Articol scris în 2020 cu ocazia tranzitului cheilor 48 (Soare) și 21 (Pământ).
Această contemplare este despre cum ajungem la înțelepciune sau cum înțelepciunea ne ajunge din spate ? Este o perioadă foarte bună pentru a ne evalua încrederea în voința noastră și dacă această este cu adevărat eficientă sau simțim că pedalăm în gol.
CHEIA 48
Siddihi / Esență: Înțelepciune
Darul: Abilitate
Umbra: Inadecvare
Cheia 21
Siddhi / Esență: Vitejie
Darul: Autoritate
Umbra: Control
Înțelepciunea, siddhi-ul / esența cheii 48, este extrem de prezentă în vocabularul nostru. Am dori ca părinții noștrii să fie mai înțelepți, politicienii să fie mai înțelepți, prietenii să fie mai înțelepți, șoferii în trafic să fie mai înțelepți. Oare cum putem ajunge la înțelepciune? Răspunsul pe care îl am acum, care în timp se poate schimba, este că înțelepciunea te ajunge din urmă, atunci când ai experimentat suficient.
Pentru a ajunge la înțelepciune, nu este însă de ajuns să experimentăm lucruri noi, nu, nici gând. Înțelepciunea necesită repetiție a aceluiași lucru, până devine a doua noastră natură. Nu degeaba, darul cheii 48 este abilitatea. O abilitate se dobândește exclusiv prin repetiție, indiferent dacă avem sau nu deprinderi native în acea direcție.
Din păcate, dacă privim în jur, nu toți oamenii sunt dispuși să deprindă abilități, cei mai mulți doar experimentează ceea ce este nou sau ceea ce consideră că le va fi panaceul care le va rezolva problemele. Astfel au trecut ceva oameni și prin Cheile Genelor ca apoi să se îndrepte în alte și alte direcții. Nu degeaba avem turiști în toate domeniile, inclusiv în Cheile Genelor, vin, văd, fotografiază și apoi pleacă. Asta nu înseamnă că vor deprinde vreo abilitate ci că vor obține informații care îi vor face să simtă și mai multă inadecvare (Umbra cheii 48).
Informația este putere și a știi multă informație, fără a o pune în practică, echivalează de multe ori cu dureri de cap și tristețe. Am căutat cu ajutorul domnului Google niște zicale despre deșteptăciune și în cale mi-a ieșit acest aforism citat din Victor Martin: “Deşteptăciunea inconsecventă e mai periculoasă decât prostia consecventă”. Acest aforism ne prezintă în mod direct și brutal ceea ce se întâmplă atunci când cunoașterea de informație este considerată a fi mai importantă decât calitatea omului.
Așa că prima întrebare pe care ți-o adresez este dacă ești turist prin ale Cheile Genelor sau dorești să deprinzi abilități legate de Cheile Genelor. Oamenii caută prea mult adevărul absolut iar cheia 48 este pe același circuit cu cheia 63, cheia Adevărului (Siddhi-ul cheii 63), când colo căi către adevăr sunt infinite, atât timp cât ne ținem de ele. Căutătorul de adevăr ajunge să se piardă pentru că nu se oprește, la fel precum un pianist aspirant nu realizează că pianul necesită timp și practică, deci efort.
Calea către Adevăr, este una a efortului, însă nu a chinului. Depunem efort să ne plimbăm pe plajă într-o zi plăcută de vară însă asta nu înseamnă că neapărat ne și chinuim. Efortul poate fi unul plăcut, făcut cu entuziasm susținut de realitate (am discutat la cheia 16 tema entuziasmului susținut și nesusținut de realitate). Efortul poate fi făcut cu bucurie atunci când ne trăim viața ca niște regi / regine.
Poți găsi pe Netflix serialul Merlin, un serial în care putem observa cu claritate diverse arhetipuri și modul în care se comportă. Acolo, regele Uther Pendragon joacă perfect arhetipul celui care este sigur pe destinul său și se comportă asemenea. O face inconștient, este mânat de frică, însă își asumă calea. Dacă fiecare dintre noi ne-am asuma calea, dacă ne-am trăi viața ca niște regi și regine conștiente de noi și de mediul înconjurător (nu inconștient precum regele Uther), descoperim darul cheii 21, partenerul de programare a cheii 48, darul Autorității.
Suntem cu toții autorități în fața vieții, indiferent de statutul social. Problema este că din cauza fricii, nu percepem asta și astfel ajungem să ne controlăm (Umbra cheii 21) cu disperare pentru a fi validați de cei din jur, de tribul nostru și astfel unii din trib ajung să considere că așa suntem noi și că misiunea noastră este să profite de forța noastră vitală.
Cheia 48 este adânc cuprinsă de frică și când omul este condus de frică ajunge să nu mai trăiască ci doar să supraviețuiească. Omului cuprins de frică îi este teamă de ce vor crede ceilalți dacă își schimbă direcția vieții sale și astfel alege să stea cuminte în “banca sa”. Ba mai mult, dacă omul își va schimba direcția vieții va avea de trecut și un alt hop, acela al experienței repetate prin care își invalidează vechea identitate. De aceea nu este suficientă doar o experiență în afara identității sale construite din frică ci mult mai multe astfel de experiențe și asta nu e ușor.
