Omul consumă ceea ce este actual, acesta este unul dintre principiile mass media. Ca și în alimentație, ceea ce este prea mult provoacă stări de greață sau chiar indigestie. De aproape o lună, în fiecare zi suntem bombardați de noua „ciumă”, virusul vedetă ce a luat cu asalt întreaga lume. La TV, în fiecare zi se numără numărul de morți și se prevede apocalipsa.
Pentru că sunt pasionat de paradoxuri, le observ des în viața de zi cu zi. Unul dintre ele a fost la începutul pandemiei când românul (și nu numai) a golit rafturile de cel mai delicios ingredient pentru viruși, făina de grâu. Adică, românul se apără de virus dându-i de mâncare… Acum observ alt paradox, la TV se strigă în gura mare să ne salvăm bătrânii, în timp ce se oferă pe bandă rulantă știri despre nenorocirile provocate de virus. Frica este leitmotivul principal, să îți fie frică de tot, de orice, doar în casă ești în siguranță!
Știm cu toții că frica slăbește sistemul imunitar, doar când se declanșează mecanismul de luptă sau fugi, toate resursele organismului sunt trimise către supraviețuirea imediată și astfel sistemul imunitar nu primește energia necesară pentru a își face treaba.
Ghici cine se uită la TV cel mai mult? Ai ghicit, fix bătrânii pe care cei de la TV, cică, îi protejează. Deci cei de la TV salvează bătrânii prin a îi băga în „luptă sau fugi” și astfel slăbindu-le sistemul imunitar. Amuzant nu?
Vrei să citești ceva și mai amuzant? Frica dereglează sistemul nervos central ce dereglează la rându-i sistemul cardiovascular. Cine sunt cei mai vulnerabili când vorbim despre sistemul cardiovascular? Ai ghicit, tot bătrânii! Și ca să pun cireașa pe tort, frica dă dependență de mesagerul care i-a plantat frica omului în sistem, atât timp cât mesagerul îl asigură pe om că îi va spune când să se considere în siguranță.
Din ce am observat și în cazul meu dar și în cazul altora, mulți dintre părinții noștri și bunicii noștri sunt în panică generală. Așa că cei de la TV îi sperie din rărunchi pe bătrâni să rămână acasă, îi fac dependenți de mesajele lor și dacă virusul nu îi îmbolnăvește, e posibil să o facă starea de panică. Și acesta e un paradox, eu te îmbolnăvesc pentru că am grijă de tine. Te omor pentru că țin la tine… E ca în cazul părinților care își sufocă cu grijă copiii, știind (inconștient) că grija lor îi face pe copii să fie dependenți de ajutorul lor.
Contează enorm ce fel de informații consumăm pentru că acestea reprezintă atmosfera pe care am ales-o pentru viața noastră. Dacă ascultăm de cei agitați, agitată ne facem atmosfera, dacă ascultăm de cei panicați, panicată ne facem atmosfera, dacă ascultăm de cei blânzi, blândă ne facem atmosfera, dacă ascultăm de cei echilibrați, echilibrată ne este atmosfera.
Este mult prea multă frică în colectiv și asta resimțim cu toții. Dacă ieși pe stradă (cu fițuica după tine ca să nu iei amendă…) se feresc oamenii de parcă ești ciumat. M-am observat și pe mine cum instinctiv am astfel de reacții… Manipularea funcționează… De aceea e atât de importantă conștiența și înțelegerea că atunci când avem de luat măsuri, le luăm dar fără a exagera. E ca vorba de la nemți: „nu arunca bebelușul cu apa din copaie”, dacă exagerăm o să ne trezim că o să avem probleme mai mari față de cele cu care am pornit.
Propăvăduirea fricii este asanarea iubirii și conexiunii între oameni. Frica duce la separare și un om nu trăiește bine în separare, nu suntem construiți să trăim în separare.
Cei de la TV, din mass media prin mesajele conducătorilor aleși sau puși în funcție, ne consideră pe toți niște neghiobi care nu reacționează la altceva în afara fricii. Nu numai la noi se întâmplă așa, un caz extrem este în India unde au fost filmați polițiști care aplică distanțarea socială cu nuiaua (la propriu). Le dovedim că au dreptate atât timp cât îi urmărim în continuu și așteptăm cu frisoane (neprovocate de virus) să ne mai înfricoșeze puțin și mai încolo. Dacă asta alegem, măcar să ne asumăm consecințele. Nu avem cum să îi forțăm pe părinții sau bunicii noștri să nu se mai uite tot timpul la știri sau la canalele de știri ce vorbesc despre virus, nu le putem încălca liberul arbitru, ce le putem arăta este că noi nu dorim să servim frică la mic dejun, prânz și cină ci cultivăm alte stări, cum ar fi conexiunea, pacea, bucuria.
Prin puterea exemplului personal al fiecăruia ajungem să creăm o lume în care aceste aberații (predispoziția către dependența de persecutori) și abuzuri (# staiacasa) să nu se mai întâmple. E posibil să nu prindem acea lume însă am putea să o cultivăm în noi și în jurul nostru. E ca vorba aceea: “fă Rai din ce ai” și Rai vei avea în jur.
Fie ca inima să Ni se deschidă, mintea să Ni se recondiționeze și corpul să Ni se vindece!
Orlando