Articol scris în ianuarie 2022 cu ocazia tranzitului cheilor 38 (Soare) și 39 (Pământ).
Acest articol ne invită să onorăm viața, să contemplăm modul în care aceasta ne oferă uneltele necesare pentru a ne croi calea cu ușurință.
CHEIA 38
Siddhi / Esență: Onoarea
Darul: Perseverența
Umbra: Zbucium / Luptă / Zbatere
CHEIA 39
Siddihi / Esență: Eliberare
Darul: Dinamism
Umbra: Provocare
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Onoarea, recunoștința de a experimenta viața în corp uman
- Chinul ca stil de viață
- Arta de a trăi lejer
- Lucrurile grozave vin prin perseverență
- Transmutarea Zbuciumului și Provocării
1. Onoarea, recunoștința de a experimenta viața în corp uman
Siddhi-ul cheii 38 este Onoarea, un Siddhi care ne readuce aminte că suntem parte a ceva care este mai presus de noi, că suntem parte a unui Întreg, a unui sistem, că nu suntem atât de singuri pe cât pare câteodată. Totodată, Onoarea ne readuce aminte să fim recunoscători pentru această experiență de viață. Ultima propoziție s-ar putea să creeze disconfort omului rănit, poate chiar traumatizat și înțeleg asta.
Totuși, stările Siddhice cuprind întreaga realitate, nu discriminează între ceea ce ne este benefic și nebenefic, pe tărâmul Siddhic orice este permis. Cheia 38 este cheia luptătorului, al războinicului, al omului care onorează fiecare moment așa cum este, înțelegând cine a devenit, ce este posibil și ce nu este posibil. Onoarea (Siddhi-ul cheii 38) încununează acest războinic cu laurii victoriei ori înfrângerii, ambii fiind la fel de importanți.
Eliberarea (Siddhi-ul cheii 39, partenerul de programare a cheii 38) este simțit atunci când nu mai există separare între bun ori rău, între extreme. Dacă omul fuge de rău pentru a fi în bine, va fi toată viața în cătușele răului. Când un om este în Siddhi-ul Eliberării (Siddhi-ul cheii 39), devine stăpânul materiei, înțelegând rostul a tot ceea ce există, fără a se atașa de ceva.
Recunoștința, care vine în mod natural cu Siddhi-ul Onoarei (Siddhi-ul cheii 38), completează tabloul și arată calea omului care transcende lupta, ajungând în mod natural în acord cu înțelepciunea Întregului, cu înțelepciunea vieții. Un astfel de om nu mai poate fi manipulat de o tabără ori alta, pentru că nu mai ține partea niciuneia, înțelegând rostul acestora și înțelegând ce are de făcut pentru a merge pe calea sa, cale care este în acord cu Întregul.
Siddhi-urile sunt paradoxale, tot am scris despre acest aspect al lor, de aceea am putea spune că orice cale este în acord cu Întregul. Totuși, există căi care ni se potrivesc cu roluri care ni se potrivesc și căi care nu ni se potrivesc cu roluri care nu ni se potrivesc, ambele fiind în acord cu viața. Viața permite orice, permite bucurie, permite tristețe, permite violență, permite îmbrățișare, permite dezbinare, permite unitate.
Siddhi-ul cheii 38, Onoarea, este cel care ne ghidează prin a nu ne atașa de experiențele prin care trecem și a ne continua drumul, înțelegând că atât timp cât viața permite și noi suntem viață, atunci cine suntem noi să interzicem? De fiecare dată când omul a încercat să interzică ceva, nu a reușit. A interzice ceva e ca și cum ai încerca să strângi în mâini un balon mare și apoi să te întrebi de ce părțile pe care nu le strângi se măresc ori de ce balonul se sparge.
Totul tinde către echilibru, de aceea dacă vom crea un dezechilibru, se va crea un alt dezechilibru compensator care să îl readucă pe primul spre echilibru.