Sunt mulți oameni care își trăiesc viața fiind mânați de frica ce îi face să se simtă tot timpul inadecvați (Umbra cheii 48) și astfel împingându-se singur să supracompeseze pentru a primi validare ori atunci când nu mai pot, să subcompenseze pentru a fi lăsați în pace. Aceștia nu și-au descoperit regele / regina care este în ei și astfel, în loc să descopere și să experimenteze viața, aleg să fugă de ea.
Fiecare dintre noi este expert în ceea ce a repetat cel mai mult în viața asta.
Cei mai mulți oameni sunt experți în a nu fi ei, în a face ceea ce nu iubesc și astfel a trăi o viață preponderent chinuitoare, în care simt că trebuie să alerge după obiective care nu le vor aduce nici liniște, nici relaxare, nici acceptare. Poate ulterior le va aduce înțelepciune, astfel transmițându-le altora: AȘA NU! Eu sunt unul dintre acești oameni, am dat-o în bară în toate domeniile vieții mele și ce am făcut în ultimii ani este o reconstrucție bazată pe fundații mult mai stabile ca înainte. În 2016 am susținut și mai multe seminare de demotivare în care le transmiteam oamenilor „eșecurile” personale și ce învățasem până atunci din ele.
Acesta a fost și este destinul meu până la urmă, am mai mult de o treime dintre activările din profil în linia 3, linia experienței și descoperirii a ceea ce NU funcționează. Așa am căpătat experiență în ceea ce nu îmi este benefic și de câțiva ani încoace capăt treptat experiență în ceea ce îmi este benefic. Tot ce am de făcut este să continui experiențele în direcția pe care o consider benefică și de acolo să îmi dau seama dacă e nevoie de „mai la dreapta” sau „mai la stânga” ? .
Unii oameni caută metode rapide prin care să șteargă cu buretele mulți ani de trăit într-un mod nebenefic lor însă descoperă că acestea oferă doar rezultate temporare, care dispar rapid. Celor care vin către mine le mai spun câteodată că în medie e nevoie de aproximativ 2 ani, 2 ani și jumătate pentru a integra optimismul care vine la pachet cu înțelegerea vieții lor și astfel a avea încredere în necunoscut și deci respectiv în abilitatea lor de a naviga prin necunoscut.
Unii se sperie, alții înțeleg și se apucă de treabă, fiecare este liber să aleagă. Fără însă o practică susținută, procesul decondiționării devine „inconsecvența deșteptului” pe care am menționat-o mai sus și astfel ajunge să creeze mai multe probleme decât rezolvă. Informația care nu este aplicată creează separare în noi și astfel sentimentul de inadecvare crește. Nu degeaba, o parte dintre cei care se simt inadecvați sunt cei care au urmat în trecut practici spirituale fără a le integra în viața de zi cu zi. Chiar dacă au descoperit, prin simțire, ceea ce alții nici nu visează să descopere, totuși au probleme în acest corp și în adaptarea la societatea contemporană.
Îți dai seama cât de inadecvată se simte o persoană care crede că s-a născut prea devreme sau prea târziu?
Fiecare ne naștem când ne naștem, orice altă judecată vine din cauza fricii că nu o să ne descurcăm. Acea inadecvare pe care o simțim am moștenit-o de la cei care ne-au primit în această viață și astfel ne simțim inadaptați acestor vremuri.
Tu realizezi cât de inadacvat se simte un om care vrea doar binele altor oameni și care percepe că prea mulți fac bani și obțin putere orchestrând răul semenilor lor?
Când descoperim în noi faptul că este responsabilitatea noastră modul în care ne trăim viața, frica se ameliorează mult, nu dispare însă se ameliorează. Astfel fiecare om devine Autoritate în viața sa și astfel din experiențele sale integrează și astfel transmite mai departe celorlalți nu doar cuvinte ci stabilitate și încredere că fiecare dintre noi poate dezvolta abilități.
Nu degeaba Siddhi-ul alăturat Înțelepciunii (Siddhi-ul cheii 48), este Vitejia (Siddhi-ul cheii 21). Când descoperim regele / regina din noi, descoperim Vitejia care ne ghidează viața către Înțelepciune. Altfel doar trăim cu frica faptului că cei din jurul nostru nu ne vor valida și astfel vom rămâne singuri și nesusținuți. Este responsabilitatea noastră de a crește, de a integra și de a aduna în jurul nostru oameni pe care să îi susținem și să ne susțină. Fluxul ne arată calea, a primi și a oferi.
Oferi efort într-o direcție, primești, în timp, integrarea mult dorită.
CURAJ ȘI VITEJIE ÎN A INTEGRA CEEA CE AI NEVOIE!