un mini-curs în sine și ți-l recomand cu căldură. Este unul dintre acele articole care îmi place foarte mult cum a ieșit.

CHEIA 37
Siddihi / Esență: Blândețe / Delicatețe
Darul: Egalitate
Umbra: Slăbiciune

Cheia 40
Siddhi / Esență: Voință divină
Darul: Tărie de caracter
Umbra: Epuizare

Cuprinsul articolului de astăzi:

  1. Blândețea, Siddhi-ul Delicateții aspre
  2. Mimarea asprimii vieții
  3. Cheia 37, cheia familiei
  4. Ne mințim singuri crezând exact invers
  5. Competitivitatea acerbă creează victime pe bandă rulantă

1. Blândețea, Siddhi-ul Delicateții aspre

Bariera lingvistică s-ar putea ca în anumite situații să se simtă și astfel o traducere să nu fie neapărat exactă ci mai mult în spiritul cuvântului original. Acesta cred că este cazul Siddhi-ul cheii 37, Siddhi-ul care a fost tradus ca fiind Blândețe. În engleză, Siddhi-ul este denumit “Tenderness” și chiar dacă Blândețe este un cuvânt foarte bun pentru a exprima esența acestei chei, am căutat un alt cuvânt care să exprime mai bine ceea ce simțeam în interior când era vorba despre această cheie.

Am căutat în limba română acel cuvânt și recunosc, d-abia astăzi l-am găsit: „Delicatețe”. Delicatețea mi se pare că exprimă, pentru mine, poate nu pentru toți, esența acestei chei. Ai observat cu câtă delicatețe se trece de la un minut la altul? Oare cum ar fi dacă timpul ar trece cu asprime, să simțim niște “palme” de la viață pentru a ne readuce aminte de trecerea timpului?

Uitându-ne în natură dar și în Univers, putem observa un paradox între Delicatețea cu care viața oferă contextul acestei realități și asprimea din interiorul ei. Animalele se consumă între ele, planetele se lovesc între ele, Soarele are temperatura interioară de 15.000.000 de grade Celsius, atmosfera Pământului nostru, așa cum o cunoaștem, este menținută de rotația nucleului a cărei temperatură este de 4000 – 6000 de grade Celsius.

Unde mai e Delicatețea în toată această asprime ne-am putea întreba? E posibil ca răspunsul să fie în propria noastră percepție și deci în programele care ne-au fost implementate ori din copilărie ori din societatea / cultura în care am crescut și/sau trăim. Totul se rezumă la asumarea limitelor care presupun a fi om, când facem asta, înțelegem că în această viață există forțe care ne pot distruge într-o clipă.

Dacă însă percepem realitatea din perspectiva unei ființe acorporale, am putea spune “energetice”, am putea fi în interiorul Soarelui și nu ne-am arde, nu am simți asprimea sa. Cine știe, poate există ființe care trăiesc în interiorul Soarelui și pentru acestea, 15 milioane de grade Celsius reprezintă temperatura  potrivită.

Când consideri că ceva este aspru pentru tine, poate pentru altcineva este mediul său potrivit.

Ne uităm la animale, la modul în care se omoară pentru a supraviețui și am putea considera că acestea sunt crude una cu cealaltă, însă dacă nu o fac, ecosistemul s-ar dezechilibra. Delicatețea cu care viața pune în scenă aceste cruzimi ne poate copleși dacă nu înțelegem că percepția noastră este limitată și astfel nu putem percepe cu adevărat piesa din spate și faptul că fiecare firicel de nisip, fiecare frunză, fiecare piatră își are rolul său.

2. Mimarea asprimii vieții

Dacă ai mai citit articole de-ale mele, probabil ai observat că scriu mult despre modul în care mimăm viața în anumite aspecte în loc să o trăim în totalitatea ei. Omul dezechilibrat și inconștient a observat asprimea vieții și astfel a ajuns la concluzia că viața este dură, chiar violentă și agresivă, astfel așa ar trebui să fie și acesta.

