Articol scris în mai 2021 cu ocazia tranzitului cheilor 8 (Soare) și 14 (Pământ).
Această contemplare este despre stilul în care ne trăim viața, ni se potrivește ori este doar o serie de încercări pentru a găsi strategii mentale care să ne protejeze de suferință.
CHEIA 8
Siddihi / Esență: Splendoare
Darul: Stil / Autenticitate
Umbra: Mediocritate
Cheia 14
Siddhi / Esență: Generozitate
Darul: Competență
Umbra: Compromis
Cuprinsul articolului de astăzi:
- Atenție se închid ușile! Urmează stația Splendoare, cu peronul pe partea bucuriei de a îți urma destinul
- Calea printre foc și apă
- Hai cu autenticitatea!
- Calea starului rock
- Transmutarea mediocrității și compromisului
1. Atenție se închid ușile! Urmează stația Splendoare, cu peronul pe partea bucuriei de a îți urma destinul
Siddhi-ul cheii 8 este Splendoarea, ce pot scrie despre splendoare într-o societate în care oamenii se canibalizează între ei? Am început umbros, îmi asum asta, poate prin contrastul acesta putem observa modul în care ne chinuim reciproc, ne ținem prizonieri reciproc și ne torturăm reciproc fără a simți prea des acest Siddhi al Splendorii.
Splendoarea este resimțită atunci când ne permitem să primim viața în totalitate și când ne permitem să ne trăim destinul. Când încercăm să fim într-un anumit mod, chiar dacă încercăm să fim “buni”, ne deconectăm de la Splendoare și ne conectăm la iluzie. Iluzia presupune o viziune limitată asupra vieții, presupune a crede că viața înseamnă doar ceea ce percepem.
Fiecare dintre noi are propria hartă a lumii în care trăiește, realitatea este compusă din toate aceste hărți, nu doar a noastră. Când avem curajul să ne găsim calea, folosindu-ne harta însă înțelegând și respectând hărțile celorlalți, Splendoarea este acolo și ne întâmpină.
Siddhi-ul cheii 14, partenerul de programare a cheii 8, este Generozitatea și ne arată că atunci când ne urmăm calea, avem tot ceea ce avem nevoie. Simțim Generozitatea vieții, simțim cum experiențele potrivite vin către noi, pentru a ne îndrepta către noi. Câteodată ne convine, alteori nu, înțeleg asta, avem anumite așteptări și câteodată viața ne arată cât de iluzorii erau acestea.
Siddhi-ul Generozității nu presupune (doar) spiritul caritabil individual, doar contemplăm o stare Siddhică ci presupune un câmp, o frecvență, o vibrație, spune-i cum vrei ce contează este că atunci când simțim că avem tot ce avem nevoie putem observa Splendoarea vieții. Când nu suntem în contact cu acest câmp, viața poate deveni mai grea, câteodată copleșitoare.
2. Calea printre foc și apă
Darul cheii 8 este Stilul, am putea să spunem că este vorba despre Autenticitate. Cheia 8 este o cheie legată de centrul energetic localizat în gâtul nostru, este despre manifestare, despre acțiune, despre cuvintele folosite scris ori vorbit. Cheia 14, partenerul de programare a cheii 8, este o cheie localizată în zona sacrală a noastră, deci este despre modul în care ne folosim energia. Ambele chei ne conduc către o altă cheie, cheia 2, cheie despre care putem spune că este cheia care ne arată calea.
Cheile 8, 14, 1 și 2 fac parte din același circuit, circuitul individual și este despre transformarea noastră ca indivizi, în contact cu exteriorul dar și modul în care transformarea noastră schimbă exteriorul. Totodată, cheile 14 și 1 sunt singurele chei din Inelul Focului și cheile 8 și 2 sunt singurele chei din Inelul Apei. În același timp, cheile 1 și 8 creează un canal info-energetic, la fel și cheile 2 și 14. Există un melanj fin între aceste 4 chei, între foc și apă, între partea masculină și partea feminină.
Am putea interpreta că ne descoperim calea în receptivitate (cheia 2) și calea noastră este susținută de creativitatea noastră (cheia 1). Creativitatea (cheia 1) ne susține Autenticitatea (cheia 8) și Receptivitatea ne susține Competența (cheia 14). Ne putem juca în orice mod posibil cu aceste chei și ecuația va fi exactă.
Chiar și Siddhi-urile ne pot oferi indicii despre ce descoperim pe calea noastră: Splendoare (Siddhi-ul cheii 8), Generozitate (Siddhi-ul cheii 14), Frumusețe (Siddhi-ul cheii 1) și Unitate (Siddhi-ul cheii 2). Viitorul sună bine cu aceste Siddhi-uri întrupate, nu? 🙂
Până la întrupare, le simțim din când în când, fiind întrerupți de rănile și traumele noastre care parcă nu vor să ne dea pace. Așa și este, nu ne dau pace până când nu le-am transmutat, până în acel moment când am avut curaj să lăsăm zidurile jos și doar să fim. Aici intervine cheia 8, cu al ei curaj de a fi, doar Darul este Stilul și Umbra este mediocritatea.
