Ne mințim și îi mințim pe ceilalți pentru a nu ceda psihic | SUBIECTE PENTRU O INIMĂ DESCHISĂ #82

Orlando Daniel

Orlando Daniel

“Dacă nu ești parte a soluției, ești parte a problemei” sună o zicală mult folosită în lume și adorată de politicieni pentru a scoate oamenii la vot. Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră, ar fi o altă variantă însă aceasta nu este la fel de subtilă așa că s-a renunțat la ea.

A crede că cineva are soluția și că ea trebuie aplicată întocmai astfel încât lumea să devină o utopie, aceasta este o fantezie demnă de filme de acțiune. Ah, da stai puțin, cam toți antagoniștii, toate personajele negative din filmele de acțiune pornesc de la aplicarea cu forța a unei soluții ideale. Parcă s-a întâmplat și în realitate, nu? Cel mai cunoscut personaj negativ, Hitler, parcă tot asta a încercat să facă, nu? Înainte de el au fost mulți alții și după el au mai fost câțiva.

Comunismul, fascismul, colonialismul, cruciadele, parcă toate acestea au avut, mai mult sau mai puțin, ca motto: “dacă nu ești parte a soluției, ești parte a problemei”.

Amuzant este că oamenii încă mai pică în acastă capcană și aderă la grupări care le promit soluții ideale. Românii au votat în procent semnificativ pe cei care au strigat “Jos corupții” și tot corupți au pus, unii dintre ei filmați scuzându-se ulterior că li s-a spus că era camera oprită…

Pentru ca omul să nu recunoască faptul că și-a luat țeapă și să sufere, există mecanisme prin care să găsească motive pentru care albul este negru și negrul este alb. Astfel, mulți dintre cei care aderă la astfel de grupări care vin cu idealul în față nu vor putea recunoaște că și-au luat țeapă, ar durea mult prea rău și astfel aleg calea de a se păcăli în continuare.

Tu știi câți oameni se mint pe ei înșiși astfel încât să nu cedeze psihic? Tu știi câți oameni înghit minciunile altora astfel încât să nu cedeze psichic?

Încă ceva, sunt oameni care vor să aducă soluțiile ideale în lume și chiar dacă sunt bine intenționați, ajung să creeze probleme chiar mai mari ca cele de dinainte. Acest comportament îl observăm și în familii, acolo unde părinții cred că știu ei ce e mai bine pentru copilul lor și astfel îl distrug sistematic, crezând că asta e iubirea…

Cum poate un om să fie parte a soluției dacă acesta nu este conștient de Sine și de motivațiile sale?

Cei mai mulți oameni se păcălesc că sunt conștienți, ei fiind doar radicalizați, alegând o parte în detrimentul celeilalte. Radicalizarea este un efect sigur al zicalei: “Dacă nu ești parte a soluției, ești parte a problemei” . Oamenii radicalizați ajung să fie polarizați și de acolo devin foarte ușor de controlat.

“Divide et impera” (Separă și cucerește) funcționează și are nevoie ca cel puțin două părți să se lupte una împotriva celeilalte.

Conștiența presupune echilbrarea extremelor, a înțelege lucrurile din perspective multiple și astfel a alege perspectiva potrivită care de cele mai multe ori este diferită de perspectiva ideală. Știi vorba aceea că “dacă este prea frumos să fie adevărat, s-ar putea să nu fie”. Fiecare om primește, prin rezonanță, ceea ce poate duce și dacă, spre exemplu, noi românii nu suntem încă pregătiți să avem politicieni conștienți și în serviciu, nu îi vom primi.

Dictatura nu va rezolva problema, chiar dacă sunt destui oameni care ar vrea o dictatură astfel încât să nu fie puși în situația în care să sufere din cauza altora. Degeaba vrem salvatori, aceștia nu au cum să ne ajute pe termen mediu sau lung. Iisus a fost condamnat acum 2000 de ani, am învățat ceva din experiența sa?

Singura soluție este vulnerabilitatea și deschiderea, a recunoaște că suntem cu toții în aceeași oală și că ne este mult mai ușor dacă colaborăm. Gata cu soluțiile ideale, gata cu idioțenile de genul: „dacă nu ești parte a soluției, ești parte a problemei”, invitația mea este să ne găsim pe noi, să ne manifestăm constant geniul și de acolo nu mai avem nevoie de soluții ideale, soluțiile potrivite venind în mod organic, în mod natural, fără forțări, fără a ne chinui.

Mai bine ne găsim prietenii, aliații, oamenii lângă care putem construi, oameni care ne acceptă și pe care îi acceptăm, oameni între care înțelegerea să predomine, oameni care nu vor să fie în competiție cu tine ci care doresc să crească alături de tine. Dacă cineva încearcă să te radicalizeze, dacă cineva încearcă să îți arate dușmanul din exterior, fără a îți aduce aminte de dușmanul din interior, acel om nu are cum să fie aliatul tău ci doar profită de tine, de energia ta și poate de votul tău.

Soluții pe care le aplicăm și pentru care încă nu suntem pregătiți, vor crea probleme multiple și chiar mai mari pe viitor. Nu mă crezi? Încearcă în viața ta să aplici soluții ideale fără a fi pregătit/ă pentru ele. E ca și cum nu ai mai alergat de 5 ani și te apuci să alergi dintr-o dată maratonul… Atunci de ce tot încercăm să facem asta cu copiii, cu prietenii, cu partenerii de viață, în afaceri, în societate, în lume?

Suntem atât de hipnotizați de somnul dulce care ne ține departe de Sine? Ne păcălim pe noi și îi păcălim și pe ceilalți pentru că ne este teamă că dacă ne-am opri, tot de ceea ce am fugit va veni în viața noastră și va crea haos și suferință? Acestea sunt întrebări la care fiecare dintre noi este invitat să își răspundă.

Eu atât îți mai spun, fuga de suferință acută duce la suferință cronică. Broasca ce fierbe la foc mic tot fierbe, doar că nu își dă seama de asta. Ești gata să ieși din oală sau rămâi acolo pentru că îți este teamă că afară o să ți se facă frig?

Fie ca inima să Ni se deschidă, mintea să Ni se recondiționeze și corpul să Ni se vindece!

Orlando

Dacă ți-a plăcut articolul, îmi poți oferi orice altceva dar nu o cafea (nu beau cafea :) ) sub forma unei mici donații. Această donație poate fi unică sau poți alege să fie lunară (în cazul în care dorești să susții scrierea acestor articole și menținerea lor în această formă gratuită pentru toți).

Mulțumesc ❤️
Orlando

Doresc sa donez aceasta suma  
ro_RORomână