Un om care nu trece asprimea vieții prin lentila Delicateții (Siddhi-ul cheii 37), se va simți slab (Umbra cheii 37) în fața exteriorului și astfel își va consuma foarte multă energie și timp pentru a se apăra. Conform zicalei “cea mai bună apărare este atacul”, omul va trece rapid la atac fix precum un virus care își atacă gazda sa pentru a o transforma într-un mediu propice.

Cheile 37 și 40 sunt despre negociere, despre cum negociem cu noi dar mai ales cum negociem cu cei din jur. Când omul devine asprimea întruchipată, consideră că așa va obține în exterior tot ce are nevoie, nedându-și seama că în interior se autodistruge treptat. Când omul devine mult prea maleabil, de teamă că cei din jur îi „vor tăia capul”, renunță la exterior, refugiindu-se în interior cu toate fricile, frustrările și supărările sale, refugiere care va duce tot la autodistrugere.

Există o cale de mijloc?

DA, există calea de mijloc, aceasta este dată de realismul cu care se percepe pe sine și realitatea. Când omul pornește în a își clădi în interior stabilitatea, o poate observa cum, în cele mai multe cazuri, se transpune și în exterior. Secretul este simplu dar negat de mulți, primești conform cu cine ai devenit.

Unii consideră că excesul de bani reprezintă echilibru însă, în realitate, dacă omul nu poate susține în interiorul său presiunea acelor bani, fix acei bani îi vor dezechilibra, treptat, celelalte arii ale vieții sale. Pentru a fugi de noi și de realitatea că avem limitări în această viață, ne-am creat scenarii prin care considerăm că dacă forțăm lucrurile, dacă suntem suficient de incisivi ori suficient de submisivi, ne putem proteja de asprimea vieții.

Observi păcăleala? Fiecare dintre noi facem cunoștință cu această asprime, contează dacă în acel moment avem sprijinul necesar pentru a trece cu bine sau dacă vine într-un moment în care consideram că avem în sfârșit tot ce ne doream, iluzionându-ne că forțările noastre au dus către echilibru.

3. Cheia 37, cheia familiei

Viața poate deveni mult mai simplă și chiar ușoară alături de oameni care ne susțin, aceasta este realitatea. A considera că trebuie să ne descurcăm de unii singuri arată că alegem să ne chinuim tocmai pentru că ne identificăm cu asprimea vieții. Astfel, mimăm victima oropsită de soartă, care nu are sprijin din exterior și nici nu îl va avea vreodată.

Tu știi câți oameni își alungă, fără să știe, aliații din viața lor? Știi câți oameni rulează programe prin care mimează asprimea vieții, tratându-i pe cei din jur cu asprime, astfel încât să nu se simtă vreodată slabi în fața lor? Pe cealaltă parte, tu știi câți oameni rulează programe prin care devin extrem de submisivi și cu capul plecat, tratându-i pe cei din jur de parcă ar fi stăpânii lor, pentru ca stăpânii să nu îi “lovească”? Ambele categorii menționate mai sus își alungă prietenii și aliații din jur, păstrând lângă ei doar victimele ideale (cei care se poartă cu asprime) ori stăpânii ideali (cei care își pleacă capul).

Când în jurul tău ai victime ori persecutori, nu ai susținerea necesară ci totul devine o luptă continuă pentru a îți stabiliza puterea pe care crezi că o deții. Un om care a ieșit în afara acestor roluri și a ales să nu le (mai) joace, nu va fi motivat să stea în preajma victimelor și persecutorilor, dacă aceștia aleg să își păstreze rolurile.

