Articol scris în octombrie 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 57 (Soare) și 51 (Pământ).
Această contemplare este despre cât de mult ne bazăm pe simțire și cât de mult ne bazăm pe ceea ce condiționările noastre ne dictează. Totodată, această contemplare ne invită să ne întrebăm dacă suntem conștienți de legătura cu Întregul, cu Dumnezeu ori ne bazăm doar pe ceea ce credem că știm, crezând că suntem separați de Tot.
CHEIA 57
Siddhi / Esență: Claritate
Darul: Intuiție
Umbra: Neliniște
CHEIA 51
Siddihi / Esență: Trezire
Darul: Inițiativă
Umbra: Agitație
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Claritatea care te Trezește
- Frica ce produce neliniște
- Intuiția care ne menține în siguranță
- Frica de inițiativă
- Transmutarea Neliniștii și Agitației
1. Claritatea care te Trezește
Siddhi-ul cheii 57 este Claritatea, un Siddhi pe care îl putem simți profund când suntem deconectați de personalitatea noastră, de ego-ul nostru. Siddhi-urile pot fi întruptate însă întruparea are un preț, toate suferințele, dramele și poveștile cu care ne identificăm. Siddhi-urile au nevoie de un “vas” gol și curat, dacă noi îl ținem plin cu “chestii” de care nu mai avem nevoie, acestea nu au cum să fie primite.
Cum să primești în interiorul tău iubirea dacă te identifici profund cu ura? Cam așa este și cu claritatea, cum să primești în interiorul tău Siddhi-ul Clarității (Siddhi-ul cheii 57), dacă tu deja te identifici cu informație pe care tu consideri că îți aduce claritate? Claritatea vine atunci când avem curajul să ne golim de atașamentele noastre, de ideile noastre, de adevărurile noastre.
Siddhi-ul cheii 51, partenerul de programare a cheii 57, este Trezirea. Claritatea (Siddhi-ul cheii 57) aduce de la sine Trezirea (Siddhi-ul cheii 51) și Trezirea aduce Claritatea.
Suntem inundați de peste tot cu informații peste informații care vin peste alte informații menite să ne aducă claritatea. Totuși, Claritatea (Siddhi-ul cheii 57) nu are vreo legătură cu informația, cheia 57 nu este o cheie legată de minte, Claritatea este simțită și cu greu pusă în cuvinte, aș putea spune chiar că este imposibil de pus în cuvinte. La fel și Trezirea (Siddhi-ul cheii 51) și oricare alt Siddhi, când sunt trecute în cuvinte, își pierd rapid sensul.
Motivul este legat de dualitate, când mintea care funcționează în parametrii dualității găsește, spre exemplu, o informație pe care o consideră ca fiind adevăr care aduce claritate, va descoperi în scurt timp că există o altă informație care pare că o contrazice pe aceasta. Astfel, omul devine blocat în dualitate, între extreme, neștiind ce extremă să aleagă, extremă care să îi aducă liniște și claritate. Claritatea nu este legată de extreme, aceasta apare atunci când îmbinăm extremele în interiorul nostru și simțim un răspuns fără echivoc.
A fi în Trezire (Siddhi-ul cheii 51) nu presupune a cunoaște o informație pe care ceilalți nu o au ci a fi prezent, a fi în conexiune cu Sinele și Întregul, a știi cu Claritate (Siddhi-ul cheii 57) ce se întâmplă acolo, a primi în corp mesajele transmise în mod subtil din jur. Cele două Siddhi-uri înviețuiesc omul, îl scot din rutina zilnică, de multe ori provenită din încercări și căutări și îl introduc în totalitate, acolo unde nu mai are nevoie de răspuns pentru că deja le are pe toate.
Că nu le va știi vreodată mental, acesta este misterul celor două Siddhi-uri, nu trebuie să cunoști pentru a fi în cunoaștere ori după ce ai fost în cunoaștere.