2. Chinul ca stil de viață
Cheia 38 este o cheie individuală care este menită să ne ajute să ne găsim sensul în această viață, ne împinge de la spate pentru a ne duce pe o cale care ni se potrivește. În umbră, cheia 38 ne arată o realitate unde este nevoie să ne chinuim pentru a răzbate, e nevoie de nopți nedormite, de compromisuri nenumărate față de ființa noastră pentru a atinge niște ținte care nici măcar nu ne duc către împlinire.
Un om care este prins în capcana umbrei Zbaterii (Umbra cheii 38) de multe ori trăiește cu speranța că dacă se mai zbate un pic va reuși, că poate este zbaterea finală și apoi lucrurile se vor rezolva. Marea păcăleală este că zbaterea ne conduce către perseverență însă este important să știm cum să gestionăm această zbatere, dacă acționăm direct din ea, avem tendința să rămânem blocați în aceasta.
Dacă ne obișnuim cu zbaterea, cu chinul, asta vom căuta în continuare, pentru că așa ne-am obișnuit. Se spune că obișnuința este a doua natură, într-adevăr omul se poate obișnui să trăiască în niște moduri care nu au nici cea mai mică legătură cu nevoile sale. Societatea pe care ne-am construit-o, ne-am construit-o conform obiceiurilor, nu conform nevoilor noastre.
Spre exemplu, programul de lucru de la 9 la 5 cu pauză de masă la prânz, nu are nici cea mai mică legătură cu ritmul natural al omului. Monogamia în serie, la fel, nu are nicio bază legată de ceea ce este natural pentru om. O mare parte dintre obiceiurile pe care le considerăm normale, sunt menținute prin zbatere, prin chinul unora pentru a le valida.
Interesant este că în același mod procedăm cu rănile și traumele noastre, ne chinuim să le menținem valide prin această umbră a Zbuciumului / Zbaterii (Umbra cheii 38). În loc să ne permitem să trăim ceva care ne este benefic, dacă ne-am blocat în răspunsul la traumă, vom căuta cu disperare toxicitatea, pentru că aceasta ne este familiară și considerăm că poate, cumva, ne va readuce în copilărie pentru a încheia povestea care a născut trauma.
3. Arta de a trăi lejer
Cunoști oameni care sunt atât de blocați în obiceiurile lor încât nu își permit să trăiască bine, să traiască lejer? Eu cunosc și observ asta peste tot în jurul meu. Mai ales, observ oameni blocați în rănile și traumele lor și care nu doresc sub nicio formă să le ducă spre transcendere, să își permită să trăiască bine pentru că ar fi ceva nou și astfel revin către ceea ce li se pare că este familiar și “călduț” .
Această lipsă de curaj este normală, atunci când omul nu se simte susținut, sprijinit, nu își poate permite să fie, pentru că nu este profitabil pentru acesta. Spre exemplu, dacă venitul său depinde doar de un loc de muncă pe care nu îl suportă, îi va fi greu să îl părăsească, pentru că altfel poate rămâne fără resurse financiare. Nu puțini oameni aleg să se chinuie pentru a nu muri de foame ori pentru a nu rămâne fără casă.
Darul cheii 38 este Perseverența, acest dar conducându-ne către a trăi bine, cu sens, cu scop. Perseverența, alături de Dinamism (Darul cheii 39, partenerul de programare a cheii 38) este menită pentru a ne debloca, a curge în direcția care ne este benefică, a nu accesa provocările care nu ni se potrivesc și a rămâne pe cale, din și prin simțire, atunci când provocările ni se potrivesc.
Trăim într-o societate care se ferește de provocări (Umbra cheii 39), preferând să le nege ori să încerce să scape de ele. Astfel, omul ajunge într-un Zbucium (Umbra cheii 38) cronic, zbucium care nici măcar nu îi aduce vreo victorie, vreo relaxare. Provocările sunt menite a fi recunoscute, simțite, evaluate și apoi trecute. Atunci când dăm peste o provocare și aceasta pare că ne copleșește, este important să ne evaluăm, “la rece”, să realizăm ce decizii ne-au dus în acea situație.