Am putea spune că omul care a părăsit aceste roluri este cu adevărat ADULTUL care poate lua decizii benefice pentru acesta dar și pentru ceilalți, dacă este împuternicit să facă asta. Ceilalți joacă doar roluri de COPII sau PĂRINȚI, câteodată făcând treceri rapide între aceste două roluri, PĂRINTELE devenind COPIL și COPILUL devenind PĂRINTE ori luptându-se pentru putere (cine să devină PĂRINTELE). Probabil ai recunoscut elementele din Analiza Tranzacțională (adultul, copilul, părintele) mai sus, elemente pe care le folosesc des pentru a îmi explica situații de viață.

A fi într-o familie, de sânge ori aleasă, presupune a întrupa ADULTUL și astfel a construi. De aceea e nevoie de delicatețe, de înțelegere, dacă folosim asprimea, intrăm în rolul de PĂRINTE foarte rapid și acesta nu duce la echilibru ci doar la o falsă pace care va fi zdruncinată la prima provocare. Aici intervine să ne susțină darul cheii 40, partenerul de programare a cheii 37, Tăria de Caracter.

Când manifestăm tărie de caracter, ținem cont de nevoile noastre și astfel luăm decizii în concordanță cu acestea, înțelegând că nevoile noastre autentice (nu cele închipuite) sunt în acord cu Voința Divină (Siddhi-ul cheii 40).


Din păcate, mulți oameni nu au avut parte de o familie în care să aibă cu adevărat exemple de ADULȚI și astfel au moștenit roluri distructive care i-au separat și încă îi mai separă de cei care cu adevărat îi pot susține în această viață.

4. Vântul care întreține focul

Cheia 40, menționată mai sus, ne ajută să fim deciși în acțiunile noastre și să nu ezităm. În engleză, darul este prezentat ca “Resolve”, este darul celui care fiind decis, rezolvă ceea ce e de rezolvat. Folosind analiza tranzacțională aș putea completa că ADULTUL rezolvă, PĂRINTELE și COPILUL creează probleme / provocări.

De fiecare dată când alegi să joci rolul de PĂRINTE ori COPIL, în loc să rezolvi problema, doar o amplifici. Dacă ne uităm în societate, la modul în care aceasta este condusă, putem observa cum problemele par că se înmulțesc, niciodată că se rezolvă. De când mă știu, suntem anunțați că vremurile sunt grele, ba perioada de tranziție din anii ’90, ba revenirea din tranziție și provocările ei de la finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000, ba criza de la jumătatea anilor 2000, ba revenirea din criză din anii 2010 – 2020, ba criza medicală începută în 2020 și care s-a prelins în 2021.

Tot timpul probleme și provocări și niciodată rezolvate, ba din contră prelungite până vine următoarea problemă / provocare, care este mai mare ca cea precedentă. Motivul este pentru că sunt prea puțini ADULȚI și mult prea mulți PĂRINȚI și COPII.

Am putea spune că cea mai mare parte din omenire este inspirată din desenele animate cu Tom și Jerry, o luptă continuă care distruge treptat casa în care cei doi locuiesc.

Hexagrama 37 în I Ching este reprezentată prin cele două trigrame ale sale, trigrama focului (jos) și vântului (sus). Am putea interpreta că alegem ce focuri să întreținem în această viață, acelea care ne încălzesc și ne oferă susținerea de care cu adevărat avem nevoie (familia extinsă, tribul, comunitatea) ori acelea menită să distrugă ce este în jur, tocmai pentru că nu am simțit vreodată atingerea vindecătoare a tribului potrivit.

Tu ce alegi să întreții?

Știi câți oameni habar n-au că susținerea celorlalți este cu adevărat de ce au nevoie? Știi câți oameni au simțit umbra slăbiciunii (Umbra cheii 37) aproape permanent în copilărie și astfel nu știu ce înseamnă a avea oameni în jur care să îi susțină? Știi câți oameni se epuizează (Umbra cheii 40) în urmarea unor iluzii care nu au de-a face cu a fi parte a comunității potrivite?