2. Frica ce produce neliniște
Trăim într-o societate care se bazează exclusiv pe informații, știința din zilele noastre este tărâmul exclusiv al informațiilor și al experimentelor care pot fi replicate. Totuși există „chestii” care nu pot fi replicate și nici nu pot fi studiate în modul clasic. Conexiunea cu Întregul, spre exemplu, nu poate fi studiată de oameni de știință și nici nu poate fi replicată. Intuiția (Darul cheii 57), la fel, nu poate fi studiată și nici replicată.
Această disperare de a face lucrurile să fie predictibile vine din frică. Cheia 57 este o cheie a cărei frică este aceea că nu o să supraviețuiască. Umbra cheii 57 este Neliniștea și aceasta intervine atunci când apare în viața noastră o idee sau chiar o situație în care supraviețuirea noastră pare că este atacată. Ceea ce apare din Neliniște este fuga, lupta ori pur și simplu înghețăm pentru că pur și simplu ne-am blocat.
Dacă ne punem atenția pe modul în care marea majoritate a oamenilor trăiește, atunci putem realiza de ce Neliniștea (Umbra cheii 57) este atât de prezentă în societatea noastră. Marea majoritate a oamenilor în această lume, trăiește de la o lună la alta. Unii dintre oameni au loc de muncă, alții nu, oare câți dintre aceștia simt că trebuie să lupte pentru a supraviețui și luna următoare? Câți dintre aceștia sunt în fugă, unii fugind, mai subtil, pe tărâmul dependențelor? Câți dintre aceștia se simt pur și simplu blocați însă sub presiunea plății facturilor și a cumpărării celor necesare?
Neliniștea (Umbra cheii 57) menține oamenii blocați în joburi care nu li se potrivesc ori în situații care nu le sunt benefice.
De aceea este atât de important să învățăm să trăim cu neliniștea noastră, pentru a nu mai acționa din ea. Cheile Genelor ne invită la a îmbrățișa umbra pentru a elibera darul și a întrupa Siddhi-ul. Fără a îmbrățișa Neliniștea (Umbra cheii 57), rămânem blocați în încercarea de a face viața predictibilă pentru a eradica frica, rezultatul fiind că ne trezim cu și mai multă frică.
Nu este ciudat faptul că într-o lume unde știința este la putere, unde tehnologia a avansat enorm în ultimii 50 de ani, unde multe dintre pericole au fost înlăturate, frica să fie mult mai prezentă ca înainte? Trăim într-o societate unde există o epidemie de tulburări anxioase, în SUA 1 din 5 tineri sunt diagnosticați cu acestea. Nu mai zic de alți oameni care dezvoltă alte afecțiuni sau poate chiar patologii care provin din trăitul constant în frică.
Când încercăm să scăpăm de frică, tot frică găsim, a încerca să eradicăm frica este o capcană.
3. Intuiția care ne menține în siguranță
Când ne bazăm pe factori exteriori pentru a ne aduce siguranță, oricât de sigur ar părea exteriorul, nu ne va ajuta. Motivul este simplu, când în interior frica ne copleșește, în interior va trebui să ne orientăm, acolo găsim cauza. Când Neliniștea (Umbra cheii 57) ne copleșește, există un singur remediu care ne va liniști cu adevărat, Intuiția (Darul cheii 57).
Intuiția presupune alchimizarea Neliniștii (Umbra cheii 57) și Agitației (Umbra cheii 51, partenerul de programare a cheii 57) interioare. Intuiția ne liniștește pentru că intuiția presupune conectarea cu Sinele și cu Întregul, astfel ne simțim susținuți, ne simțim în siguranță. Frica aceasta că nu vom supraviețui, că nu ne vom descurca, că nu suntem în siguranță, de multe ori vine din experiența trăită în pântecul mamei.