De obicei, când o “dăm în bară”, am perseverat în direcția nepotrivită, de cele mai multe ori fugind de alte provocări ori negându-le total. Spre exemplu, un om se poate căsători fără a își cunoaște partenerul prea bine, negând comportamentul violent ori abuziv al acestuia, doar pentru că dorea să fie într-o relație, să aibă pe cineva, deci de a fugi de provocarea de a trăi de unul singur. Dacă acel om realizează că, în realitate, nu avea nevoie de o relație ci să se simtă susținut, data viitoare ar înțelege ce fel de relații îi sunt benefice și care nu.
Atât timp cât ne folosim mintea ca mecanism decizional, aceasta va trasa strategii pe care să le urmăm, strategii care de cele mai multe ori creează mai multe provocări decât rezolvă și ne bagă și mai mult în zbucium. Astfel, omul poate considera că își poate rezolva o nevoie printr-o strategie, fără să înțeleagă că nevoia aceea este rezolvată în mod natural prin rezonanță. Cine vrea o relație bună, este important să devină omul care să poate să susțină o relație bună, nu să o caute cu disperare pentru a fugi de provocările din viața sa.
Arta de a trăi lejer este legată de sinceritate, de a fi sinceri cu noi, cu cine suntem în acest moment și să trăim ceea ce viața ne dă conform ființei noastre. Viața nu greșește, ceea ce primim, primim pentru a ne descoperi pe noi, pentru a ne oglindi. Mintea condiționată, blocată în propriile răni și traume nu dorește să perceapă asta, pentru că fuge de provocări, fuge de suferință, se simte copleșită.
A trăi în fugă continuă nu ne va duce către relaxare, nu? Aceasta este Zbaterea (Umbra cheii 38) în care ne blocăm, din păcate. A trăi lejer înseamnă a avea curajul de a trăi momentul așa cum este, câteodată a ne lăsa copleșiți de viață, a ne trăi rănile, traumele, atunci când acestea apar. Pentru a trăi lejer, omul modern are nevoie de ajutor, are nevoie de susținere, singur îi este foarte greu. De aceea omul are nevoie de prieteni conștienți, care să știe să susțină, să fie acolo, poate chiar de psihoterapeuți, psihologi, dacă acei prieteni nu există încă.
Trăim lejer atunci când avem curajul să trăim ceea ce viața ne pune în față. Cine are o rană de abandon, dacă își permite conștient să fie abandonat și are și susținerea necesară lângă, în timp, va descoperi că abandonul era doar o percepție, că nu era ceva real. Omul poate înțelege astfel că nu abandonul era problema ci lipsa de susținere pe care o simțea. La fel și cu trădarea, dacă omul se simte trădat însă are sistemul de susținere în picioare, va trece mult mai ușor prin provocare decât dacă nu avea susținerea necesară.
După cum am scris mai sus, cheia 38 este cheia luptătorului, ne invită să ne înfruntăm “demonii” și să devenim din ce în ce mai puternici și încrezători în această realitate. A trăi lejer nu înseamnă a trăi într-o siguranță creată de factori exteriori ci a găsi siguranță în mijlocul furtunii, a avea încredere în forțele proprii. Un astfel de om, chiar dacă este învins, va fi învins cu zâmbetul pe buze, pentru că știe că a făcut tot ceea ce a putut și o viață trăită în acest mod este una trăită din plin.
4. Lucrurile grozave vin prin perseverență
Conștiența ne oferă posibilitatea să observăm că facem tot ceea ce putem și că fiecare dintre noi își trăiește viața făcând tot ceea ce poate. Chiar și cei mai cruzi dictatori, au făcut tot ceea ce puteau, cu uneltele pe care le-au primit. Oamenii care ne-au rănit, care ne-au traumatizat, au făcut tot ceea ce au putut. Siddhi-ul Onoarei (Siddhi-ul cheii 38) ne oferă această oportunitate, de a onora viețile tuturor oamenilor, indiferent de faptele lor.
De aici apare necondiționalitatea pentru că nu mai avem de ce să punem condiții vieții, poate cel mult intenții despre cum am dori să o experimentăm. Când nu mai există preț, când nu mai există profitabilitate, ceea ce rămâne este iubirea. Un om care crește un copil ori un animal de companie, nu își mai face calcule de profitabilitate, acolo nu mai există un preț ascuns ci doar Perseverență (Darul cheii 38) și Dinamism (Darul cheii 39) pentru a merge mai departe.