Mediocritatea nu înseamnă că suntem parte a unei majorități ci înseamnă că suntem atât de prinși în capcana condiționărilor încât nu ne putem trăi viața în autenticitate, nici nu știm cum se simte.
3. Hai cu autenticitatea!
Darul cheii 8 vorbește despre autenticitate, despre curajul de a fi în moment conform situației, a ne deschide atunci când este cazul și a ne închide când este cazul. Autenticitatea nu are nevoie de repere, autenticitatea nu este o strategie, este atât de proaspătă încât nu știm cum o să iasă. Mulți oameni își trăiesc viața conform unor strategii mentale, fără a fi în simțire, fără a fi receptivi la ce le cere momentul.
Nu zic faptul că strategiile sunt rele, dacă le folosim și totodată ne putem adapta și astfel să renunțăm la ele când situația o cere, minunat. Dacă mergem înainte, chiar dacă peste tot viața ne tot arată semne să ne oprim, ne-o „cerem”. Îmi aduc aminte de faza din filmul Bruce Almighty, când personajul jucat de Jim Carey, Bruce, mergea cu mașina pe autostradă și îi cerea un semn lui Dumnezeu și Dumnezeu îi tot dădea semne pe care scrie STOP, ba chiar l-a depășit un camion plin de semne STOP. Bruce nu a putut înțelege mesajul, a continuat și a avut accident, supărându-se astfel pe Dumnezeu că nu l-a avertizat.
Făcând parte din Inelul Apei, cheile 2 și 8 sunt chei legate de receptivitate. Dacă ne uităm în I Ching, hexagrama 2 are toate cele 6 linii întrerupte/deschise (feminine) iar hexagrama 8 are toate liniile întrerupte în afara liniei 5. Linia 5 este o linie legată de prezent, este linia asumării, a responsabilității, a înțelegerii și a transmutării vinovăției. Am putea spune că autenticitatea se naște din receptivitate ca apoi acțiunea să vină în concordanță cu situația prezentă.
Darul cheii 8, Stilul, nu este despre a ne arăta stilul altora pentru a câștiga imagine, aceea este o încercare de a atrage pe sistemul: „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Mă amuză cât de falși (Umbra cheii 8 – Mediocritatea) pot să fie oamenii, doar pentru a atrage ceea ce își doresc.
Îmi place o glumă a lui Chris Tucker despre “dating” (întâlniri romantice), glumă pe care am mai menționat-o și în trecut: “Tu crezi că ieși cu persoana dar de fapt tu ieși cu reprezentantul persoanei. Nu știi cu cine ai ieșit în seara asta” 🙂 . Ne aranjăm, ne costumăm, ne parfumăm, ne ținem în frâu emoțiile și vulnerabilitatea, vrem “să dăm bine” și apoi ne trezim că nu ne iese treaba.
Autenticitatea rezolvă această ecuație, de acolo îi lăsăm spațiu celeilalte persoane să decidă dacă dorește sau nu să rămână sau nu.
Ce este important de menționat este că unii oameni confundă autenticitatea cu exagerările, cu extravaganța. Dacă acele exagerări au un scop, aceea nu este autenticitate, este doar o strategie de a atrage priviri și pică în spectrul umbrei Mediocrități (Umbra cheii 8).
4. Calea starului rock
Starurile rock au atras întotdeauna și motivul pentru care au atras este că acestea apar ca fiind eliberate de constrângeri și își permit să fie. Imaginea starului rock este adorată de oamenii care nu își permit să fie și care găsesc în acel om speranța că se poate, că se poate trăi și fără cătușele pe care singuri ni le punem.
Mulți oameni sunt în propria lor închisoare și nici măcar nu realizează asta, crezând că altfel nu se poate. Autenticitatea pentru ei este rezervată doar unui grup restrâns de oameni, de multe ori acestea fiind vedetele. Trăim într-o cultură a vedetelor și vedetismului, ceea ce ne arată cât de mult ne ascundem geniul pentru a fi ca ceilalți, pentru a purta măști. Nu degeaba, umbra cheii 14, partenerul de programare a cheii 8, este Compromisul.
Când nu suntem acordați prezentului, când nu trăim, ne compromitem geniul. Omul care are curajul să trăiască Darul cheii 8, Darul Stilului și Autenticității, descoperă Darul cheii 14, Competența. Când noi avem curajul să fim, când suntem sinceri cu noi și cu ceilalți, suntem cu adevărat competenți. Competența atrage prosperitate și astfel totul funcționează lin, lejer, în flux, fără a ne face prea multe probleme.
Starul Rock exact asta ne arată, cât de lejeră poate fi viața trăită în libertate, că nu este nevoie să ne chinuim făcând lucruri care nu ni se potrivesc, că putem face ceea ce iubim și să fim plătiți și iubiți pentru asta.
