Cheile Genelor – Cheia 48 (alături de cheia 21)

Orlando Daniel

Orlando Daniel

Articol scris în octombrie 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 48 (Soare) și 21 (Pământ).

Această contemplare este despre modul în care frica ne poate împinge să ne controlăm excesiv viața noastră dar și a celor din jur. Totodată contemplăm împreună modul în care viața ne oferă uneltele necesare pentru a trece peste provocări.

CHEIA 48
Siddhi / Esență: Înțelepciune
Darul: Abilitate / Profunzime
Umbra: Inadecvare

CHEIA 21
Siddihi / Esență: Vitejie
Darul: Autoritate
Umbra: Control

Cuprinsul articolului de astăzi:

  1. Înțelepciunea prin care înțelegem realitatea
  2. Exemplul, cea mai eficientă educație
  3. Cultivarea încrederii
  4. Repetiția, mama învățăturii
  5. Transmutarea Inadecvării și Controlului

1. Înțelepciunea prin care înțelegem realitatea

Siddhi-ul cheii 48 este Înțelepciunea, un Siddhi care apare atunci când nu mai există extreme, când omul nu mai alege să țină partea cuiva în detrimentul altcuiva, este o îmbinare a femininului cu masculinul, o deschidere totală și fără echivoc față de necunoscut. Siddhi-ul cheii 21, partenerul de programare a cheii 48, este Vitejia, Siddhi care completează această imagine a înțelepciunii întrupate.

Omul care este în Înțelecpiune (Siddhi-ul cheii 48), este protejat de câmpul Vitejiei (Siddhi-ul cheii 21), de curajul de a fi în absența oricărei condiționări, de a nu mai fi nevoie de defensivă precum și de ofensivă. Un om aflat în Vitejie nu este un războinic, este un om care nu poate fi controlat (Umbra cheii 21) pentru că nu există vreo urmă de Inadecvare (Umbra cheii 48) în acesta în acel moment.

Omul înțelept este omul care are curajul să fie exact așa cum este, înțelegând modul în care totul este interconectat, nimic fiind separat de acesta. Vitejia omului înțelept nu este o revoltă, este o înțelegere atât de profundă încât în fiecare celulă a sa rezonează cu fiecare celulă a Universului. Când simți puterea Întregului în interiorul tău, mai îți este teamă că nu vei alege tabăra potrivită?

În I Ching, hexagrama 48 este o combinație de 3 linii receptive și 3 linii emisive. Citind hexagrama am putea spune că un om care este în Înțelepciune, este total receptiv față de Sine, față de nevoile oamenilor apropiați, comunitatea sa și față de divinitate (linii 1,4 și 6 deschise), în același timp fiind greu de mișcat, aș putea spune chiar imposibil de mișcat de influențele relaționale, sociale și față de propagandă (liniile 2,3 și 5 închise).

Omul aflat în Înțelepciune (Siddhi-ul cheii 48) nu are nevoie să i se spună ce trebuie să facă, pentru că simte, este conectat profund la Sine și la Întreg. Totodată, înțelegând nevoile semenilor săi acesta nu este separat de ceea ce se întâmplă în jurul său ci realizează ce poate face și ce nu poate face. Omul aflat în Înțelepciune realizează că nimic nu este întâmplător, totul fiind exact așa cum este menit să fie. Omul aflat în Înțelepciune poate fi aruncat în temniță și torturat și acesta să rămână senin și fără resentimente față de cei care l-au pus acolo pentru că înțelege că în acel moment al existenței umanității, în acel “colț de lume”, acesta este modul în care oamenii conviețuiesc.

Este nevoie de întruparea Vitejiei (Siddhi-ul cheii 21) pentru ca omul să poată gestiona adversitatea fără a fi rănit ori traumatizat de aceasta. Este o lucrare pe care unii oameni au avut-o de îndeplinit în istorie, nu este o lucrare ușoară și nu este singura modalitate pentru a ajunge la Înțelepciune (Siddhi-ul cheii 48), însă într-o societate unde aceasta este mai mult mimată decât întrupată, nu este de mirare că omul are nevoie de suferință pentru a o descoperi.

2. Exemplul, cea mai eficientă educație

Dacă omul nu are exemple vii de înțelepciune în primii ani de viață, aș putea spune că este condamnat la suferință până în momentul în care descoperă conexiunea cu Întregul, îl descoperă pe Dumnezeu. Motivul ține de faptul că în primii ani de viață corpul copilului poate integra la nivel celular ori frica ori încrederea profundă în viață și în ritmurile sale. Omul care are frica integrată la nivel celular va căuta inconștient suferința pentru a îl învăța încrederea în viață.