Lucrurile grozave vin prin perseverență, prin a rămâne pe cale, prin a onora ceea ce viața ne aduce în experiență și a construi de acolo, a construi cu uneltele pe care le avem. Dacă adăugăm conștiență în acest mix, obținem traiul lejer, pentru că nu mai avem de ce să ne chinuim ci facem doar ceea ce este nevoie, ceea ce este necesar, în rest ne oferim timp pentru a ne bucura de viață și de rezultatele cauzelor pe care le-am creat.
Cheia 38 este despre calea fără efort, aici ajungem prin Perseverență (Darul cheii 38). Perseverența este calea efortului susținut care duce către calea fără efort. Paradoxal, nu?
Ce poate fi mai grozav ca iubirea, ca sentimentul că nu ești singur/ă în această realitate? Ce poate fi mai grozav ca integrarea în fiecare celulă a înțelegerii că ești parte a Întregului, că ai un scop, că ai un sens, că nimic nu este cu adevărat întâmplător? Ne-am obișnuit să căutăm extraordinarul în această viață, să căutăm funcții înalte, calitatea de vedetă, de superstar, să încercăm să fim mai speciali ca ceilalți, toate acestea ne duc în Zbucium (Umbra cheii 38) și în Provocări (Umbra cheii 39) care la un moment dat ne vor copleși, aducându-ne aminte să revenim către simplitate, către esență, către ceea ce este cu adevărat important și prioritar pentru noi.
Calea cheii 38 este calea pașilor mărunți, nu a mentalității bazate pe speranță de tipul „jucător de noroc”. Nu știu dacă ai observat, societatea în care trăim livrează doar mesajele care sunt despre chestiile ieșite din ordinar, “breaking news-urile”, chestiile mărunte nefiind profitabile. Urmând calea profitabilității, uităm de noi, uităm de ceea ce este important și prioritar pentru noi.
Nevoile noastre sunt simple, suntem construiți să fim unici și originali, nu speciali, nu extraordinari. Fiecare dintre noi are geniul său, geniu care are rolul său prestabilit și cizelat în anumite direcții prin experiență. Când ieșim din ordinar, când ieșim de pe calea pașilor mărunți, de cele mai multe ori din motive de profitabilitate, ne pierdem.
Să îți mai ofer un exemplu, un om care caută relația ideală, care caută să se îndrăgostească pentru a se simți din nou viu, să simtă fluturii în stomac, să îi explodeze neuronii doar când vede persoana iubită, oare acel om este pregătit pentru acea relație, o va putea conține ori se va pierde acolo? Până recent, căsătoriile erau aranjate, ba chiar mai sunt zone în lume unde se practică această tradiție, doi oameni erau puși față în față și să învețe să iubească. Nu toți reușeau, pentru că nu toți ajungeau la conștiență și la înțelegerea nevoilor corpului în care s-au născut însă cei care reușeau, deveneau exemple pentru cei din jur, prin liniștea interioară, prin relaxarea, prin stabilitatea lor.
A învăța să iubești pe cineva, pas cu pas, este o cale mult mai profundă și oferă recompense imense față de a căuta deja idealul. E ca și cum ai învăța să faci un tort atât de gustos încât să nu mai ai nevoie să cumperi vreodată tort de la cofetărie. Poate părea mai simplu să cumperi un tort deja făcut, însă, cu puțin efort, poți învăța să faci un tort care să fie mult mai pe gustul tău. Aici ne-am pierdut în această societate, crezând că altcineva ne poate oferi ceea ce este deja în interiorul nostru, credem că altcineva ne oferă iubirea, bucuria, banii, resursele de orice fel.
Am uitat să depunem efort susținut, în cantități mici, pentru rezultate care chiar să conteze pentru noi în detrimentul efortului în cantități mari, pentru rezultate care să nu aibă legătură cu nevoile noastre. Din această mentalitate au ieșit două curente, cei care “și-au băgat picioarele” și au ales să nu mai facă niciun efort și cei care depun eforturi inumane sperând că astfel le va fi mai bine lor și familiei.