Chiar și starurile rock au picat în capcana compromisului și mediocrității când au ales, pentru bani ori pentru alte beneficii, să creeze albume doar pentru că li se cerea ori să aibă mult prea multe concerte, chiar dacă simțeau că nu pot duce atât. Există un exemplu de star rock care a ales o altă cale, este vorba despre solistul și chitaristul formației Dire Straits, Mark Knopfler, care în 1995, la 46 ani, a destrămat formația spunând că i-a ajuns, un astfel de ritm este inuman și că are nevoie de puțină realitate.
El a ales să cânte de atunci doar concerte mai mici, alegând liniștea și echilibrul în detrimentul concertelor pe stadioane, de care formația Dire Straits avea parte în continuu. Să menționez că acesta are cheia 8 în sfera SQ-ului?
5. Transmutarea mediocrității și compromisului
Dacă încercăm să nu fim în mediocritate, tot în mediocritate ajungem, doar ne creăm mental o strategie prin care să nu ajungem ca ceilalți. Observi capcana acestei umbre? Transcenderea mediocrității se întâmplă când îmbrățișăm mediocritatea, când nu ne mai este teamă de ea. Ne-am născut în aceste vremuri, în această cultură, nu putem nega asta, nu putem fugi de moștenirea pe care am primit-o.
Că se putea mai bine, poate, la fel se putea și mai rău…
Autenticitatea reprezintă acțiune creativă acordată momentului prezent.
În loc să fugim de mediocritate, devenim unul/una cu mediocritatea și de acolo învățăm să ne adaptăm. Elistismul este una dintre modalitățile prin care ne compromitem (Umbra cheii 14) autenticitatea (Darul cheii 8). La fel și conformismul fără adaptare…
Dacă mergem către umbra cheii 14, compromisul, la fel ca mediocritatea, nu avem vreo șansă să scăpăm de ea. În orice fel de acțiune există un compromis. Pentru ca ceva să se nască în lumea materială, altceva trebuie reconfigurat, nu se poate altfel. Creativitatea presupune compromis, contează ce compromitem. Fiecare dintre noi creăm alături de natură și de ceilalți, momentele. Fiecare moment este nou, este rodul nostru și al Universului, am putea spune.
Dacă ne compromitem ființa, dacă ne compromitem autenticitatea, de dragul beneficiilor de imagine, sociale, materiale, relaționale, ne vom trezi că am creat situații care nu ni se potrivesc, în care să nu ne simțim competenți (Darul cheii 14), situații care ne cer să ne permanentizăm măștile care ne-au dus acolo. Compromiterea autenticității de dragul obținerii profitului creează din masca noastră o închisoare.
Dacă ai văzut filmul Masca, tot cu Jim Carey, ai observat cum masca prelua frâiele ființei personajului principal și personajul principal nu mai exista în acele momente. La fel pățim și noi, dispărem sub greutatea propriilor noastre măști.
Transmutarea compromisului presupune a nu ne mai fi teamă să facem compromisuri ci să alegem cu luciditate compromisurile care ne duc către noi, către ființa noastră. Când alegem în conformitate cu nevoile noastre, cu simțirea noastră, acea alegere ne va duce către a compromite fix ceea ce nu mai avem nevoie. Am scris mai sus despre Mark Knopfler și alegerea sa, alegere care pentru mine este chintesența autenticității și comptenței, decât să se piardă pe el, a ales să se regăsească făcând în continuare ceea ce iubește în modul cel mai echilibrat cu putință.
Trăim mult prea mental și prea puțin din simțire, din acordare/aliniere la ceilalți, la natură, în lume este prea puțină vulnerabilitate și prea mult “așa trebuie”. Chiar și relațiile interumane au trebuit să fie reglementate conform unor strategii. Relațiile de colaborare, de căsnicie, de prietenie, toate trebuie să respecte un “așa trebuie”.
Dezamăgirea este mare când viața vine și zdruncină pe “așa trebuie”, nu degeaba există cheia 1 în această ecuație. Cheia 1 are darul prospețimii și fiecare moment este proaspăt și deci cere acțiune proaspătă. Viața ne împrospătează totul, ne împrospătează relațiile, ne împrospătează afacerile, ne împrospătează prieteniile, ne împrospătează imaginea. Dacă noi suntem acordați la moment, împrospătarea se simte ca o briză de aer rece într-o zi călduroasă de vară. Dacă nu suntem acordați la moment ci trăim conform lui “așa trebuie”, vom fi dezamăgiți.
Autenticitatea nu îți cere să fii într-un anumit mod ci să fii tu în moment, atât. Pentru un om obișnuit cu strategiile mentale de tipul „așa trebuie”, a se adapta conform momentului este greu, însă poate învăța. Fiecare moment este improvizat de către noi, așa că nu mai bine învățăm să improvizăm și deci să ne adaptăm. Oricât de mult am încerca să pregătim un moment viitor să fie perfect, nu va fi niciodată perfect și în același timp va veni imediat următorul moment.
CURAJ ÎN A ÎȚI TRĂI VIAȚA IUBIND CEEA CE FACI ȘI FIIND CINE EȘTI ÎN CÂT MAI MULTE MOMENTE POSIBILE!