Darul cheii 37, darul Egalității apare atunci când întreținem focuri menită să îi încălzească pe ceilalți alături de noi, Egalitatea duce la încredere, duce la SusȚinere. Una este să rezolvi o provocare de unul/una singur/ă și alta este să ai echipa lângă tine. Însă nu așa am fost educați, am fost asmuțiți de mici, cu asprime, unii împotriva altora, ni s-a prezentat legea junglei ca fiind calea, uitând că omul este un „animal de haită” care nu este construit să reușească de unul singur.

5. Mai lătrăm unii la alții sau lucrăm împreună?

Oricine poate fi aliatul potrivit pentru tine, aceasta este o realitate pe care mulți dintre noi o omitem, mai ales cei care au această cheie activă în matricea lor genetică. Pentru a nu ne simți slabi (Umbra cheii 37), refuzăm să credem că ceilalți sunt egalii (Umbra cheii 37) noștri. Ne este atât de teamă să nu ne păcălim, ne este atât de teamă să oferim încrederea noastră celorlalți încât creăm scenarii în mintea noastră prin care le oferim celorlalți ori roluri de persecutor ori victimă.

Am ajuns să comunicăm din spatele unor ziduri imense fără să realizăm că nu avem cum să ne dăm seama de cine este în fața acelor ziduri. De aici apar etichetele pe care ni le punem reciproc, etichete care au legătură mai mult cu comportamentul de moment decât cu persoana.

Nu putem să ne apropiem unii de ceilalți fără să deschidem ușa fortărețelor noastre. Într-adevăr, dacă observăm că cel din față persistă în rolul de PĂRINTE ori COPIL cu noi, atunci putem închide cu delicatețe acele uși, înțelegând că doar astfel, acel om poate înțelege că rolul pe care îl joacă este unul distructiv. Dacă intrăm în jocul acestor oameni și preluăm rolul de PĂRINTE ori COPIL față de ei, tot ce facem este să le solidificăm iluzia în care se află, să le confirmăm faptul că acel rol este profitabil și astfel îi susținem, fără să vrem, să joace acel rol în continuare și cu noi și cu ceilalți.

Cine se trezește primul, devine responsabil pentru cei care încă nu s-au trezit!

Nu este ușor să fii conștient, este chiar o responsabilitate care poate fi copleșitoare pe alocuri. Observi inconștiența celor din jur și înțelegi cu claritate că dacă le întreții inconștiența prin a juca orice alt rol decât ADULTUL, nu rezolvi ceva, ba mai mult îți creezi ție probleme dar și celorlalți.

Cel inteligent cedează primul!

Cred că știi această zicală, este una care ascunde o înțelepciune subtilă. Cel inteligent cedează primul atunci când vine vorba de roluri, cedează și astfel alege să nu joace roluri distructive. Cel inteligent își urmează, însă, nevoile sale și a celorlalți, întreținând focurile care apropie și refuzând să întrețină focurile care dezbină. Cel inteligent este ADULTUL care face pace cu propria slăbiciune (Umbra cheii 37) și acceptă să fie perceput așa de ceilalți.

Cine vrea să fie perceput slab de ceilalți? Nu este profitabil să fii perceput ca slab, nu?

A fi om presupune a fi vulnerabil și doar omul care poate fi vulnerabil întreține focurile care unesc oamenii, care apropie oamenii. Cei care fac orice pentru a își ascunde vulnerabilitatea, cu ajutorul unor măști menite să negocieze pentru ei, nu se pot apropia de ceilalți ci îi etichetează, îi judecă și de multe ori le dau și sentința.

Negocierea autentică se face din vulnerabilitate, atunci când nevoile ies la suprafață. Ai observat că sunt momente când după o ceartă, cei implicați devin vulnerabili și astfel își comunică pentru prima oară nevoile lor autentice? De multe ori sunt aceleași, doar că măștile lor (menite să îi ajute să negocieze pentru profituri) îi împiedicau să facă asta.

Nu puține au fost situațiile când doi bărbați s-au luat la bătaie ca apoi să bea o bere împreună după ce au putut să se deschidă unul față de celălalt.

Asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm la bătaie pentru a deveni vulnerabili, o putem face acceptându-ne slăbiciunea. Doar cei care nu își acceptă slăbiciunea intră în astfel de conflicte menite să îi vulnerabilizee. E momentul să recunoaștem, suntem slabi în fața naturii, a Universului, aceasta e realitatea. Nu este deloc rușinos, ba chiar de aici începe drumul către Egalitate, să realizăm că noi oamenii suntem egali în fața asprimii, dacă, spre exemplu, pui orice om pe suprafața Soarelui, va fi incinerat instant.

Dacă tu ești vulnerabil și cel din fața ta alege să nu fie, îți recomand să îl lași în pace, să îl lași în mâinile asprimii. Crezi că acel om nu poate fi vulnerabil pentru că se simte împlinit? Îți dai seama câte probleme / provocări are? Dacă tu nu îl lași și alegi să joci un rol distructiv, pentru a nu te simți slab, pregătește-te să simți asprimea vieții. Nu ai reușit să fii vulnerabil/ă, ego-ul tău construit (cel menit să te protejeze de suferință) a preluat puterea și astfel pregătește-te de impact.

Nu de puține ori asprimea aceasta a dus la vătămarea fizică și în anumite cazuri la moartea unuia sau a celor doi. Acei oameni au ales să mimeze asprimea vieții și nu și-au asumat că rezultatul s-ar putea să nu îi avantajeze.

Când colaborăm, când avem susținerea tribului nostru, a oamenilor noștri, a familiei noastre extinse, a aliaților noștri, putem înfrunta asprimea altfel, ba chiar să negociem cu ea și să obținem profit autentic. Oamenii au putut să supraviețuiască în regiuni ostile vieții doar pentru că au fost împreună și au colaborat, ar fi benefic să nu uităm exemplul lor.

Negocierea este un aspect tribal, nu unul individual, ambele chei 37 și 40 fiind tribale, nu individuale. Când considerăm că negocierea ține doar de noi, am pierdut din start, pentru că singuri suntem cu adevărat slabi în fața vieții și a asprimii ei. Mă uit în aceste orașe mari pe care le-am construit, cum oamenii nu colaborează și asprimea îi macină permanent.

Împreună simțim cu adevărat Delicatețea, pentru că împreună este mult mai ușor. Doar că împreună acesta nu vine ușor omului condiționat să fie lupul singuratic. De aceea e nevoie de a trece prin procesul decondiționării mentale, emoționale și fizice și astfel, treptat, omul își recuperează identitatea autentică și își recuperează motivația de a fi alături de ceilalți, nu de unul singur luptându-se cu asprimea vieții și parcă niciodată câștigând, parcă lupta e în zadar.

Dacă citești aceste rânduri și nu ți-ai început procesul sau ești la început și ai un program de lup singuratic care rulează în tine,  s-ar putea să consideri că nu poți ajunge vreodată să te poți alătura cu adevărat altora. Îți spun din experiență, e nevoie de timp și de perseverență și s-ar putea să te surprinzi. Nu este o promisiune, este o invitație la a descoperi ce este posibil în interiorul tău, s-ar putea să îți placă.

CURAJ PENTRU A ÎNTREȚINE FOCURILE CARE NE APROPIE ȘI A STINGE FOCURILE CARE NE DEZBINĂ!

P.S.  Vinerea aceasta, pe 26 februarie am început un nou program online de 4 luni de introducere în Cheile Genelor prin Secvența de Activare. Pentru că vom intra în pâine cu adevărat de marțea aceasta, vom mai lăsa și săptămâna următoare (1 – 7 martie) porțile deschise pentru cei care aleg să întrețină focurile care îi apropie și aleg să facă asta alături de mine, de Ana și de grupul nou format. Este un grup frumos, cu oameni care își doresc să exploreze această cale și care sunt motivați să înceapă sau să continue procesul de decondiționare mentală emoțională și fizică.