Umbra cheii 48 este Inadecvarea, această umbră având rădăcina în frica provenită din credința că nu suntem suficienți, că nu avem suficient și cumva trebuie să dovedim că merităm să trăim. Inadecvarea este transmisă ca moștenire de la o generație la cealaltă. Cheia 48 este o cheie colectivă și este legată de modul în care ne organizăm în societate pentru a fi eficienți. Dacă un copil nu are exemple în jurul său de oameni care pot gestiona frica, va fi ușor de corupt de frica ce “plutește” prin societate, am putea spune că “este în câmp”.

Din această frică putem observa tendința oamenilor de a încerca să devină exemple prin acumularea de diplome ori prin a avea o imagine socială ireproșabilă, printr-o poziție socială considerată înaltă ori prin alte metode prin care să iasă cumva în față. Cei care au cheia 48, atunci când sunt cuprinși de umbră, vor încerca să supracompenseze pentru a nu simți acea frică ce provine din sentimentul de Inadecvare (Umbra cheii 48).

Astfel, societatea este plină de oameni care par a fi exemple pentru ceilalți, în realitate fiind blocați în propria lor frică și ridicându-și ziduri înalte pentru a îi proteja de lumea exterioară, zidurile fiind construite din cunoștințele lor, din diplomele lor, din imaginea lor, din poziția lor socială. Totuși, acești oameni se dovedesc de foarte multe ori ca fiind în imposibilitatea de a se înțelege cu copiii, fiind speriați de caracterul lor imprevizibil și de imensa lor curiozitate.

Când omului copleșit de Inadecvare (Umbra cheii 48) îi este teamă că ceva din exterior îl va demasca și îl va lăsa în proverbialul “fund gol”, va încerca să Controleze (Umbra cheii 21) situația astfel încât lucrurile să rămâne în parametrii gestionabili de acesta. De aici provin copiii așa zis cuminți care apoi devin adulții ușor de controlat de societate, pentru că aceștia au învățat de mici că doar dacă sunt controlați de o autoritate, merită cu adevărat să trăiască printre oameni.

3. Cultivarea încrederii

Dacă totuși nu am avut exemplele potrivite atunci când eram mici, ce putem face este să ne rugăm la divinitate că serendipitatea ne va pune în cale oameni care să joace acest rol pentru noi și noi să fim suficient de deschiși încât să le permitem acces în viețile noastre. Din ceea ce am observat, procesul decondiționării și recondiționării mentale, emoționale și fizice, proces pe care îl regăsim și în contemplarea cheilor, ne ajută să ne deschidem față de viață, astfel încât să primim noul în experiența noastră.

Se spune că un om care nu a primit vreodată afecțiune nu știe ce este aceasta și nici nu știe să o ofere. Ceea ce nu am învățat prin experiența cu alți oameni, poate fi, în mintea noastră, ca o imposibilitate. Gândește-te că în această lume sunt oameni atât de radicalizați, atât de furioși pe inamicii lor încât gândul că poate exista pace între aceștia este o imposibilitate. Dacă un copil a crescut în mijlocul acelui conflict și nu a putut simți pacea, nu are cum să și-o imagineze, nu mai zic de a o manifesta…

De aceea e nevoie de proces, ne deschide din nou către viață și ne arată că ceea ce poate ni se părea imposibil, devine realitate. Sunt oameni care acum 10 ani erau într-o depresie cruntă, ca acum să se fi regăsit. În urmă cu 10 ani, li se părea ca o imposibilitate să se simtă bine în pielea lor și să aibă relații sănătoase, însă acum iată cum imposibilul a devenit realitate.

Procesul este doar calea către deschidere, de aceea unealta care ne aduce acolo nu contează atât de mult. Într-adevăr, sunt unelte care ne duc mai în profunzime ca altele, însă dacă ne duc către deschidere, nici nu mai contează care este cea mai “șmecheră” dintre acestea. Deschiderea ne ajută să simțim darul cheii 48, Abilitatea, că avem ce ne trebuie pentru a trăi bine.

Frica va rămâne tot timpul pe fundal, de aceea este important să învățăm să o ascultăm atunci când este cazul și să nu o ascultăm atunci când ne oprește din a ne manifesta geniul și Autoritatea (Darul cheii 21). Un om aflat în darul Autorității nu are nevoie să „dea din coate” pentru că îi este teamă că o să piardă vreo oportunitate ori vreo relație, nu acționează din frică ci acționează conform geniului său.