Trăirile acesteia sunt transmise fătului și devin predispoziții ale copilului, viitor adult. Pentru ca predispoziția de a ne fi frică de faptul că nu o să supraviețuim, că nu o să ne descurcăm, să conducă la apariția unui tipar, poate chiar a unei afecțiuni mentale, este nevoie de încă un ingredient, mediul. Dacă mediul în care ne petrecem primii 21 de ani de viață ne stimulează în mod repetat această frică, predispoziția devine realitate.
Când omul îl găsește pe Dumnezeu în interiorul său, găsește și darul Intuiției (Darul cheii 57) acolo. Acest dar reprezintă șoaptele Sale, șoapte care ne eliberează de frică și ne oferă încredere și unde simțim iubire. În Intuiție frica există, însă este folosită ca un ghid care ne arată calea, ne arată posibile provocări, ne menține atenți astfel încât pașii pe care îi facem să fie în direcția potrivită.
Nu este ușor pentru omul modern să se simtă în siguranță. Mediul transmite de peste tot mesaje de frică. Spre exemplu, în școală, suntem amenințați de mici cu repetarea clasei dacă nu avem cel puțin media 5. La muncă suntem amenințați cu demiterea dacă nu venim la program, dacă nu avem rezultate, dacă nu suntem productivi. La TV peste tot este „Breaking News”, unde ți se mai transmite încă un motiv pentru care să îți fie frică.
Observi mediul pe care noi oamenii l-am creat și pe care îl întreținem? Acesta este mediul potrivit pentru creșeterea unor copii sănătoși mental? Acesta este mediul pe care dorim să îl cultivăm și pe viitor? Dacă nu avem Inițiative (Darul cheii 51) provenite din conexiunea cu Întregul, provenite din Intuiție (Darul cheii 57), vom semăna în continuare frica, considerând că așa este normal și că așa este benefic.
4. Frica de inițiativă
“Cum să am inițiativă când tot ceea ce am făcut în ultima perioadă mi-a mers prost?”, poate spune o persoană blocată în propria ei frică. “Cum să am încredere în deciziile mele, când observ că ele mă duc pe o cale a suferinței?”, poate fi continuarea oferită de aceeași persoană. Da chiar, cum să prindem încredere în noi, cum să ne redescoperim puterea interioară?
Răspunsul pe care îl am acum este paradoxal. Pentru a avea încredere în Sine, este important să nu căutăm a avea încredere în Sine. Încrederea vine în mod natural, prin experiență iar experiența presupune că o mai “dăm și în bară”. Întrebările menționate în paragraful anterior sunt venite de la persoane care nu au fost învățate cum să se descurce în viață, în copilărie, poate nu au avut modele cu tărie de caracter și integritate în jur.
Este normală frica de inițiativă atunci când, spre exemplu, nu avem suficiente resurse, poate chiar suficienți bani ori chiar resurse emoționale, pentru a eșua. Astfel, ne legăm toate speranțele de reușită, speranțe pe care chiar dacă le transformăm în realitate nu ne vor aduce liniștea. Motivul ține de acea frică interioară, de cauza problemei.
Nu știu dacă ai observat, mulți oameni își pun singuri capcane, capcane în care vor pica garantat. Un om cu frică de inițiativă, dacă nu învață să gestioneze această frică, în momentul în care va acționa, în momentul în care va iniția ceva, își va întinde o capcană. Acea inițiativă, de cele mai multe ori inconștient, este creată pentru a eșua, pentru a îndeplini profeția care spune că: “eu nu mă voi descurca”.
De multe ori, aceste cuvinte nu sunt ale persoanei în cauză, de multe ori sunt trăirile celor care au crescut-o, trăiri care au fost transmise mai departe, ca moștenire. Omul care nu își reface legătura cu Întregul, cu divinitatea, cu Dumnezeu, își va căuta siguranța acolo unde nu o va găsi niciodată, în propria moștenire primită, doar acolo îi sunt reperele.