Dacă vrem să creștem un copil, ceea ce o să conteze cel mai mult pentru acesta sunt lucrurile mărunte însă manifestate consistent. Dacă suntem părinți part time, poate 2 zile din 7, încercând să compensăm prin a îi oferi copilului lucruri extraordinare (jucării scumpe, bani, case, avere), cum va crește acel copil și ce va învăța din experiența copilăriei sale?
Lucrurile grozave vin prin perseverență în lucrurile mărunte și la un moment dat, viața ne surprinde și ne oferă recompensa pe care nici măcar nu o așteptam sau nu ne așteptam să vină în acel mod. Calea lucrurilor mărunte ne duce către a fi suprinși de rezultatele efortului nostru susținut, pentru că poate la un moment dat în viața noastră nu puteam concepe miracolele care se ascund în spatele unor lucruri mărunte care poate ni se păreau insignifiante.
5. Transmutarea Zbuciumului și Provocării
Cele două umbre, Zbuciumul și Provocarea (Umbrele cheilor 38 și 39), dacă nu le transmutăm, ne mențin blocați în stiluri de viață care nu ni se potrivesc, în roluri care nu ni se potrivesc, trăind o viață care nu ni se potrivește. Cele două chei, 38 și 39 sunt două dintre cele trei chei ale surzeniei, alături de cheia 43, în umbră oferindu-ne percepția că suntem în contact cu viața, cu realitatea însă în realitate închizându-ne într-o temniță, separată de ceea ce se întâmplă cu adevărat în jur.
De aici până la suferință este o cale scurtă, pentru că nu puțini oameni au fost șocați de deciziile semenilor lor, poate chiar de cei din familie, de cei apropiați. Ca exemplu cunoscut, putem lua șocul prin care trece o persoană care este părăsită de partenerul de viață, spunând că nu se aștepta niciodată la așa ceva, că relația lor mergea bine.
Dacă nu ne aliniem cu viața, cu Întregul, cu Sinele și nu cultivăm conștiența în viața noastră, devenim încăpățățânați să percepem viața doar cum vrem noi, fără a asculta cu adevărat exteriorul. Viața vorbește cu fiecare dintre noi prin ceilalți, înainte de despărțirea menționată mai sus, semne au fost multe, dacă acestea nu sunt percepute, pentru că nu dorim să percepem o altă realitate în afara iluziei pe care o rulăm în minte, vom ajunge la dezamăgire.
Și este tragi-comic că pentru a menține iluzia vie în viața noastră ne zbatem, ne luptăm, ne zbuciumăm (Umbra cheii 38) constant. Atâta energie consumată pentru a menține vie iluzia, măcar dacă o parte o foloseam pentru evaluare, pentru introspecție, pentru a ne manifesta geniul… Totuși, fiecare dintre noi facem tot ceea ce putem și am făcut tot ceea ce am putut, de aceea a regreta că nu ne-am „trezit“ mai devreme ne menține blocați în zbucium și în suferință.
Fiecare zi este nouă, ceea ce a fost, a trecut, este deja în trecut. Tu nu mai ești omul de acum un moment, precum nu mai ești omul de acum 5 ani. Parcă tu din trecut era o altă persoană, diferită de cine ești în prezent, nu? La fel vei simți și peste 5 ani. Singurul moment de trăit este prezentul!
Pentru a transmuta umbra cheii 38, Zbuciumul, este esențial să canalizăm lupta, zbaterea într-o direcție care să ne fie benefică, recomandabil către a fi conștienți de ceea ce trăim și mai ales să ne manifestăm geniul în lume. Fără manifestarea geniului ne simțim lipsiți de sens, de scop, indiferent de cât de multă muncă am face. Sunt oameni care lucrează 10 ore pe zi și tot lipsiți de sens se simt, din simplul motiv că nu doar cantitatea contează. Perseverența (Darul cheii 38) nu poate fi forțată, ea apare în mod natural când omul își permite să își manifeste geniul pe calea sa.