Folosindu-ne în mod repetat geniul, descoperim conexiunea între noi și ceilalți și modul în care nu este nevoie să ne chinuim pentru a trăi bine. Cel mai simplu mod de a cultiva încrederea în Sine și în viață este să ne oprim din a încerca și să ne permitem să fim. Știu că poate părea un clișeu ceea ce am scris însă îmi este greu să explic altfel manifestarea geniului. Geniul pur și simplu apare și începe să își facă treaba când suntem prezenți, când nu mai încercăm să aplicăm strategii mentale pentru a reuși.

Am putea spune că frica ne blochează manifestarea geniului și o bună gestionare a fricii permite manifestarea sa, astfel activându-se darul cheii 48, Abilitatea. Acest dar al Abilității este despre faptul că suntem suficienți, geniul nostru interior ne susține în exterior și astfel nu mai avem de ce să ne fie teamă de competiție pentru că descoperim că aceasta nu există. Încrederea în noi și în Întreg, în divinitate vine în mod natural atunci când observăm dialogul continuu dintre noi și viață.

Când refuzăm acest dialog, suntem în război cu viața, considerând că aceasta este “de rahat” pentru că dorințele noastre nu s-au împlinit și în același timp viața ne-a luat încontinuu fără să ne ofere prea mult. Aceasta este o iluzie, noi suntem viața, nu există în exteriorul nostru, din simplul motiv că nu putem percepe viața cum o percepe o altă persoană. Pentru noi, viața este doar în noi, în momentul prezent, astfel un război cu aceasta este în realitate un război cu noi înșine.

4. Repetiția, mama învățăturii

Pentru ca un om să atingă măiestria, este nevoie de repetiție. Motivul pentru care unii oameni aleg să meargă pe calea măiestriei este pentru a își dovedi măreția împotriva altor oameni. O astfel de mentalitate ne face să credem că există o lipsă în lume, că nu e suficient pentru toată lumea. Păi cum să fie suficient dacă noi ne îndreptăm resursele pentru a crea servicii și produse care nu aduc valoare și nu sunt adresate nevoilor autentice ale oamenilor. În același timp, există o enormă risipă de alimente în anumite părți ale lumii ca în alta, fix acestea să lipsească.

Noi oamenii suntem complementari unii altora, nu avem cum să fim în competiție decât dacă sistemul pe care l-am creat duce la asanarea geniului și la uniformizare. După cum ai observat, l-am creat…

Cheia 48 ne vorbește despre modul în care repetiția ne ajută să ne dezvoltăm Abilitățile (Darul cheii 48), abilități care sunt conectate direct cu geniul nostru. Când repetăm ceva ce nu ni se potrivește, ce nu are legătură cu exprimarea geniului nostru, se simte ca o dislocare de Sine, ca o forțare, ca un abuz împotriva ființei noastre.

Omul a inventat locul și programul de muncă fix, astfel desconsiderând ritmul natural uman, ritm care este în legătură directă cu Abilitățile noastre native (Darul cheii 48). Atunci când omul nu își folosește abilitățile native în munca sa de zi cu zi, orice ar face, se va simți Inadecvat (Umbra cheii 48). Din păcate, ne-am creat o societate plină cu oameni care simt această umbră, astfel fiind copleșiți de teama că nu se vor descurca.

Atunci când un om repetă experiențe în care este copleșit de frică, aceasta îi va submina încrederea, devenind din ce în ce mai ușor de controlat (Umbra cheii 21).

Prin procesul de decondiționare și recondiționare mentală, emoțională și fizică, omul are posibilitatea ca, treptat, să înlocuiască experiențele care nu i se potrivesc cu unele care i se potrivesc și care îi folosesc geniul. Este un proces care nu poate fi grăbit, de aceea durează, însă merită. Oamenii prinși în această capcană a Inadecvării, ar dori ca lucrurile să se schimbe rapid, dacă se poate de mâine, însă ceea ce nu realizează acești oameni este că au nevoie de timp pentru repetiție și deci pentru integrare.

Integrarea are nevoie de repetiție, pentru a avea încredere în Abilitățile (Darul cheii 48) noastre, este important să fie folosite în mod repetat. E ca și cum vrem să învățăm să mergem cu mașina, pentru a avea încredere în abilitatea noastră de a ne descurca la volan, este nevoie să căpătăm experiență și experiența presupune, în acest caz, a merge în trafic. Astfel, prin repetiție, devenim o Autoritate (Darul cheii 21), nu pentru că avem doar informația ci pentru că avem experiența.