Omul care are curajul să intre și să continue un proces de decondiționare și recondiționare mentală, emoțională și fizică, tot ce face este să își refacă treptat legătura cu Întregul, cu divinitatea, cu Dumnezeu, astfel încât să nu mai aibă doar reperele pe care le-a primit în copilărie ci să primească și altele.
Cum Dumnezeu vorbește de multe ori cu noi prin ceilalți, cultivarea darului Intuiției ne ajută să culegem acele mesaje, ne ajută să ascultăm vibrația din exterior, nu doar propriile gânduri și idei, care de multe ori nici măcar nu sunt ale noastre ci sunt moștenirea menționată în paragrafele de mai sus. Cheia 57 este o cheie acustică, ne ajută să ascultăm mesajele subtile, vibrațiile subtile din jur și astfel să ne simțim ca celebrii cavaleri Jedi din universul Star Wars, să ne simțim în siguranță peste tot pentru că “Forța e cu noi”.
Când învățăm să gestionăm frica de nereușită, inițiativele nu vor mai fi făcute cu scopul de a ne îndeplini așteptările ci sunt făcute pentru a experimenta viața, pentru a descopri ceea ce este posibil și ceea ce nu este posibil. Dacă stăm blocați în a căuta inițiativa potrivită, așteptând poate un semn de la divinitate, este posibil să nu observăm că semnele sunt peste tot, doar că poate nu ne-am deschis cât să le observăm și să le auzim mesajul.
5. Transmutarea Neliniștii și Agitației
Cele două umbre, Neliniștea și Agitația (Umbrele cheilor 57 și 51) ne mențin blocați în frecvența fricii și ne țin departe de vulnerabilitate și de „a trăi cu și din inimă”. Poate aceste cuvinte pot părea clișee ori „vrăjeli”, poate cineva se întreabă cum poți trăi cu și din inimă. Răspunsul la această întrebare nu intră în parametrii predictibilității ci țin de simțire.
Ambele chei, 57 și 51, sunt chei individuale care țin de centrare și cunoaștere, însă cunoaștere care nu are legătură cu mintea, cu logica. Intuiția nu ne poate fi „predată” de către altcineva, de aceea este important să ne aducem aminte că răspunsul este întotdeauna la noi, venind din rezonanța între corpul nostru și exterior.
Corpul nostru este ca un instrument muzical, la fel și corpurile celorlalți, când acestea vibrează împreună se creează armonie și astfel Intuiția (Darul cheii 57) noastră este legată de intuiția celorlalți iar Inițiativele (Darul cheii 51) noastre sunt în acord cu ale celorlalți. Chiar dacă aceste două chei sunt individuale, ne aduc mai aproape de ceilalți și astfel ne mențin în siguranță.
Se știe faptul că omul este construit să trăiască în comunități, în triburi, omul singur este ca lupul singuratic, este slab, nesigur și plin de frici. Astfel, când suntem în rezonanță cu ceilalți, suntem de fapt în rezonanță cu Dumnezeu și nu avem cum să nu ne simțim în siguranță. Ți-a fost vreodată frică și cineva a intrat în rezonanță cu tine? Când ai acceptat acel om lângă tine, ai observat cum frica a dispărut ca prin magie?
E foarte posibil ca tulburările anxioase ale tinerilor să fie legate de faptul că nu au cine să intre în rezonanță, poate nici nu știu cum, nu au fost învățați de mici, prin exemplu, să își acordeze corpurile lor la corpurile altora. Omul se simte singur când simte că instrumentul în care s-a încarnat, propriul corp, nu intră în rezonanță cu exteriorul.
Frica de nereușită, că nu ne vom descurca, că nu vom crea armonie alături de alții, ne ține departe de a ne activa Intuiția (Darul cheii 51) prin a rezona cu exteriorul, ne ține departe de Inițiative (Darul cheii 51) și ajungem să ne simțim blocați și singuri.