Mai jos aveți descrierea programului și link-ul pentru înscriere:

Cheile Genelor este o unealtă pe care o recomand cu căldură pentru a te deschide treptat, în ritmul tău, către ceilalți și către a colabora cu ceilalți. Totodată, ai posibilitatea să îți înțelegi viața ta și comportamentul tău și să înțelegi viața altora și comportamentul lor. În timp,te ajută să îți creezi sau să îți consolidezi o fundație solidă interioară care să îți susțină geniul tău nativ.

Dacă ești la început și dorești să descoperi, în timp, potențialul cheilor și să îți sădești stabilitatea internă pe o fundație solidă interioară, înțelegând mai bine locurile de unde iei decizii, îți recomand programul online de 4 luni Secvența de Activare, program pe care îl susțin alături de Ana Maria Chioc. Facem o echipă frumoasă, suntem complementari, eu mă ocup de materiale și webinare, ea se ocupă de procesul integrării lor cu ajutorul câtorva sesiuni de grup în care fiecare participant poate învăța din experiența celorlalți și să împărtășească din experiența sa, dacă simte. Eu sunt cel care vine și te ajută să îți aduni materialele necesare pentru a îți crea o fundația solidă interioară iar ea te susține prin blândețe să integrezi ceea ce ai de integrat pentru ca fundația să fie turnată.

Programul începe în 26 februarie 2021 și se termină în 15 iunie 2021 și vom explora împreună fiecare sferă și cale din Secvența de Activare. Vom explora mai ales rolul liniilor și cum putem interpreta secvența noastră de activare dar și a celor dragi.

Secvența de Activare este primul pas și cel mai important dintre toate, pentru că aici discutăm despre mecanismul decizional, despre provocările prin care trecem în această viață și despre ce presupune manifestarea geniului nativ ce ne duce în stabilitate. Ce vei primi:

  • 8 materiale noi (diferite de cele din carte) despre fiecare cale și sferă din Secvența de Activare. Este ca și cum ai primi o carte nouă despre Secvența de Activare. Materialele vor fi oferite înaintea fiecărui webinar.
  • 8 webinare în care vin cu lămuriri și exemplificări pe profilul vostru, pentru a înțelege mai ușor modul în care puteți interpreta calea sau sfera
  • 4 sesiuni de sharing facilitate de Ana Maria Chioc, sesiuni în care sunteți susținuți prin a integra informația din materiale și webinare
  • Acces în grupul secret de facebook împreună cu ceilalți participanți
  • Răspundem la întrebări și facem tot ceea ce putem pentru a oferi lămuriri despre cum puteți interpreta Secvența voastră de activare dar și a celor dragi.

Costul pentru toate cele 4 luni îl considerăm mai mult decât rezonabil și am decis să îl menținem și pentru această grupă: 1500 lei. Poți plăti și de pe firmă, dacă te ajută. Dacă nu poți plăti întreaga sumă, există posibilitatea de a plăti în 3 rate de 500 lei sau 5 rate lunare de 300 lei. Pentru a te înscrie, te rugăm să completezi acest formular: https://forms.gle/TozWxqCkK4yuaxdH9 .

Pentru mai multe detalii despre program (inclusiv programarea webinarelor): https://redpill.ro/program-online-secventa-de-activare .

Dacă ai ezitat luni sau chiar ani de zile să începi un astfel de proces, e posibil ca aceasta să fie oportunitatea pentru tine să devii sensibil/ă la nevoile tale și dacă rezonezi cu acest mesaj, să alegi să vii alături de mine și de Ana în această călătorie.

Dacă ți-a plăcut articolul, îmi poți oferi orice altceva dar nu o cafea (nu beau cafea :) ) sub forma unei mici donații. Această donație poate fi unică sau poți alege să fie lunară (în cazul în care dorești să susții scrierea acestor articole și menținerea lor în această formă gratuită pentru toți).

Mulțumesc ❤️
Orlando

Doresc sa donez aceasta suma  
ro_RORomână