Am putea spune că pentru a avea o viață cu adevărat bună, este important să evaluăm ceea ce repetăm în viața noastră. Îți spun de pe acum, nu există om perfect, de aceea această evaluare nu este făcută pentru a ne demonstra ceva, ori că suntem „cei mai tari” ori “că suntem varză”, evaluarea este făcută pentru a înțelege. Orice repetăm și nu ne face bine, ascunde o rană, o traumă în spate, de aceea este important să ne punem atenția pe cauză, nu pe efect. Unealta cea mai potrivită este blândețea, asprimea fiind inutilă și nocivă.

5. Transmutarea Inadecvării și Controlului

Cele două umbre, Inadecvarea și Controlul (Umbrele cheilor 48 și 21) sunt la baza sistemului pe care l-am creat. Fără aceste două umbre, economia s-ar prăbuși rapid, la fel și guvernele și statele. Dacă ne uităm la reclame, multe dintre ele sunt create pentru a ne face să ne simțim inadecvați, observăm oameni care par fericiți, împliniți, consumând un produs ori accesând un serviciu.

“Vrei să fii și tu fericit? Atunci cumpără de la noi”, acesta este mesajul pe care îl găsim peste tot. Societatea noastră se bazează pe o promisiune, nu pe o realitate, se bazează pe speranță, nu pe ceea ce este cu adevărat posibil în prezent. Astfel, urmând acea promisiune, acea speranță, ajungem ca noi oamenii să ne comportăm ca niște ciobani care mână o turmă de ori, fără a realiza că, în acest context, noi suntem oile.

În loc să ne transmitem reciproc mulțumirea de a fi alături, de a colabora, că împărtășim această realitate împreună, ne transmitem frustrările, nemulțumirile, lipsurile și astfel le transmitem celor din jur că nu sunt suficienți, că sunt Inadecvați (Umbra cheii 48). Se întâmplă și invers, acei oameni ajung direct ori indirect să ne transmită că nici noi nu suntem suficienți, că suntem inadecvați. De aici, fiecare încearcă să îl schimbe pe celălalt conform ideilor sale despre cum ar trebui să fie lumea și nimeni nu câștigă. Acesta este Controlul (Umbra cheii 21) pe care îl exercităm unii asupra celorlalți, control care ne ține departe de geniul nostru, de prezent și de prezență.

Presiunea de a trăi o viață care nu ni se potrivește este mare, doar peste tot ni se spune că ar trebui să fim într-un mod sau altul, de aceea îți recomand să prețuiești omul care nu dorește să te schimbe, care nu dorește ca tu să fii bine ori mai puțin bine ci doar îți este alături, este prezent în viața ta.

Pentru a transmuta umbra cheii 48, Inadecvarea, este important ca atunci când o simțim, să nu acționăm din aceasta. Dacă acționăm din Inadecvare, tot ceea ce facem este să devenim maeștrii în Inadecvare, pentru că repetiția în această direcție ne îndreaptă. Astfel, putem alege să acționăm sau nu, asumându-ne efectul alegerii noastre.

Cheia 48 este denumită în I Ching “Puțul”, este cheia profunzimii noastre. De multe ori este necesar a coborî în interiorul nostru având încredere că acolo vom găsi ceea ce căutam, la fel cum coborâm găleata în puț, având încredere că acolo este apă curată, bună de băut. Continuând analogia cu puțul, noi nu intrăm cu corpul acolo pentru a lua apă ci folosim o frânghie alături de găleată, dacă am intra cu totul în puț, ori nu am încăpea, ori cel mai probabil ne-am bloca acolo.

De aceea Richard Rudd, autorul Cheile Genelor, recomandă contemplarea pentru a aduce la suprafață ceea ce avem nevoie din profunzimile noastre. Contemplarea este arta blândă a intrării în necunoscut. Prin contemplare nu intrăm cu forța, nu cerem răspicat ca răspunsurile să vină acum ci doar coborâm “găleata în puț” și așteptăm să ajungă la “apă”. E posibil să așteptăm ceva timp până ajungem acolo, e nevoie de răbdare și de încredere.

Înțelepciunea (Siddhi-ul cheii 48) ne arată că o întrebare va primi întotdeauna un răspuns, numai că timpul și modul în care îl vom primi nu este treaba noastră. Când punem o întrebare, pentru ca a primi un răspuns, de multe ori este necesar ca un context să se creeze pentru ca o scenă să fie jucată și noi să fim în acea scenă ori ca spectatori ori ca actori. Dacă suntem conștienți, vom putea observa răspunsul primit, dacă nu suntem conștienți, este posibil ca viața să ne pună în zeci de astfel de scene și tot degeaba.