Pentru a transmuta umbra cheii 57, Neliniștea, este important să nu încercăm să o eliminăm din viața noastră ori să fugim de ea. Lupta cu neliniștea aduce și mai multă neliniște, fuga de neliniște ne conduce fix în neliniște. Când învățăm să trăim cu neliniștea, cu faptul că viața presupune riscuri, învățăm să trăim cu adevărat calculat, simțind care riscuri sunt pentru noi și care nu sunt pentru noi.
Când omul luptă cu Neliniștea (Umbra cheii 57), ajunge să devină dependent de risc, asumându-și riscuri pe care nu le poate duce. Toate acestea au la bază o speranță care nu este bazată pe Intuiție (Darul cheii 57) și astfel Inițiativele (Darul cheii 51) aduc provocări suplimentare acestui om. Acest om, dacă își cultivă conștiența, va învăța să își asculte mai mult Intuiția și să aleagă doar riscurile potrivite.
Când omul fuge de Neliniște (Umbra cheii 51), ajunge să nu își mai asume vreun risc. De aici până la a se simți fără rost, fără misiune, este un pas mic. Acest om, dacă își cultivă conștiența, va face pași mici dar siguri către a își asuma riscuri fără a se atașa de așteptarea că riscurile vor aduce recompensele dorite. Astfel, omul se reconectează cu Întregul, cu propria Intuiție (Darul cheii 57) și începe să observe că riscurile pot fi benefice.
Cum să avem o relație cu adevărat bună dacă nu ne asumăm riscul că vom suferi dacă nu va merge? Cum să avem o afacere care să ne aducă banii de care avem nevoie, dacă nu ne ascumăm riscul că este posibil că nu va merge? Atât timp cât riscul este asumat și nu ne duce în faliment, excelent. Chiar dacă nu ne asumăm riscul, chiar dacă ne duce în faliment, măcar avem posibilitatea să învățăm cum să ne ascultăm Intuiția (Darul cheii 57).
Pentru a transmuta umbra cheii 51, Agitația, este important să cultivăm bucuria de a trăi. Bucuria de a trăi vine de multe ori din micile Inițiative (Darul cheii 51) pe care le avem, vine din interacțiunea noastră cu viața, cu noi, cu ceea ce se află în afara noastră, poate chiar în afara simțurilor noastre. Agitația apare atunci când ori ne-am asumat un risc pe care nu îl putem duce ori atunci când ne este teamă să acționăm.
Când, spre exemplu, stăm cu vasele nespălate de două zile în casă, faptul că sunt acolo ne va menține o stare mai mică sau mai mare de agitație. Simpla inițiativă de a le spăla, rezolvă problema. Am fost învățați că adevăratele Inițiative sunt doar cele mărețe, cele care schimbă lumea. Totuși, acele inițiative mărețe produc și mai multă agitație, pentru că de multe ori sunt bazate pe riscuri neasumate. Inițiativele din cheia 51 sunt cele mărunte, cele care cultivă simplitatea în viața noastră, cele care ne aduc aproape de nevoile noastre, nu cele care ne îndepărtează.
Tu îți dai seama care este prețul unei inițiative mărețe, menită să schimbe lumea? De cele mai multe ori, prețul este îndepărtarea noastră de nevoile noastre autentice, de ceea ce ne este cu adevărat necesar. Idealurile mărețe sunt menite pentru a fi cultivate prin acțiuni mici, prin pași mici, pentru a fi manifestate într-un mod sustenabil.
De aceea estea atât de importantă conexiunea cu Întregul, cu Dumnezeu, cu ceilalți, pentru că astfel știm ce avem de făcut, știm cu cine avem de făcut și mai știm și cum să ne îngrijim reciproc în tot acest timp. Alternativa este că acționăm profitând de noi și de cei din jur, fără a ține cont de ceea ce este cu adevărat important, bucuria de a trăi.