Jignirea și umilirea folosite ca metodă de manipulare | SUBIECTE PENTRU O INIMĂ DESCHISĂ #52

Orlando Daniel

Orlando Daniel

În perioada asta există un conflict în care fiecare tabără încearcă să racoleze adepți folosindu-se de “n-ai curaj”, “ești laș/ă”, “te lași cotropit/ă de frică”, “ești controlat/ă (de partea opusă)”. 

Aceștia se bazează pe o reacție a celuilalt, o “trezire” care nu va veni prea curând. Trezirea vine pe fondul smereniei față de viață și față de așa zisul adversar, atunci omul alege să își schimbe obiceiurile, altfel, cel mult se lasă mânat temporar, fără a înțelege de ce. 

Apoi vine altul și îl mână de la spate umilindu-l mai tare și tot așa… Când dezîmputernicim pe cineva, umilindu-l, creăm separare, nu unitate. Astfel, nu va exista loialitate ci vom crea mercenari. 

Cine crede că astfel se rezolvă lucrurile, jignind pe celălalt până face cum i se spune, cel mai probabil are un program instalat de mic/ă de către cei care l-au îngrijit. Fiind de mic jignit și umilit pentru a se schimba, omul ajunge să creadă că aceasta este singura unealtă disponibilă, conform celebrei zicale a lui Maslow “Dacă singura ta unealtă este un ciocan, toate probleme ți se vor părea niște cuie”. 

Cunoaștem din cercetările psihologilor (și nu numai) faptul că omul dorește să își trăiască viața conform modului în care a fost obișnuit de mic ori fix invers, ca modalitate de răzvrătire împotriva celor care l-au crescut. 

Există și calea de mijloc, însă aceasta vine în timp și în mulți ani de practică. Ce practicăm? Noi moduri de a ne raporta față de viață, experiențe prin care să ne deschidem, să ne “vindecăm” rănile și astfel să ne împrietenim cu viața și exteriorul în loc să creăm conflicte și războaie din care nimeni nu are de câștigat. 

Poți exersa cu cei care încearcă să te mâne de la spate, jignindu-te sau umilindu-te. Cum? Ori prin a te deschide față de aceștia înțelegându-le procesul și durerea pe care o exteriorizează prin conflict ori, dacă nu ai starea necesară pentru prima variantă, să le transmiți un “nu mi se potrivește sfatul / recomandarea”, fără a da explicații. Mai există și varianta de a îi da înapoi jignirea în modul în care ți-a oferit-o, fără a pune ceva în plus.

Oricum ai proceda, îți recomand să fii conștient/ă și de acolo îți vei da seama de “lecția” pe care o ai de învățat din acea experiență.

Vrei să simți angajament, loialitate, responsabilitate, să îți “vindeci” rănile / traumele, să ai aliații lângă tine? E foarte simplu, croiește-ți o viață care ți se potrivește și vei avea tot ce ai nevoie lângă tine. Nu ce vor alții ci ce ai nevoie.

Dacă picăm în capcana manipulării altora, vom trăi viața pe care aceștia vor să o trăim. Prea mulți oameni au trăit fiind chinuiți de “așa trebuie-urile” altora, tu ce fel de viață alegi să trăiești?

Din experiență îți spun, nu e ușor, e nevoie de timp, în momentul în care scriu această postare îmi observ cu claritate condiționările care încă mă mai blochează în anumite aspecte ale vieții mele. În timp, acestea vor pica, una câte una, până atunci răbdare, perseverență și credință. Dacă mă las condus de jignirile și umilirile altora, uit de mine și de procesul meu și întârzii eliberarea de sub jugul condiționărilor.

Cred că ai realizat până acum, jignirea și umilirea altora funcționează pentru că este în rezonanță cu condiționările noastre. Ascultând de jigniri și umiliri tot ce facem este să păstrăm vii acele condiționări și deci să ne îngreunăm viața.

Eliberarea ține de a FI TU, pare clișeu însă dacă simți că EȘTI TU, clișeul devine realitate.

Fie ca inima să Ni se deschidă, mintea să Ni se recondiționeze și corpul să Ni se vindece!

Orlando

Dacă ți-a plăcut articolul, îmi poți oferi orice altceva dar nu o cafea (nu beau cafea :) ) sub forma unei mici donații. Această donație poate fi unică sau poți alege să fie lunară (în cazul în care dorești să susții scrierea acestor articole și menținerea lor în această formă gratuită pentru toți).

Mulțumesc ❤️
Orlando

Doresc sa donez aceasta suma  
ro_RORomână