Pentru a transmuta umbra cheii 21, Controlul, este important să observăm modul în care încercăm să ne controlăm viața noastră dar și a altora. Controlul nu ne aduce împlinire, nu ne aduce conexiune, nu ne aduce vulnerabilitate. Nu avem cum să ne controlăm într-un anumit mod pentru a simți împlinirea ori vulnerabilitate. Nu avem cum să îi controlăm pe ceilalți astfel încât să existe o conexiune autentică între noi și ei.

Când controlăm pe cineva, nu suntem conectați la celălalt ci la mintea și gândurile noastre. Astfel, ne construim o iluzie și credem că lucrurile merg în direcția potrivită. De aici apare dezamăgirea profundă atunci când într-o relație cineva ori pleacă ori trădează așteptările celuilalt. Dacă relaționam cu adevărat cu omul de lângă noi, realizam ce se întâmplă din timp, însă iluzia a părut a fi mult mai potrivită ca realitatea.

Motivul pentru care relaționăm cu iluzia, preferând să controlăm exteriorul, este pentru că nu dorim să mai suferim. În acel moment suntem niște copii care nu au ajuns la maturitate, ne-am blocat în rana/trauma suferită și nu mai vrem să ieșim de acolo, construindu-ne astfel contexte în care niciodată să mai fim răniți. Însă viața nu funcționează conform iluziei noastre și merge mai departe, lucrurile se schimbă și la un moment dat ne pune față în față cu rana / trauma noastră.

Dacă ne-am pregătit până în acel moment, dacă prin repetiție am dobândit Abilitatea (Darul cheii 48) de a o integra, de a o transcende, este minunat, avem șansa de a trăi mai liberi, fiind eliberați din jugul acelei traume. De aceea este atât de importantă practica, de aceea este atât de important procesul. Tot ceea ce facem este un fel de “fitness psihologic”, unii ar spune chiar “fitness spiritual” pentru a fi pregătiți să stăm față în față cu ceea ce ne blochează.

În acest mod transcendem Inadecvarea (Umbra cheii 48) și nu mai avem nevoie ca noi să Controlăm (Umbra cheii 21). Apropo de control, cheia 21 nu este o cheie individuală, este o cheie tribală, deci ține de mecanismul grupului, comunității în care trăim. În mod organic, controlul este o funcție naturală a tribului, ne ajută să funcționăm împreună și nu numai să supraviețuim ci și să prosperăm. Controlul nu este un act individual ci un mecanism care ține de modul în care suntem interconectați, deci controlul nu este legat de noi ci de interacțiunile dintre noi prin care ne autoreglăm.

Am putea spune că această cheie 21 se ocupă de homeostaza comunității, de echilibrul ei. Astfel, fiecare membru este o Autoritate (Darul cheii 21) de sine stătătoare ce își pune geniul la treabă alături de geniul celorlalți, cultivându-și Abilitățile (Darul cheii 48) și astfel ducând evoluția mai departe. Cel mai ușor evoluăm atunci când suntem în stabilitate internă, nu când suntem în instabilitate internă.

Când funcționăm împreună, ca un grup, ca o echipă, fiecare membru este echilibrat în mod natural de către ceilalți, astfel provocările fiind mult mai ușor de trecut. Când, însă, funcționăm ca niște lupi singuratici, frica ne copleșește și încercăm cu disperare să ținem în experiența noastră de viață ceea ce credem că am acumulat. Dacă nu am acumulat împreună, cheia 21 fiind o cheie tribală care este responsabilă de aducerea resurselor în trib, dacă nu am învățat să funcționă în echipă, în încredere, în acceptare, în înțelegere, orice am face nu ne va aduce împlinire ci doar vom supracompensa în continuare sperând că astfel vom fi fericiți.

Vitejia (Siddhi-ul cheii 21) nu este despe individ ci despre mecanismul tribal, de aceea nu există om viteaz ci există oameni curajoși care funcționează bine împreună și astfel accesează împreună Vitejia. În acest mod, evoluează mult mai ușor și accesează Înțelepciunea (Siddhi-ul cheii 48) colectivă, am putea spune Înțelepciunea cosmică, pentru că aceasta este legată de modul în care funcționează realitatea aceasta.

CURAJ ÎN A ÎȚI MANIFESTA GENIUL TĂU, O AUTORITATE AUTENTICĂ CE NU POATE FI VREODATĂ CONTRAZISĂ ȘI NICI DEPĂȘITĂ!

Dacă ți-a plăcut articolul, îmi poți oferi orice altceva dar nu o cafea (nu beau cafea :) ) sub forma unei mici donații. Această donație poate fi unică sau poți alege să fie lunară (în cazul în care dorești să susții scrierea acestor articole și menținerea lor în această formă gratuită pentru toți).

Mulțumesc ❤️
Orlando

Doresc sa donez aceasta suma  
ro_RORomână