Acolo, omul este de neoprit, pentru că acțiunile i se potrivesc și le face cu lejeritate, trecând peste provocări cu lejeritate, provocările acelea fiind potrivite. Conform normelor sociale, eu sunt un leneș, lucrez puține ore, foarte puține însă cât timp o fac, sunt în flux, timpul trece și mă bucur de această trecere. Chiar și acest articol îl scriu cu plăcere, chiar dacă îmi ia câteva ore să îl scriu.
Am cheia 38 în matricea genetică, este cheia care îmi gestionează inteligența mentală, am putut observa în trecut, când nu știam de Cheile Genelor, cum perseverența venea de la sine, fără a fi forțată, când îmi îndeplineam rolul genetic. Când ieșeam din rolul genetic, ceva se bloca și chiar dacă stăteam ore să fac ceva, eficiența era minimă.
Perseverența fără conștiență, este de cele mai multe ori o zbatere (Umbra cheii 38) într-o direcție nepotrivită care poate fi toxică pentru noi și pentru cei din jur.
Rolurile noastre genetice sunt menite a fi complementare, de aceea dacă majoritatea nu își manifestă geniul și deci nu joacă rolul genetic potrivit, creează un dezechilibru atât de mare în societate încât oamenii devin confuzi despre sensul vieții lor, despre ce au de făcut, la ce sunt buni, care le sunt abilitățile.
Pentru a transmuta umbra cheii 39, Provocarea, este esențial să ne cunoaștem conștient ori să manifestăm inconștient rolul genetic. De acolo, are grijă corpul nostru cu toate inteligențele sale, inclusiv cea mentală. Dinamismul (Darul cheii 39) este darul care vine în mod natural atunci când accesăm calea pașilor mărunți, când mergem pas cu pas pe calea noastră, când accesăm provocările potrivite și perseverăm.
E ca atunci când învățăm să cântăm la un instrument muzical, dacă ne place mult de tot acel instrument, vom trece ușor prin provocările de început și de momentele de blocaj ulterioare. Totuși, sunt unii oameni care spun că iubesc un instrument muzical însă se plictisesc repede de acesta și se întreabă cum îl pot relua. Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în căutarea extraordinarului. Când căutăm extraordinarul, ne plictisim repede de ordinar și astfel nu facem pașii mărunți pentru a ajunge la un rezultat integrat.
Spre exemplu, dacă ne oferim o oră pe zi timp de o lună pentru a învăța și a repeta o piesă pe un instrument muzical, piesă care să fie în concordanță cu abilitățile noastre din acel moment, rezultatul se va vedea cu siguranță. Pentru a nu mai căuta extraordinarul, este nevoie de timp, de experiențe, pentru a realiza importanța ordinarului, necesită o revenire treptată către Sine, către autenticitate. Aș putea spune că modalitatea prin care ajungem înapoi către ordinar vine treptat, câteodată într-un ritm mai lent față de cel pe care ni l-am dorit.
Ordinarul este ceea ce ne aduce către unitate, către apropiere de semenii noștrii, extraordinarul ne separă și respinge pe cei din jur.
Procesul decondiționării și recondiționării mentale, emoționale și fizice ne readuce în ordinar, pe calea pașilor mărunți, pentru că înțelegem în profunzime cine suntem noi și deci modul în care geniul nostru se manifestă în lume . Acest proces ne readuce înapoi în rolul genetic și astfel devenim eficienți cu adevărat, ocupându-ne timpul doar cu ceea ce este cu adevărat important pentru noi, ceea ce ne mișcă, ceea ce ne oferă bucurie și ne învață să iubim.
De aici putem să perseverăm liniștiți în direcția noastră, unică și originală, chiar dacă cei dornici de a ne duce spre uniformizare nu sunt de acord. Viața fiecăruia dintre noi este unică, cu „bunele” și „relele” sale însă un miracol în sine, un miracol care merită trăit în fiecare moment din perspectiva geniului nostru, a rolului nostru genetic. Viața are grijă de fiecare dintre noi, acum contează dacă ascultăm viața ori dacă o respingem, creând o rebeliune care vine din rănile și traumele din trecut.